Χανιά: Διήμερο διαλέξεων στην 5η Τριενάλε Αρχιτεκτονικής

χανιά-διήμερο-διαλέξεων-στην-5η-τριενά-48385

Έως τις 18 Απριλίου φιλοξενείται στο Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, η 5η Τριενάλε Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη 2009-2012, στην οποία εκτός από νέα έργα αρχιτεκτόνων παρουσιάζονται και οι διπλωματικές εργασίες των σπουδαστών Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Χανίων.

trien1
Οι 64 συμμετέχοντες στην έκθεση μέσα σε ένα διήμερο διαλέξεων και συζητήσεων με θέμα «Αρχιτεκτονική/Εντοπιότητα/Σήμερα» εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους για το πώς η αρχιτεκτονική δημιουργία θα επιβιώσει στη διάρκεια της κρίσης.

Θετική ήταν η διαπίστωση του καθηγητή στο ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη – και μέλους της επιτροπής αξιολόγησης των συμμετοχών στην 5η Τριενάλε μαζί με τους αρχιτέκτονες Ηλία Ζέγγελη και Γιώργο Τζιρτζιλάκη – ότι όπως η ιστορία της Αρχιτεκτονικής έχει να επιδείξει την ανάπτυξη του Μοντερνισμού παρά την οικονομική αστάθεια της δεκαετίας 1920-1930, έτσι και σήμερα δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της φετινής διοργάνωσης, αρχιτέκτονας Δημήτρης Τσακαλάκης, αφού τόνισε ότι η πειραματική διάσταση του έργου που παράγεται στις αρχιτεκτονικές σχολές μπορεί να συμβάλει στο διάλογο που επιδιώκεται από τους επιστήμονες για την αρχιτεκτονική, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη βιομηχανία του τουρισμού από την οποία συντηρείται η οικονομία του νησιού σε μεγάλο ποσοστό. Όπως είπε, τα μεγάλα ξενοδοχειακά καταλύματα πολυτελείας ίσως στο άμεσο μέλλον να μην έχουν πληρότητα, γι’ αυτό και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η οικονομική συρρίκνωση της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης και η αλλαγή στο μοντέλο διακοπών του Ευρωπαίου τουρίστα έτσι όπως το ανέπτυξαν τα πακέτα των tour operators την περασμένη δεκαετία. Ο ίδιος τόνισε πως σε περίοδο κρίσης η αρχιτεκτονική θα πρέπει να διαχειρίζεται τις κοινές ανάγκες και να μην αναλώνεται σε μια σπατάλη έκφρασης που υπερβαίνει το οικονομικό και το αναγκαίο.

Στις ιστορικές πρακτικές καθώς και στη σχέση που αναπτύσσει ο κόσμος της Μεσογείου με το τοπίο και πώς αυτός ο κόσμος ορίζει ή καταργεί τα όρια του δημόσιου προς χάρη του ιδιωτικού χώρου αναφέρθηκε ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τζιρτζιλάκης, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα κοινής πρακτικής τη συνηθισμένη εικόνα της απλωμένης μπουγάδας στα στενά σοκάκια σε παλιές μεσογειακές συνοικίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύγχρονη αρχιτεκτονική αντίληψη που διαμορφώνεται στην Κρήτη θα πρέπει «να απομακρυνθεί από τον επίγειο παράδεισο της μονοκατοικίας και να δείξει ενδιαφέρον για την ύπαιθρο και την αγροτική οικονομία».

Τέλος, ο τρίτος ομιλητής του διημέρου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, αρχιτέκτονας, συνιδρυτής με τον Ρεμ Κολχάας του γραφείου ΟΜΑ, Ηλίας Ζέγγελης, αναφέρθηκε στην ευθύνη της αρχιτεκτονικής να παράγει ιδέες κατανοητές σε ένα ευρύτερο κοινό και όχι να αντιμετωπίζει το κοινό αυτό «ως πειραματόζωα», ενώ τόνισε πως «είναι θέμα παιδείας αλλά και πολιτικής βούλησης στο να διατηρήσουμε τη διαλεκτική σχέση της πόλης με την ύπαιθρο. Η έλλειψή τους (της παιδείας και της πολιτικής βούλησης) μεταστρέφει την αρχιτεκτονική σε απειλή για την ύπαιθρο».

Κατοικία διακοπών στη Λειβαδιά Κισσάμου από τους αρχιτέκτονες Αρ. και Γ. Βαρουδάκη.

trien2

Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου από το αρχιτεκτονικό γραφείο Αλ. Τομπάζη.

trien3Κατάλυμα στην Καλανδαρέ Ρεθύμνου από τον αρχιτέκτονα Κ. Δασκαλάκη.

trien4Λεπτομέρεια της πρότασης Μosaic του αρχιτεκτονικού γραφείου ΑRΕΑ για το Πρότυπο Βιοκλιματικό Ευρωπαϊκό Σχολείο στις Βούτες. 

trien5Μελέτη ανάπλασης της πλατείας Σχίσματος Ελούντας από τον αρχιτέκτονα Δ. Τσακαλάκη.

trien6

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook