Χανιά | Ο 93χρονος Κανάκης Γιακουμινάκης μαθαίνει αγγλικά! Θέλει να τελειώσει ότι ξεκίνησε το 1946

χανιά-ο-93χρονος-κανάκης-γιακουμινάκης-100571

kanakis 4Είναι 93 ετών και μαθαίνει αγγλικά. Σε μια εποχή που το άγχος για την καθημερινή επιβίωση δεν μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με τέτοιου είδους «πολυτέλειες» ο κ. Κανάκης Γιακουμινάκης αποφάσισε να συνεχίσει τα μαθήματα αγγλικών που είχε ξεκινήσει το 1946!

Έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας από τότε που ο κ. Γιακουμινάκης έκανε το πρώτο του μάθημα, και εν έτη 2013 αποφάσισε πως έπρεπε να τελειώσει αυτό που είχε αφήσει στη μέση.

kanaki 3Το zarpa.gr μίλησε με τον κ. Γιακουμινάκη που γυρνώντας το χρόνο πίσω, εκεί στην περίοδο της νιότης του, μας είπε πως ο λόγος που σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια τον ώθησε να ξεκινήσει μαθήματα αγγλικών ήταν «η επιθυμία του να φύγει στην Αμερική. Έτυχε να έχει ο πατέρας μου ένα βιβλίο που έλεγε ότι μπορείτε να μάθετε αγγλικά άνευ διδασκάλου. Δυστυχώς όμως ήρθε η κατοχή, και μετά τον πόλεμο και πριν να με πάρουν στρατιώτη πήγα στα Χανιά στην πρώτη τάξη σε ένα αγγλικό ινστιτούτο που βρίσκονταν στην αρχή της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου.»

Αυτή ήταν η πρώτη επαφή του κ.Γιακουμινάκη με τα αγγλικά πριν από 68 σχεδόν χρόνια.

kanakis 5Τα γεγονότα όμως και η ζωή δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει τα μαθήματα του. Πήγε στρατιώτης, όπου εξαιτίας του εμφυλίου, η θητεία του κράτησε τέσσερα χρόνια. Δύσκολα χρόνια όπως λέει και ο ίδιος. « Ο εμφύλιος είναι ένας πολύ χειρότερος πόλεμος»

Μετά τη θητεία του γύρισε στα Χανιά, αλλά αυτό κράτησε για λίγο, καθώς επέστρεψε στην Αθήνα.

Το 1950 ο κ. Γιακουμινάκης αποφασίζει να ξεκινήσει ξανά τα μαθήματα των αγγλικών.

kanaki giakouminakis 1«Μου δόθηκε ξανά η ευκαιρία και έκανα πάλι για δύο χρόνια μαθήματα, την δεύτερη και την Τρίτη τάξη. Τότε πήγαινα σε μια σχολή στον Πειραιά.»

Όμως οι υποχρεώσεις δεν του επέτρεψαν ούτε τότε να ολοκληρώσει τα μαθήματα του.

«Άνοιξα με τον αδερφό νου ένα μαγαζί επίπλων, και ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να μπορώ να κάνω και τα μαθήματα. Από το 1954, μέχρι και το 1984 που συνταξιοδοτήθηκα δεν είχα τη δυνατότητα να συνεχίσω. Ήταν δύσκολα χρόνια.»

Ό 93χρονος όμως θέλει συνεχώς να μαθαίνει. Έτσι ερασιτεχνικά ασχολήθηκε με την καταγραφή δράσεων από συνεστιάσεις, εκδρομές και άλλες κοινωνικές δράσεις, ενώ φοίτησε με ιδιαίτερη επιτυχία και στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο.

kanakis giakouminaki2«Μπορεί να είμαι 93 χρόνων και να έχω τα προβλήματα μου αλλά έχω και τις ανησυχίες μου. Για τα πάντα.»

Στην ερώτηση για το πώς σήμερα αποφάσισε να τελειώσει αυτό που η ζωή ίσως δεν τον άφησε να ολοκληρώσει θα πει:

«Έχω δίψα για μάθηση. Έτσι πάρτο. Αλλά τώρα δόθηκε και η δυνατότητα. Βοήθησε και η παρουσία του φροντιστηρίου της κυρίας Έφης Ποντικάκη στη γειτονιά. Ήμουν τυχερός που βρήκα την κυρία Έφη και θα με εξυπηρέτηση εδώ, αφού θα κάνουμε τα μαθήματα στο σπίτι μου.»

Όπως λέει και η κυρία Ποντικάκη «ο κ. Γιακουμινάκης τα θυμάται όλα. Ότι είχε μάθει στα πρώτα μαθήματα τα θυμάται πάρα πολύ καλά.»

Στην ερώτηση για το επόμενο που θα ήθελε να μάθει μας απαντά: « Θέλω να τελειώσω τα αγγλικά μου. Μετά έχει ο Θεός. Αρκεί να τελειώσω αυτό που είχα στο μυαλό μου από μικρός.

Ο κ. Κανάκης Γιακουμινάκης και η όρεξη του για να μάθει είναι ένα μοναδικό παράδειγμα προς μίμηση.

Ένα παράδειγμα από αυτά που έχουμε σαν κοινωνία ανάγκη.

Ίσως σαν πρότυπο να μην «πουλάει» και τόσο, καθώς σε άλλα μας έχουν συνηθίσει.

Αλλά είναι σίγουρο πως μια κοινωνία με τέτοια πρότυπα μπορεί να αντισταθεί και να αντιπαρέλθει στις δύσκολες εποχές σαν αυτή που ζούμε.

Ας τα μιμηθούμε λοιπόν.

 

Αν. Γερ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook