Χανιά | Να προστατευθεί το Ελαφονήσι από ξενοδοχεία και λατομεία

χανιά-να-προστατευθεί-το-ελαφονήσι-απ-33799

elafonisi 1Για την ανάγκη προστασίας του Ελαφονησίου από κάποιους που επιδιώκουν τη λειτουργία λατομείων στην περιοχή και την κατασκευή γιγάντιων ξενοδοχείων στην ακτή και τουριστική ανάπτυξη τύπου Μαλίων και Χερσονήσου, κάνουν λόγο με σχετική τους ανακοίνωση οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων.

Παράλληλα στην ανακοίνωση τους σημειώνουν πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη η έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που εδώ και χρόνια αραχνιάζει σε κάποιο κρατικό γραφείο.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Το Λαφονήσι είναι μια περιοχή προστατευόμενη από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενταγμένη στο δίκτυο Προστασίας των τελευταίων ευρωπαϊκών Οικοτόπων NATURA 2000. Αποτελεί ένα διαμάντι της φύσης και πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών καθημερινά που πρέπει να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε ανέπαφο και σε καλή κατάσταση και στις επόμενες γενιές.

Γι’ αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων εκτιμούν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που εδώ και χρόνια αραχνιάζει σε κάποιο κρατικό γραφείο, καθώς κάποιοι επιδιώκουν τη λειτουργία λατομείων στην περιοχή και άλλοι ονειρεύονται γιγάντια ξενοδοχεία στην ακτή και τουριστική ανάπτυξη τύπου Μαλίων και Χερσονήσου.

Άμεσα πρέπει να λειτουργήσει Φορέας Διαχείρισης της περιοχής με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων Δήμων, των αρμόδιων υπηρεσιών, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και οικολογικών οργανώσεων, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να πάψει να είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην περιοχή.

Τονίζουμε ότι υπάρχουν φυσικά όρια τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνιούνται. Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών δημιουργεί μεγάλη πίεση σε μια περιοχή, κι αν θέλουμε να την προστατέψουμε, οφείλουμε να βάλουμε όρια στις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην ακτή, περιορισμούς στις καντίνες, τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες -άλλωστε δεν έχουν όλοι να πληρώνουν (ένα παραπάνω τώρα στην περίοδο της κρίσης) και οφείλουμε να διασφαλίσουμε υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης όλων στην παραλία, δικαίωμα που προστατεύεται και από το Σύνταγμα, κι έχουμε αγωνιστεί γι’ αυτό και στις παραλίες των Αγίων Αποστόλων.

Οι προστατευόμενες περιοχές φυσικού κάλλους του Δικτύου NATURA 2000 αποτελούν πολύτιμο θησαυρό, τόσο για τη βιοποικιλότητά τους όσο και για τις δυνατότητες εναλλακτικής ανάπτυξης που μας δίνουν, μιας ανάπτυξης που θα βασίζεται στο σεβασμό και την προστασία της φύσης, θα προβάλλει και θα αξιοποιεί τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα και τον ιδιαίτερο πολιτισμό του κάθε τόπου.

Με τη θεσμοθέτηση Φορέων Διαχείρισης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας (φύλακες, ειδικοί επιστήμονες που θα παρακολουθούν την εξέλιξη της πανίδας και της χλωρίδας, ξεναγοί κ.ά.) με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμβάλλοντας στην προστασία. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει η φυσική περιοχή. Ας μην επιτρέψουμε το πρόσκαιρο κέρδος λίγων να αποβεί σε βάρος των πολλών, σε βάρος της φύσης και της κληρονομιάς που οφείλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook