Χανιά | Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Δημοτικής Αγοράς | Photos

χανιά-οι-εκδηλώσεις-για-τα-100-χρόνια-της-105615

ago 9Προσπάθεια για να ξυπνήσουν μνήμες από την εποχή εκείνη, δηλαδή των αρχών του 20ου αιώνα που πρωτολειτούργησε η Δημοτική Αγορά των Χανίων έκανε η δημοτική αρχή, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών της αγοράς και άλλοι φορείς.

AGO 4Χθες, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων πλήθος Χανιωτών αλλά και επισκέπτες βρέθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς προκειμένου να πάρουν μια μικρή «γεύση» από το παρελθόν ενός μνημείου που αν μη τι άλλο είναι ταυτισμένο με την πρόσφατη ιστορία των Χανίων.

ago 10Οι παρατεταγμένες άμαξες στην πλατεία της αγοράς, το σαλέπι που προσφέρονταν στον κόσμο, το σάμαλι, τα παλιά αυτοκίνητα, που πάντως δεν κυκλοφορούσαν στα Χανιά εκείνα τα χρόνια όπως και οι συλλεκτικές μοτοσικλέτες, συνέθεταν το σκηνικό.

ago 11Ένα σκηνικό που προφανώς οι διοργανωτές επιθυμούσαν να παραπέμπει στο παρελθόν.

ago 6Το αν τα κατάφεραν ή όχι, είναι στην κρίση του καθενός…

ago 8Η Δημοτική Αγορά των Χανίων στις αρχές του 20ου αιώνα πάντως είχε αυτή την εικόνα:

agora 13Και φυσικά από αυτό το σκηνικό δεν μπορούσε να λείπουν τα παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα που έδιναν και το σχετικό χρώμα.

AGO 5Να υπενθυμίσουμε, πως σαν σήμερα, το 1913, είχε ξεκινήσει η ανεπίσημη λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς ενώ τα επίσημα εγκαίνια, είχαν γίνει στις  4 Δεκεμβρίου (ήμερα κορύφωσης των φετινών εκδηλώσεων) από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ελευθέριο Βενιζέλο, τρεις μέρες μετά την επίσημη τελετή της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

ago 7

Στόχος τέλος των επετειακών εκδηλώσεων, να προβληθεί η ανεκτίμητη αξία της Δημοτικής Αγοράς, που εδώ και εκατό χρόνια αποτελεί όχι μόνο κέντρο εμπορικής δραστηριότητας, αλλά και κτίριο σύμβολο.

AGO 3

 

Αν. Γερ.

 

2 thoughts on “Χανιά | Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Δημοτικής Αγοράς | Photos

  1. Στα πανηγύρια η Δημοτική Αρχή παίρνει άριστα.
    Την έρμη τη στέγη της Αγοράς που στάζει όταν βρέχει πότε θα την επισκευάσει:;;
    ζαρπ, ζαρπ, ζαρπ

  2. Εμμετός η «γιορτή».

    Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε γιορτή/εκδήλωση πρέπει να συμπεριλαμβάνει πάντα μουσική ρύπναση από άθλια ηχεία σαν αυτά που είχαν το 1913 (!?!?)! Γιατί ΚΑΙ αυτή η εκδήλωση έχει χορευτικά? Είπαμε, ωραία τα κρητικά, αλλά μήπως τα κοτσάρουμε παντού πλέον. Αλήθεια, τι ποσά παίρνουν οι χορευτικοί σύλλογοι από κάθε τέτοια εκδήλωση? Τα παιδάκια που χόρευαν πήραν τίποτα ή για τιν τιμή?

    Γιατί δεν έκλεισε η κυκλοφορία και απαγορευτηκε η σταθμευση έστω και για μια ώρα?

    Οι αμαξάδες (οι ίδιοι που είναι και στο λιμάνι) τι δουλειά έχουν στην αγορά του 1913? Πληρώθηκαν για να στέκονται εκεί? Γιατί δεν τουσ προσφέρθηκε και στολή/ρούχα της εποχής να είναι όλοι στο κλίμα.

    Η «γιορτή» λοιπόν ήταν απλά κάποια κλασσικά οχήματα από το γνωστό σύλλογο, τα κλασσικα μουσικοχορευτικά που προστίθονται σε οποιαδήποτε εκδήλωση, οι αμαξάδες που κάτι παραπάνω δεν προσέφεραν στην εκδήλωση! Τα μαγαζιά μέσα στην αγορά γιατί με τα κλασσικά ρούχα, κινητά, TV ? Καμία προσπάθεια να φανούν εποχής.!

    Με λίγα λόγια, φιάσκο, πεταμμένα λεφτά, και ηχορύπανση!

    Zaaaarp!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook