Χανιά | Ξηρασία το 2013 λένε οι ειδικοί. Από τον άλλο μήνα το νερό θα δίνεται με δελτίο στους αγρότες!

χανιά-ξηρασία-το-2013-λένε-οι-ειδικοί-από-47061

ΞΗΡΑΣΙΑΞηρασία προβλέπεται για το έτος 2013 στον Νομό Χανίων καθώς μειώνονται οι βροχοπτώσεις. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει άμεσα σχεδιασμός για τη διαχείριση του νερού. Αυτό επισημαίνει το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, σύμφωνα με το οποίο, λιγότερες βροχές έπεσαν τον Μάρτιο του 2013 στον Νομό Χανίων σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου χρόνου.

Τα στοιχεία δόθηκαν από τους μετεωρολογικούς του σταθμούς για τις βροχοπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί για τον μήνα Μάρτιο του 2013, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Επίσης δίνονται συγκριτικά στοιχεία για τη βροχόπτωση του συνόλου της υδρολογικής περιόδου Σεπτέμβριος – Μάρτιος 2011 – 2012 και 2012 – 2013.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου, σύμφωνα με τα στοιχεία, η χαμηλότερη βροχόπτωση για τον μήνα Μάρτιο έπεσε στο Φραγκοκάστελο (7 mm), ενώ η υψηλότερη στον Κακόπετρο (44 mm). Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το σύνολο της φετινής βροχόπτωσης για τον μήνα Μάρτιο, σε όλες τις περιοχές του Νομού, ήταν χαμηλότερο από το περυσινό, με μείωση που κυμάνθηκε από 8% στη Χρυσοσκαλίτισσα έως 88% στο Φραγκοκάστελο.

Στο σύνολο της περιόδου Σεπτέμβριος 2012 – Μάρτιος 2013 σε όλες τις περιοχές του Νομού η βροχόπτωση ήταν μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο και κυμάνθηκε από 13% στο Αγροκήπιο έως 50% στο Βαρύπετρο.

«Από τα στοιχεία φαίνεται ότι το 2013 θα είναι ένα ξηρό έτος και πρέπει να υπάρξει έγκαιρα σχεδιασμός για τη διαχείριση του νερού για να μην υπάρξουν προβλήματα, ιδιαίτερα τους κρίσιμους μήνες», επισημαίνει το Ινστιτούτο και συμπληρώνει ότι για την καλύτερη διαχείριση του νερού άρδευσης από τις αρχές Μαΐου θα εκδίδει δελτίο με τις ανάγκες σε νερό των κυριοτέρων καλλιεργειών του Νομού κάθε εβδομάδα, που θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του και θα αποστέλλεται στους Τ.Ο.Ε.Β., τους Δήμους και τα Μ.Μ.Ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook