Χανιά | Αναζητείται ακόμα η αξιοκρατία στο Δημόσιο. Αν την εντοπίσει κάποιος να μας ειδοποιήσει!

χανιά-αναζητείται-ακόμα-η-αξιοκρατία-44526

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΑναζητείται ακόμα η αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα, ενώ την ίδια στιγμή τα συστήματα αξιολόγησης που προωθούνται έχουν δημιουργήσει μία χαοτική κατάσταση καθώς εκκρεμούν διευκρινίσεις και Προεδρικά Διατάγματα, ώστε να αποσαφηνιστεί ο τρόπος εφαρμογής τους.

Οι ανακοινώσεις για την απομάκρυνση χιλιάδων υπαλλήλων από το Δημόσιο έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους εργαζομένους ως προς τη σκοπιμότητα των νέων διαδικασιών αξιολόγησης.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Χανίων και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του Δημοσίου του Νομού χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Χανίων, με θέμα ‘Αλλαγές στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Διαθεσιμότητα – κινητικότητα – Πειθαρχικά Συμβούλια’.

Ο ειδικός επιστήμονας του Συνηγόρου του Πολίτη, ειδικός συνεργάτης του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ και εμπειρογνώμονας σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.), κ. Κώστας Παπαδημητρίου, περιέγραψε τις πρόσφατες αλλαγές στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αλλά και τις δυσκολίες που έχουν προκύψει ως προς την εφαρμογή τους.

«Παρότι έχουμε πολύ πρόσφατο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα του 2007, τα τελευταία δύο ιδίως χρόνια, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές τόσο στο βαθμολόγιο όσο και στο σύστημα αξιολόγησης, τα οποία αποτελούν και την καρδιά όλου του κώδικα με συνέπεια να επηρεάζουν το σύνολο της υπαλληλικής σταδιοδρομίας. Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν είναι προς την κατεύθυνση να ενισχύουν τη λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών ή να δημιουργούν νέα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ ερωτηθείς προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα, σχολίασε: «Πατώντας πάνω σε υπαρκτά προβλήματα και αλλαγών που όντως έχουν σημειωθεί, έχουν γίνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που δεν είναι όμως προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντί να διευκολύνουν έχουν χειροτερέψει κατά πολύ τα πράγματα με αποτέλεσμα και το ηθικό των υπαλλήλων, αλλά και οι όροι κάτω από τους οποίους δίνουν την καθημερινή μάχη της εργασίας τους, να έχουν δυσκολέψει».

Ειδικότερα, για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το θέμα της αξιολόγησης ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι «η τωρινή κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή» και εξήγησε: «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο ή και τρεις αξιολογήσεις που τρέχουν χωρίς να μπορεί να πει κανείς με σιγουριά με ποιον τρόπο γίνεται τελικά η αξιολόγηση. Υπάρχει μία χαοτική κατάσταση μπορώ να πω και αυτό έχει επιπτώσεις στους δημοσίους υπαλλήλους».

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook