Χανιά | Οι δηλώσεις του καθηγητή Λέκκα για τον σεισμό | Κλειστό σήμερα το φαράγγι της Σαμαριάς

χανιά-οι-δηλώσεις-του-καθηγητή-λέκκα-γ-101345

lekkas eythimisΜία ευτυχής συγκυρία για τα Χανιά ήταν η παρουσία του καθηγητή Γεωλογίας και προέδρου της Γεωλογικής εταιρείας κ. Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος ήταν την ώρα του σεισμού στο Ρέθυμνο.

Ο κ.Λέκκας μπόρεσε να έρθει αμέσως στα Χανιά και να συνδράμει στο έργο της Αντιπεριφέρειας Χανίων, παίρνοντας αρχικά μέρος στη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου του νομού, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αποστόλη Βουλγαράκη, του αντιδημάρχου Μανώλη Κεμεσίδη, του διοικητή της Πυροσβεστικής,  του διοικητή της Αστυνομίας, ομάδων εθελοντών και του ΕΚΑΒ.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Λέκκας δήλωσε στο zarpa.gr: «Ο σεισμός ήταν της τάξεως του 6,3 κι αυτό είναι το τελικό μέγεθος, στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων. Ήταν ένας σεισμός ο οποίος δεν ήταν επιφανειακός, είχε ένα μεγάλο σχετικά βάθος της τάξεως των 35 χλμ, γι αυτό έγινε αισθητός σε μία ευρύτερη περιοχή. Επίσης έχουμε και μια  φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία η οποία περιλαμβάνει κάποιους σεισμούς, της τάξεως των 4 βαθμών».

«Το πολύ σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι τα κτήρια και ο δομημένος ιστός της Κρήτης συμπεριφέρθηκε άψογα κι αυτό είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι οι υπηρεσίες κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα και πολύ αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των όποιων επιπτώσεων, οι οποίες ευτυχώς δεν ήταν πάρα πολύ σημαντικές.»

«Θεωρώ ότι είμαστε απόλυτα συντονισμένοι, οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα, και πιστεύω ακράδαντα ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε ενδεχόμενο» συμπλήρωσε.

Ο κ. Λέκκας εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ τόνισε: » Έχουμε μια φυσική μετασεισμική ακολουθία, η οποία είναι αυτονόητο ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ αυτό που έχω να πω σαν σύσταση στους κατοίκους είναι ότι θα πρέπει να συνηθίσουν τις δραστηριότητες. Το μόνο που πρέπει να προσέξουν είναι να μην πλησιάζουν σε σπίτια πολύ παλιά και ετοιμόρροπα, ή σε κατασκευές οι οποίες έχουν κάποιες αστοχίες και βέβαια ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι δρόμοι στους οποίους μπορεί να υπάρχουν κατολισθήσεις.

«Γενικώς η πρόβλεψη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το ζητούμενο, μακάρι να την είχαμε, όμως η πραγματικότητα είναι ότι πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει, όποιος κάνει πρόβλεψη για σεισμό είναι έξω από τον επιστημονικό κύκλο. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να ακούει και ακόμα χειρότερα να πιστεύει φήμες, δεν θα πρέπει να δίνει βάση σε αόριστες προγνώσεις οι οποίες προέρχονται από πρόσωπα που δεν είναι εντεταλμένα για το σκοπό αυτό».

Ο κ. Λέκκας τόνισε τέλος, ότι «δεν υπάρχει κανένα μα κανένα απολύτως δεδομένο ότι περιμένουμε ένα ακόμα μεγάλο σεισμό, συνεπώς οι κάτοικοι θα πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους όπως πριν, με νηφαλιότητα και βέβαια με ψυχραιμία γιατί το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να γίνει είναι ο πανικός. Όταν διαπιστώνονται κρούσματα πανικού σε περιπτώσεις μη δικαιολογημένες, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή η δική μας και άλλων συνανθρώπων μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook