Χανιά | Μετατρέπουν σε ξενοδοχεία αγροικίες και βιλίτσες | Λογαριάζουν όμως… χωρίς τον ξενοδόχο

χανιά-μετατρέπουν-σε-ξενοδοχεία-αγρο-91915

rent.a.villa

Μια πρακτική που έγινε πολύ δημοφιλής τον περασμένο χειμώνα και «απογειώθηκε» τους καλοκαιρινούς μήνες. Το σπίτι στο χωριό έγινε «αγροτουριστικό κατάλυμα», το εξοχικό έγινε «πολυτελής βίλα» και με μια φθηνή (ή δωρεάν) διαφήμιση στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και κυρίως «από στόμα σε στόμα», νοικιάστηκαν και ξανανοικιάστηκαν.

Φυσικά αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ξενοδόχους των Χανίων που είδαν ότι δεν τους «βγήκαν τα νούμερα» αφού στα νόμιμα ξενοδοχεία οι διανυκτερεύσεις δεν «ταίριαζαν» με τις αφίξεις που αυξήθηκαν τρομερά. Ούτε κι απ’ τα συναρμόδια Υπουργεία που χάνουν από την «Παρα – Ξενοδοχεία» πάρα πολλά χρήματα.

Για να απλουστεύσει λοιπόν τις διαδικασίες προμήθειας του ειδικού σήματος από τον ΕΟΤ (για όποιον επιθυμεί να νοικιάσει δωμάτια) αλλά και για να πατάξει τις παράνομες μισθώσεις με πολύ αυστηρότερα πρόστιμα, πριν λίγες ημέρες η σχετική νομοθεσία άλλαξε.

Πρόστιμα μέχρι 50.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα, το άρθρου 46 του Ν. 4179 – 8.8.2013 ορίζει:  «Σε ιδιοκτήτη έπαυλης που την εκμισθώνει χωρίς το προβλεπόμενο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (…) επιβάλλεται (…) πρόστιμο 50.000 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε οποιονδήποτε εκμισθώνει οποιουδήποτε είδους κατοικία ως τουριστικό κατάλυμα. 

giannoulismikri«Ήταν απαραίτητο», λέει ο Μ. Γιαννούλης

Μιλώντας στο zarpa.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων  Χανίων, κ. Μανώλης Γιαννούλης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η υπουργός «ορθώς έπραξε», εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς πρωτοβουλιών που οι ίδιοι οι ξενοδόχοι είχαν λάβει για την πάταξη του φαινομένου της παραξενοδοχείας.

«Βλέπαμε ότι οι αφίξεις ευημερούσαν όμως διαπιστώναμε ότι η αύξηση αυτή δεν μεταφερόταν στις διανυκτερεύσεις στα νόμιμα ξενοδοχεία και καταλύματα. Μιλάμε για ένα κομμάτι της παραοικονομίας που δυστυχώς του επιτρέψαμε να ανθίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα περιοριστεί σημαντικά.Ήδη μαθαίνουμε ότι πάρα πολύς κόσμος κινείται προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης.  Τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα τα περιμένουμε του χρόνου, με την έναρξη της νέας σαιζόν» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως άλλωστε επεσήμανε, ο νόμος «δίνει την ευκαιρία σε όσους έχουν ένα σπίτι ή κάποια δωμάτια και θέλουν να τα ενοικιάσουν να προμηθευτούν το σχετικό σήμα από τον ΕΟΤ και να τα νομιμοποιήσουν, με τρόπο πολύ απλό. Σε διαφορετική περίπτωση, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα τα οποία θα είναι πολύ πιο αυστηρά» για να συμπληρώσει ότι με τον τρόπο αυτό «θα αποκατασταθεί και η τάξη αλλά και η ασφάλεια που οι ίδιοι οι επισκέπτες νιώθουν».

enosi.xenodohon

Η Ένωση Ξενοδόχων

Στο μεταξύ, η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ιδιοκτήτες κατοικιών που τις εκμισθώνουν ως τουριστικά καταλύματα, τα οποία οποία  λειτουργούν χωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας από τον ΕΟΤ για τις επιπτώσεις που θα έχουν σύμφωνα με την παρ. 7  του άρθρου 46 του Ν. 4179 – 8.8.2013, για τα πρόστιμα που προβλέπονται.

Τέλος, ενημερώνουν τα μέλη τους ότι «το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος θέλοντας να συμβάλει στην καταπολέμηση της παραξενοδοχείας δημιούργησε το Παρατηρητήριο Παραπλανητικής Διαδικτυακής Διαφήμισης (ΠΠΔΔ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση : http://www.grhotels.gr/ppdd/ όπου όλοι μπορούν να καταγγείλουν την παράνομη λειτουργία και την παραπλανητική διαφήμιση καταλυμάτων στο διαδίκτυο και τα παρακαλούν «για οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψη σας, να ενημερώσετε  άμεσα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook