Χανιά | Αυξάνεται τραγικά ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων!

χανιά-αυξάνεται-τραγικά-ο-αριθμός-των-49740

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑΑνησυχία προκαλεί η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην οικοδομή, παρά την αξιοσημείωτη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στα Χανιά! Λόγοι είναι η άγνοια κινδύνου, αλλά και η ανειδίκευτη εργασία, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της επιμορφωτικής ημερίδας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Χανίων, με θέμα

«Πρόληψη ατυχημάτων στο εργοτάξιο: Θεωρία και πράξη» και πραγματοποιήθηκε στο Τ.Ε.Ε.

Σχετικά με την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων ο πρόεδρος της Ένωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων, κ. Θωμάς Σαριδάκης, επεσήμανε πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνονται γνωστά, αλλά «καταπνίγονται -πολλές φορές με τη θέληση των ίδιων των εργαζομένων- διότι υπάρχει ο φόβος της ανεργίας. Δυστυχώς, όσο θα υπάρχει κέρδος και αθέμιτος ανταγωνισμός, πάντα θα υπάρχουν ατυχήματα. Τους τελευταίους μήνες είχαμε ένα περιστατικό με τέσσερα άτομα στην ΑΒΕΑ, ατύχημα στον δρόμο του Ομαλού με έναν χειριστή οχήματος και άλλα μικροατυχήματα.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν δουλειές, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και τόσα ατυχήματα. Παρόλα αυτά, να που συμβαίνουν κάθε μέρα. Τις περισσότερες φορές τα ατυχήματα γίνονται λόγω άγνοιας κινδύνου, αλλά και επειδή δεν υπάρχει εξειδίκευση των εργατών καθώς (οι εργολάβοι) προσλαμβάνουν φτηνά εργατικά χέρια, ενώ οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι».

Ο κ. Σαριδάκης ανέφερε ότι την τρέχουσα περίοδο παρατηρείται μία μικρή ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας σε κάποιες τουριστικές περιοχές, κυρίως με επιδιορθώσεις κτισμάτων, ωστόσο, η σημαντική ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος δεν μπορεί να αναστραφεί. «Καινούργιες οικοδομές δεν υπάρχουν, αυτό είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν 2 – 3 καινούργια μεγάλα έργα, όπως το φράγμα, όμως, αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα της πλειοψηφίας των οικοδόμων», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Χανίων, κ. Γιάννης Βόρδος, επεσήμανε πως «η επιμόρφωση είναι σημαντική για να γίνει ένα έργο ασφαλείας, αλλά και επειδή οι επιπτώσεις από κάποιο ατύχημα είναι πάρα πολύ βαριές τόσο για έναν μηχανικό όσο και για τον ιδιοκτήτη. Τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα και πρέπει να τηρούνται». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία πενταετία, από το 2008 μέχρι σήμερα, καταγράφεται πτώση άνω του 90% στην οικοδομική δραστηριότητα της Κρήτης.

Ο κ. Βόρδος τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση συμπαρασύρει και τον κλάδο των πολιτικών μηχανικών καθώς καταγράφεται μείωση κατά 50% στα αιτήματα εγγραφής νέων μηχανικών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καθώς οι περισσότεροι νέοι μηχανικοί δεν εγγράφονται στο Τ.Ε.Ε. για να αποφύγουν την ασφαλιστική τους εισφορά. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στα Χανιά τον τελευταίο χρόνο «δεν αναλογεί ούτε μία άδεια με τέσσερις μηχανικούς. Αν σκεφτεί κανείς ότι μια τέτοια άδεια με τέσσερις μηχανικούς θα μπορούσε να αγγίξει τα 5.000 – 6.000 ευρώ, αλλά και ότι οι τέσσερις μηχανικοί δεν μπορούν να καλύψουν ούτε την ασφάλεια του ενός· αυτό τα λέει όλα!».

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Τμήματος Ασφάλειας και Υγείας Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Νίκος Φραγκονικολάκης, ανέφερε πως το Τμήμα αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα προσωπικού, καυσίμων για τα οχήματα της επιχείρησης, την ώρα που έχει την ευθύνη του Ν. Χανίων, αλλά και του Ν. Ρεθύμνου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως τα συγκεκριμένα ζητήματα θα επιλυθούν από την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ο κλάδος της οικοδομής στην Κρήτη ήταν ο τομέας στον οποίο συνέβαιναν τα περισσότερα ατυχήματα, όπως πτώσεις από τις οικοδομές – σκαλωσιές ή πτώση υλικού, ηλεκτροπληξία κ.ά. Με την οικονομική κρίση οι θέσεις εργασίας στον κλάδο έχουν ελαττωθεί υπερβολικά… αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν συμβαίνουν και εργατικά ατυχήματα. Είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης».

Στα μέτρα πρόληψης αναφέρθηκαν οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Διονύσης Χατζηδάκης και Μανώλης Γωνιωτάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook