Χανιά | Ερώτηση Μαρκογιαννάκη για την μειωμένη παραγωγή λαδιού

χανιά-ερώτηση-μαρκογιαννάκη-για-την-μ-22998

markogianakis vouliΕρώτηση για την μειωμένη εφετινή παραγωγή του ελαιολάδου στα Χανιά κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Η περιφερειακή ενότητα Χανίων αποτελεί μία από τις κατεξοχήν ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, με το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών να είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παραγωγή ελαιολάδου.

Δυστυχώς, κατά την εφετινή ελαιοκομική περίοδο οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τη μέση ετήσια. Οι κύριες, μάλιστα, ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπως η Κίσαμος, έχουν μηδενική παραγωγή και είναι χαρακτηριστικό ότι, συνεπεία αυτής της κατάστασης, κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο δεν γίνονται δολωματικοί ψεκασμοί δακοκτονίας στο μεγαλύτερο μέρος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Χανίων.

Ο βασικός παράγοντας που προκάλεσε αυτή την ανατροπή είναι οι μη ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή από την αρχή του τρέχοντος έτους, και δη κατά το διάστημα Απριλίου-Μαΐου, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά την ανθοφορία και την καρπόδεση των ελαιοδένδρων. Ειδικότερα, οι ισχυροί νότιοι άνεμοι και οι υψηλές σχετικά θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση του ύψους των βροχοπτώσεων, περιόρισαν τη διαθέσιμη εδαφική υγρασία κατά την κρίσιμη περίοδο της γονιμοποίηση των ανθέων της ελιάς.

Με δεδομένη τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη καλλιέργεια για την τοπική οικονομία, σε μια εποχή μάλιστα που οι αντοχές των νοικοκυριών δοκιμάζονται πολλαπλώς, ενδέχεται η προκύπτουσα απώλεια εισοδήματος να προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις στον ελαιοπαραγωγό πληθυσμό των Χανίων.

Ως εκ τούτου, κρίνεται επιβεβλημένη η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛ.Γ.Α., με βάση και τους προβλεπόμενους στο άρθρο 5 του ν. 3877/2010 ασφαλιζόμενους φυσικούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η ανεμοθύελλα, οι άκαιρες βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: Ερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση της ως άνω περιγραφομένης κατάστασης.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook