Χανιά | Μήνυση από φιλόζωους σε βάρος του Δήμου Αποκορώνου

χανιά-μήνυση-από-φιλόζωους-σε-βάρος-το-56418

skyliΜηνυτήρια αναφορά κατά του Δήμου Αποκορώνου για παράβαση καθήκοντος ως προς τις  διατάξεις που αφορούν τις αρμοδιότητες των Δήμων περί προστασίας των ζώων υπέβαλαν προχθές στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων ‘Η προστασία των ζώων’, μετά το θέμα που ανέκυψε με το καταφύγιο ζώων στην Κάινα.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη κατηγόρησε τον Δήμο Αποκορώνου για «υποκρισία» υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να κάνει λόγο για παράνομο καταφύγιο ζώων τη στιγμή που ο ίδιος ο Δήμος δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία, για το θέμα των αδέσποτων. Μάλιστα η κα Μπομπολάκη προανήγγειλε και νέες… μηνύσεις προς όσους Δήμους δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους  στο θέμα των ζώων.

Ειδικότερα, στη μηνυτήρια αναφορά σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή τον ν. 4039/2012 και τον προϊσχύοντα ν. 3170/2003, οι Ο.Τ.Α. ορίζονται αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων και για τον σκοπό αυτό ιδρύουν και λειτουργούν σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία καταφύγια αδέσποτων ζώων, με σκοπό τον έλεγχο του πληθυσμού τους και την εξασφάλιση της υγεία και της ευζωίας τους».

«Για την επίτευξη του σκοπού αυτού         -υπογραμμίζεται στο κείμενο- ο νομοθέτης επιβάλλει την τήρηση συγκεκριμένης διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί για κάθε ζώο που φιλοξενείται προσωρινά στα καταφύγια και η οποία στηρίζεται στην αρχή περισυλλογή – εμβολιασμός, θεραπεία, στείρωση – σήμανση, καταγραφή, υιοθεσία ή επανένταξη. Επίσης, ορίζει την αναγκαιότητα ικανού κονδυλίου για τα ανωτέρω μέσα από τον προϋπολογισμό του Δήμου, τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου καθώς και δράσεις γύρω από την ενημέρωση των δημοτών και τη διάδοση με κάθε νόμιμο τρόπο της φιλοζωίας, μέσα από τα σχολεία και άλλες κοινωνικές ομάδες, δράσεις για τη μη κακοποίηση των ζώων -είναι γνωστή παγκοσμίως η αποτρόπαια εγκληματική  πράξη της θανάτωσης – δολοφονίας 45 ζώων στην περιοχή Κάινας του Δήμου Αποκορώνου μέσα στο εθελοντικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων που  υπάρχει εκεί- και την τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων, όπως αυτοί περιγράφονται στα άρθρα 1 και 5 του νόμου 4039/2012  και στην πρόσφατη Εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΥ

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας κα Μπομπολάκη επεσήμανε σχετικά με τη μήνυση ότι ο Δήμος Αποκορώνου είναι μόνο η αφετηρία και θα ακολουθήσουν ανάλογες πρωτοβουλίες και κατά άλλων Δημοτικών Αρχών που δεν τηρούν την κείμενη νομοθεσία περί αδέσποτων.  «Ξεκινήσαμε από τον Δήμο Αποκορώνου με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα για την Κάινα, αλλά θα ακολουθήσουν μηνύσεις και κατά άλλων Δήμων που δεν κάνουν τίποτα. Επίσης, ξεκινήσαμε από εκεί γιατί θεωρούμε ότι πέραν από τις όποιες διαπιστωμένες αδυναμίες μπορεί να έχει ένα καταφύγιο, που βασίζεται σε εθελοντές και το οποίο χρηματοδοτούνται από τις εθελοντικές προσφορές, αυτό δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοι, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν τεράστιες ευθύνες. Γι’ αυτό και τα όσα υποστήριξαν στο δημοσίευμα είναι υποκρισίες, φαρισαϊσμοί και κροκοδείλια δάκρυα. Πώς δηλαδή ο δήμαρχος λέει ότι το καταφύγιο δεν είναι νόμιμο, όταν ο υπ’ αριθμόν ένα παράνομος διαχρονικά είναι ο Δήμος, αφού δεν εφαρμόζει τον νόμο και δεν έχει κάνει τίποτε από ό,τι ορίζει η σχετική νομοθεσία;», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κα Μπομπολάκη και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Αποκορώνου δεν μπορεί να καταφέρεται κατά του καταφυγίου ζώων «όταν δεν έχει κάνει καμία ενέργεια από όσες ορίζει ο νόμος για το ζήτημα των αδέσποτων», αλλά και «ούτε καν έχει φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση».

 

Πηγή : Χανιώτικα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook