Χανιά | Η Κρήτη χτίζει το γαστρονομικό της brand name!

χανιά-η-κρήτη-χτίζει-το-γαστρονομικό-τ-92820
Να ταξιδέψουν τα κρητικά προϊόντα σε όλον τον κόσμο με διαβατήριο την ποιότητά τους αλλά και να καθιερωθεί το νησί ως διεθνής γαστρονομικός προορισμός, επιδιώκει η Περιφέρεια Κρήτης με τη λειτουργία, του ενιαίου συστήματος πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων.
turia

Είναι το σήμα «Κρήτη», που ήδη κατοχυρώθηκε και εφαρμόζεται, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως πιστοποίηση – ομπρέλα της Περιφέρειας, πάνω από όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα

Στο πλαίσιο της σύνταξης των φακέλων για τα προϊόντα που πρέπει να κατοχυρωθούν,  πραγματοποιήθηκε χθες στα Χανιά σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια, με την παρουσία της αρμόδιας αντιπεριφρειάρχη κ. Θ. Βρέντζου-Σκορδαλάκη και  παραγωγικών φορέων των Χανίων.

Την όλη διαδικασία αλλά και την προώθηση των φακέλων στο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατοχύρωση των προτεινόμενων προϊόντων σαν ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ/ και Ορεινής Παραγωγής, έχει αναλάβει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το τεράστιο ενδιαφέρον που έχουν δείξει Χανιώτες παραγωγοί και μεταποιητές, μετέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απ. Βουλγαράκης.

Όπως τόνισε η κα Θεανώ Βρέντζου, «Η κατοχύρωση των προϊόντων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που διασφαλίζει την ταυτοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Κρητικών προϊόντων και αναδεικνύει την ποιότητα τους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην διαφοροποίηση και καθιέρωσης τους στην διεθνή και εγχώρια αγορά».

Ήδη έχουν κατοχυρωθεί-πιστοποιηθεί στη Κρήτη 19 είδη τροφίμων (ΠΟΠ και ΠΓΕ) και 12 οίνοι.  Όμως, το «καλάθι των κρητικών προϊόντων» έχει ακόμα πολύ χώρο για την κρητική μυζήθρα και τον ανθότυρο, το θυμαρίσιο μέλι, τα καλιτσούνια και τις μαραθόπιτες, τη μαλοτήρα, τα ξεροτήγανα, τα σκιουφιχτά μακαρόνια, το σύγκλινο και το απάκι, το σταμναγκάθι, το ρωμαίικο κρασί, τη ρακή και δεκάδες ακόμα αγροτικά προϊόντα που όλα μαζί συνθέτουν τη γαστρονομική φυσιογνωμία του νησιού.

«Για αυτό ακριβώς συγκαλούμε τις συσκέψεις αυτές για να ενημερώσουμε πόσο σημαντικό είναι για τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς, τις επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν και να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους ως ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και Ορεινής Παραγωγής. Σήμερα μέσα από αυτή την ευρεία σύσκεψη ξεκινάμε την διαδικασία προετοιμασίας των φακέλων για την κατοχύρωση των Κρητικών προϊόντων, που θα στείλουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η κα Βρέντζου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης στο τηλέφωνο 2813 400 350 και στο [email protected] .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook