Χανιά | Μεγάλες ελλείψεις σε σχολεία της Κισάμου

χανιά-μεγάλες-ελλείψεις-σε-σχολεία-τη-92798

sxoleio-thraniaΜεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό καταγράφονται και στα σχολεία του Δήμου Κισάμου. Την επισήμανση κάνει ο Δήμος Κισάμου σε επιστολή του προς τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Κρήτης, το υπουργείο Παιδείας και τους βουλευτές του Νομού Χανίων.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, «ο Δήμος Κισάμου, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, διαπιστώνει ότι οι ελλείψεις προσωπικού των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι μεγάλες και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές ώρες μαθημάτων και να υποβαθμίζεται η παρεχόμενη εκπαίδευση».

Στη συνέχεια ο Δήμος Κισάμου εξηγεί:

«Ειδικότερα, ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου, όπου δεν έχει καταργηθεί, οδηγείται στην απόλυτη απαξίωση, τα πληθωρικά τμήματα αυξάνονται και πολλές ειδικότητες απουσιάζουν από τα σχολεία της πρωτ. Εκπαίδευσης.

Ακόμη, μια σειρά άλλων προβλημάτων με κυρίαρχο την υποχρηματοδότηση των σχολείων, την έλλειψη υποστηρικτικών δομών (ενισχυτική διδασκαλία, τάξεις υποδοχής), αλλά και τις ελλείψεις στο βοηθητικό προσωπικό και τα κτηριακά προβλήματα, βάζουν εμπόδια στην ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων». Ο Δήμος Κισάμου ζητά «άμεσα την κάλυψη όλων των κενών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας και την επαρκή χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολείων. Σε διαφορετική περίπτωση θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων μας».

ΑΝΑ ΒΑΘΜΙΔΑ

Σύμφωνα με την επιστολή, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης τα προβλήματα στα σχολεία του Δήμου Κισάμου έχουν ως εξής:

Α. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΔΗΜΟΤΙΚΑ

1ο Δημοτ. Σχολ. Κισάμου: λείπει ένας δάσκαλος για πληθωρικό Τμήμα ΣΤ?. Απαιτούνται ακόμη εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων: Αγγλικών, Γερμανικών και Μουσικής.

2ο Δημοτ. Σχολ. Κισάμου: λείπουν όλες οι ειδικότητες στο ολοήμερο, καθώς Γυμναστής και Μουσικός στο κανονικό τμήμα.

3ο Δημοτ. Σχολ. Κισάμου: λείπει ένας δάσκαλος, Μουσικός, τμήμα ένταξης και όλες οι ειδικότητες στο ολοήμερο.

Δημ. Σχολ. Πλατάνου: λείπει ένας δάσκαλος για να λειτουργήσει ολοήμερο. Λείπουν ειδικότητες Αγγλικών, Γαλλικών και Γυμναστικής. Δεν λειτουργεί τμήμα ένταξης και τάξη υποδοχής.

Δημ. Σχολ. Δραπανιά: λείπει ένας Γυμναστής.

Δημοτ. Σχολ. Γραμπούσας Κισάμου: λείπει ένας δάσκαλος για να λειτουργήσει ως 4/Θ., ύστερα από τον λειτουργικό υποβιβασμό του σε 3/Θ.

Δημ. Σχολ. Σφακοπηγαδίου: λείπει ένας δάσκαλος για να λειτουργήσει ως 3/Θ.

Δημ. Σχολ. Ελους: Λείπει εκπαιδευτικός Αγγλικών και Γυμναστής. Δεν λειτουργεί τμήμα ένταξης και ολοήμερο.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Νηπιαγωγείο Πλατάνου: Λείπει μία νηπιαγωγός για να λειτουργήσει ως ολοήμερο.

Νηπιαγωγείο Γραμπούσας: λείπει μία νηπιαγωγός για να λειτουργήσει ως ολοήμερο.

Νηπιαγωγείο Ελους: χωρίς κενά.

Νηπιαγωγείο Σφακοπηγαδίου: χωρίς κενά.

Νηπιαγωγείο Καλουδιανών: λείπει μία νηπιαγωγός για να λειτουργήσει ως ολοήμερο.

1ο Νηπιαγωγείο Κισάμου: λείπει μία νηπιαγωγός για να λειτουργήσει ως ολοήμερο.

2ο Νηπιαγωγείο Κισάμου: χωρίς κενά.

3ο Νηπιαγωγείο Κισάμου: χωρίς κενά.

4ο Νηπιαγωγείο Κισάμου: λείπει δεύτερη νηπιαγωγός για το ολοήμερο.

5ο Νηπιαγωγείο Κισάμου: λείπει μία νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής για το τμήμα ένταξης.

Β ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1ο Γυμνάσιο Κισάμου: λείπουν 15 ώρες Γαλλικά, 8 ώρες Φιλολογικά, 8 ώρες Μουσική, 10 ώρες Οικιακή Οικονομία.

2ο Γυμνάσιο Κισάμου: λείπουν ειδικότητες, Θεολόγου, Μουσικού, Αγγλικών, Γαλλικών 6 ώρες, Πληροφορικής 10 ώρες.

ΕΠΑ.Λ. Κισάμου: λείπουν ειδικότητες Αισθητικής, Ιατρών, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών, Νοσηλευτών, Βρεφονηπιοκόμων.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Κισάμου: χωρίς κενά.

Σημειώνεται ότι την επιστολή υπογράφει ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΡΑΜΠΟΥΣΑΣ

Με άλλη ανακοίνωσή του ο Δήμος Κισάμου «εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον λειτουργικό υποβιβασμό του 4/θέσιου Δημοτικού σχολείου Γραμπούσας, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει ως 3/θέσιο τη νέα σχολική χρονιά» και συνεχίζει:

«Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος, πέρα από τις καθαρά εκπαιδευτικές, θα είναι πολύ αρνητικές για την περιοχή, η οποία κυρίως αγροτική, έχει ανάγκη περαιτέρω στήριξης και όχι υποβιβασμού του σχολείου της.

Είναι σίγουρο, ότι η ενέργεια αυτή, θα λειτουργήσει αρνητικά στην όλη πορεία του σχολείου, αφού υπάρχει κίνδυνος πολλοί μαθητές να ζητήσουν μεταγραφή σε πλησιέστερα πολυθέσια σχολεία, που λειτουργούν με ειδικότητες και προγράμματα επικουρικά.

Ζητούμε να τοποθετηθεί άμεσα εκπαιδευτικός στο Δημοτικό σχολείο Γραμπούσας, ώστε να λειτουργήσει τετραθέσιο. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε κάθε μορφής πίεση για την ικανοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματος».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΦΟΡΕΩΝ

Στο μεταξύ, σε ψήφισμά τους ο Σύλλογος Γονέων 1ου Γυμνασίου Κισάμου, το Σωματείο Οικοδόμων Κισάμου, το Σωματείο ψαράδων Δ. Κισάμου, ο Αγροτικός σύλλογος πρώην Δ. Μηθύμνης και ο Αγροτικός σύλλογος Δ. Κισάμου τονίζουν:

«Η ψήφιση του νόμου για το ‘νέο Λύκειο’ τσακίζει με το καλημέρα σας τη γενική μόρφωση προσθέτοντας νέους φραγμούς στις λαϊκές οικογένειες, μετατρέποντας το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο. Θεσμοθετεί την ‘μαθητεία’ για τα 16χρονα την τσάμπα εργασία εξασφαλίζοντας ευέλικτο εργατικό δυναμικό στους εργοδότες. Δίνει μια σειρά ειδικότητες στους σχολάρχες ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., από αυτές που καταργήθηκαν από το ΕΠΑ.Λ.

Ας υψώσουμε όλοι μια φωνή. Εργαζόμενοι, Ε.Β.Ε, υπάλληλοι, νέοι και νέες, αγρότες, γυναίκες, εκπαιδευτικοί. Στηρίζουμε την απεργία των εκπαιδευτικών».

Καταλήγοντας, διατυπώνουν τα αιτήματά τους: Καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα. Να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο που είναι ενάντια στην μόρφωση των παιδιών μας. 12χρονο ενιαίο δωρεάν δημόσιο και υποχρεωτικό σχολείο κ.α.

 

Πηγή : haniotikanea

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook