Χανιά | Επιστολή Βουλγαράκη για αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

χανιά-επιστολή-βουλγαράκη-για-αδειοδ-498

BOYLGARAKISΟ Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, απεύθυνε σήμερα Τρίτη 21 Μαΐου 2013, επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μόσχο Κορασίδη, με θέμα την αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Η εφαρμογή του Ν. 4056/2012 για την αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη συναντά προβλήματα, στα οποία σας καλούμε να δώσετε λύση με σχετική ρύθμιση.

1. Με δεδομένο ότι σχεδόν το 50% του Νομού Χανίων ανήκει στο δίκτυο Natura, την ύπαρξη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, μικρών υγροτόπων και περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση κτιρίων, ούτε καν πρόχειρων καταλυμάτων.

2. Οι νέοι αγρότες που εντάχθηκαν το 2009, οι δικαιούχοι Σχεδίων Βελτίωσης που υπέβαλαν προτάσεις το 2011, οι δικαιούχοι του προγράμματος της Βιολογικής Κτηνοτροφίας που υπέβαλλαν αίτηση το 2012 πληρούσαν τις προϋποθέσεις της προηγούμενης νομοθεσίας αδειοδότησης, ενώ ο Ν. 4056/2012 δεν έχει σχετικές μεταβατικές διατάξεις. Μη σχετική ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα την απένταξη τους από τα προγράμματα και την επιστροφή των χρημάτων που έχουν ήδη δοθεί.

3. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κρήτης επιτρέπουν την εκτατική εκτροφή αιγοπροβάτων -όπου τα ζώα διαβιούν στο φυσικό τους περιβάλλον σε συνθήκες που εξασφαλίζουν την καλή διαβίωση τους- και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε πολλές περιπτώσεις δε διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στα πρόχειρα καταλύματα και μη στεγασμένοι χώροι συγκέντρωσης αιγοπροβάτων με εγκαταστάσεις περίφραξης και τα απαραίτητα για τη σίτιση των ζώων.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα ώστε η νομοθεσία να καλύπτει και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της Κρήτης με παραδοσιακή εκτατική αιγοπροβατοτροφία αλλά να προχωρήσουν και οι χρηματοδοτήσεις των ενταγμένων στα μέτρα των νέων γεωργών, των σχεδίων βελτίωσης και της βιολογικής κτηνοτροφίας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook