Χανιά | Αναβίωσε το έθιμο της ευλογίας των προβάτων στην Ασή Γωνιά

χανιά-αναβίωσε-το-έθιμο-της-ευλογίας-τ-59552

asi goniaΤο έθιμο του αρμέγματος των προβάτων στη χάρη του Άη Γιώργη αναβίωσε και εφέτος στην ορεινή κοινότητα της Ασή Γωνιάς, στα Χανιά. Οι κτηνοτρόφοι του χωριού οδήγησαν από νωρίς το πρωί τα κοπάδια τους σε χώρο δίπλα στην εκκλησία, όπου τα ευλόγησε ο ιερέας του χωριού για να μοιράσουν στη συνέχεια το γάλα στους εκατοντάδες επισκέπτες που και εφέτος βρέθηκαν στο ονομαστό πανηγύρι.

Πιστοί από κάθε γωνιά της Κρήτης αλλά και ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ασή Γωνιά για να τιμήσουν τη χάρη του Αγίου αλλά και να παρακολουθήσουν την τελετή της ευλογίας των προβάτων Όπως η παράδοση ορίζει οι κτηνοτρόφοι οδηγούν τα κοπάδια των προβάτων τους από τις παρυφές των Λευκών Ορέων στην εκκλησία του ‘Αη Γιώργη, πριν ο ήλιος χαράξει, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

asi gonia1

Μάλιστα όπως συνηθίζεται έπρεπε σε κάθε ζώο χωριστά να κρεμάσουν από ένα κουδούνι. Μετά τη θεία λειτουργία, οι κτηνοτρόφοι άρχισαν το άρμεγμα των ζώων για να μοιράσουν το γάλα στους προσκυνητές, αφού πρώτα τα ευλογήσει ο ιερέας, όπως ορίζει η παράδοση. Για κάποιους, το άρμεγμα των προβάτων συμβολίζει την αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, γι αυτό άλλωστε και το γάλα διανέμεται σε όλους. Λέγεται δε ότι συμβολίζει και το τάμα που έχουν οι κάτοικοι στον ‘Αη Γιώργη, ως προσδοκία και προσμονή προστασίας από κάθε κακό.

Το πανηγύρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το έθιμο που κληρονόμησαν οι Ασηγωνιώτες από τους προγόνους τους. Συνοδεύεται μάλιστα από θρύλους. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν για αυτό το πατροπαράδοτο έθιμο.

Σύμφωνα με μια από αυτές, κάποτε, ένας κτηνοτρόφος αρνήθηκε να οδηγήσει το κοπάδι του στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, προφασιζόμενος πως η απόσταση ήταν μεγάλη και τα ζώα του κουράζονται. Είπε στους γιούς του να πάνε στη χάρη του Αγίου μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα, κι έτσι έκαναν. Το ίδιο βράδυ ο κτηνοτρόφος ενώ βρισκόταν στο βουνό, αισθάνθηκε μια ράβδο να τον χτυπά σε όλο του το κορμί, χωρίς να βλέπει κανέναν γύρω του.

asi gonia2

Η Αση Γωνιά έχει συνδεθεί με το μοναδικό έθιμο στην Κρήτη της ευλογίας των κοπαδιών την ημέρα του Αγίου Γεωργίου. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής θεωρούν προστάτη τους τον Αη-Γιώργη τον Τροπαιοφόρο και έτσι κάθε χρόνο συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αη-Γιώργη του Γαλατά όπως τον ονομάζουν.

asi gonia3Η εκκλησία βρίσκεται στην πλατεία του χωριού κι είναι ιδιαίτερο το θέαμα των αιγοπροβάτων να έχουν περικυκλώσει τις προτομές του Βενιζέλου και του Γύπαρη περιμένοντας τη σειρά τους να κατέβουν στο εκκλησάκι . Το έθιμο είναι πολύ παλιό και κανείς δεν μπορεί να πει πότε ακριβώς ξεκινά. Ωστόσο σύμφωνα με κάποιους γινόταν ακόμα και από την περίοδο της Ενετοκρατίας συνεχίστηκε επί Τουρκοκρατίας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Οι κάτοικοι της ορεινής κοινότητας λένε ότι γίνεται από τότε που υπάρχει το χωριό. Τα ζώα που οδηγούνται στο πανηγύρι υπολογίζονται στις 30.000 καθώς θεωρείται αδιανόητο για κάποιον Ασηγωνιώτη βοσκό να μην οδηγήσει τα πρόβατα του να ευλογηθούν τη μέρα αυτή. Ακόμα κτηνοτρόφοι που έχουν τα μαντριά τους σε άλλες περιοχές, αρμέγουν τα ζώα τους και πηγαίνουν το γάλα στον Άγιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook