Χανιά | Εκπέμπουν SOS για την εκπαίδευση, γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές

χανιά-εκπέμπουν-sos-για-την-εκπαίδευση-γ-11644

PB291100Χωρίς δασκάλους και καθηγητές, σε τμήματα υπεράριθμα που σχολνούν πολύ νωρίς, σε αίθουσες που ζεσταίνονται μόνο λόγω του… συνωστισμού, μέσα σε σχολικά κτήρια προβληματικά, χωρίς φύλακες και καθαρίστριες, θα βρει ο Δεκέμβριος τους μαθητές των Χανίων: χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ξένες γλώσσες και πληροφορική και σε ορισμένες περιπτώσεις… χωρίς χαρτζιλίκι για κολατσιό.

Αυτή είναι η πραγματικότητα στα σχολεία των Χανίων, όπως την περιέγραψαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου, η ένωση γονέων, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.

Δεκέμβρη μήνα κάνουν συμπτύξεις!

Στα δημοτικά σχολεία των Χανίων, παρά το ότι την Δευτέρα, ξεκινά η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οι καθηγητές των ειδικοτήτων ακόμα μπαίνουν μέσα στις τάξεις. Λείπουν 10 νηπιαγωγοί, 5 γυμναστές, 4 καθηγητές ξένων γλωσσών και 20 καθηγητές Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, εξήγησε η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Χανίων, κα Σοφία Μαλανδράκη. 

Και στο θέμα των δασκάλων όμως, όπως είπε, τα πράγματα είναι οριακά αφού αν χρειαστεί να λείψει κάποιος, δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Η ίδια, αναφέρθηκε σε δημοτικό σχολείο των Χανίων, του οποίο η μία πέμπτη μένει χωρίς δάσκαλο. Έτσι, Δεκέμβρη μήνα, τα δύο τμήματα της πέμπτης θα συμπτυχθούν σε ένα!

Εκπροσωπώντας τους εκπαιδευτικούς της Α’ βάθμιας, ο κ. Θανάσης Σακελλαρίδης, επεσήμανε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ολοήμερα δεν λειτουργούν, ενώ τεράστια δυσκολία εντοπίζεται και στα τμήματα ένταξης. 

Δεν κάνουν μαθήματα κατεύθυνσης

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα γυμνάσια και λύκεια της πόλης, όπου χρειάζονται 30 ακόμη εκπαιδευτικοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι λείπουν τρεις βιολόγοι και δύο φυσικοί, έλλειψη που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη διδασκαλία αυτών των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων σε επίπεδο νομού.

«Δεν λειτουργεί πουθενά ούτε η πρόσθετη, ούτε η ενισχυτική διδασκαλία», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Γιάννης Τσαμαντάκης, για να επισημάνει ότι αυτό λειτουργεί εις βάρος πάρα πολλών παιδιών που φέτος δεν μπορούν να πάνε σε ιδιωτικό φροντιστήριο.

Τζάμπα πάνε κι έρχονται στο ΕΠΑΛ

Εκεί που η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική, είναι η τεχνική εκπαίδευση. Όπως εξήγησε ο κ. Τσαμαντάκης, στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, ο τομέας υγείας καταργήθηκε, με αποτέλεσμα η δευτέρα τάξη να μην υπάρχει: «Η τρίτη τάξη όμως υποτίθεται ότι έπρεπε να λειτουργεί κανονικά», είπε, για να ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν συμβαίνει, με εκατοντάδες ώρες να έχουν χαθεί και τα παιδιά να κινδυνεύουν να μην αποφοιτήσουν. Την ίδια ώρα, 1900 εκπαιδευτικοί από τις ειδικότητες που καταργήθηκαν, παραμένουν σε διαθεσιμότητα.

Δεν έχουν λεφτά για κολατσιό 

Επίσης, όπως επισημάνθηκε, ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο του υποσιτισμού.

«Βλέπεις παιδιά που είναι στην άκρη στο διάλειμμα και αν τα ρωτήσεις σου λένε ότι έχασαν τα λεφτά τους», είπε η κα Σοφία Μαλανδράκη, αναφερόμενη σε συγκεκριμένα περιστατικά παιδιών δημοτικού που κάποιες μέρες δεν έχουν χρήματα για κολατσιό.

«Η Πολιτεία επιβάλλεται να καθιερώσει άμεσα ένα γεύμα σε όλα τα σχολεία», τόνισε, «επειδή υπάρχει ανάγκη».

Μάλιστα, όπως ανέφεραν και οι τρεις, η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει αναλάβει τον κοινωνικό ρόλο που της αναλογεί, αντί να στηρίζεται στον εθελοντισμό και στην αλληλεγγύη που ευτυχώς υπάρχουν στην πόλη μας.

Άλλα προβλήματα

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα κτηριακά προβλήματα που είναι πολύ έντονα στα Κουνουπιδιανά και τη Νέα Κυδωνία, αλλά και στο 16ο Δημοτικό Σχολείο που έχει ρωγμές μετά το σεισμό.

Επίσης, τεράστια προβλήματα δημιουργούνται από τις ελλείψεις σε σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, γεγονός που θα αφήσει τα σχολεία χωρίς πετρέλαιο.

Ποιά ανοικτά σχολεία;

Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Τσαμαντάκης αναφέρθηκε σαρκαστικά στις εκκλήσεις του Υπουργού Παιδείας για «ανοικτά σχολεία», κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Σεπτέμβρη: «Εμείς τότε αγωνιζόμασταν για να είναι ουσιαστικά ανοικτά τα σχολεία», είπε, «για να μην έχουμε αυτά που έχουμε σήμερα»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook