Χανιά | Αλκοόλ και ναρκωτικά «άλυτο πρόβλημα» για τους νέους

χανιά-αλκοόλ-και-ναρκωτικά-άλυτο-πρό-45451

ΧΑΣΙΣΙΠρόβλημα δίχως δραστική λύση, παραμένει ο εθισμός στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ για τους εφήβους στα Χανιά!

Τα περιστατικά που καταγράφει το ΚΕ.Θ.Ε.Α. συνεχώς αυξάνονται.

Την ίδια ώρα, τεράστια εξάρτηση, ίδια με την ηρωίνη, εξελίσσεται ο εθισμός σε ηλεκτρονικά παιχνίδια στο Ιντερνετ.

Οι επισημάνσεις αυτές, για το πρόβλημα των «Εξαρτήσεων στην Εφηβεία», έγιναν στο πλαίσιο του 2ου κύκλου διαλέξεων και συζητήσεων, με τίτλο «Μέσα και έξω από την τάξη: Προβλήματα και συγκρούσεις», που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων προχθές το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ε.Α., το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, το Δίκτυο Πολλαπλής Παρέμβασης ΟΚΑΝΑ και την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων.

Η εξάρτηση στο Διαδίκτυο έρχεται πρώτη στους εφήβους, ακολουθεί η εξάρτηση από κάνναβη και αλκοόλ, σύμφωνα με τα περιστατικά που καταγράφει το ΚΕ.Θ.Ε.Α., όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Γαβριλάκης, κοινωνιολόγος, σύμβουλος Εξαρτήσεων, υπεύθυνος ΚΕ.Θ.Ε.Α. Ν. Χανίων, ο οποίος μίλησε για την «Εξάρτηση στην Εφηβεία».

Ο κ. Γαβριλάκης τόνισε πως πρόκειται για ένα θέμα το οποίο «καίει» οικογένειες, οι οποίες έχουν παιδιά από 12 ετών και άνω. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία στοιχεία του ΚΕ.Θ.Ε.Α. στα Χανιά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού δείχνουν αύξηση των εξαρτήσεων στην εφηβική ηλικία, όπως οι παράνομες ουσίες, το Διαδίκτυο και το αλκοόλ.

«Η έλλειψη νοήματος που έχουν τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία και η σημερινή οικονομική – κοινωνική κατάσταση οδηγεί σε αυτές τις καταστάσεις. Οταν δεν βρίσκουμε νόημα στον πραγματικό κόσμο, συνήθως το ψάχνουμε κάπου αλλού», επεσήμανε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβριλάκης, το τελευταίο εξάμηνο υπάρχει ραγδαία αύξηση των ανθρώπων που απευθύνονται για βοήθεια στη Μονάδα Συμβουλευτικής του ΚΕ.Θ.Ε.Α. «Δεν ξέρω αν οφείλεται στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όμως, έχουμε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στην παροχή υπηρεσιών για ψυχολογική υποστήριξη αυτό τον μήνα», σημείωσε.

Σχετικά με την αντιμετώπιση και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις εξαρτήσεων στην εφηβεία η κα Νεκταρία Σκουλάκη, παιδοψυχίατρος, αναπληρώτρια υπεύθυνη του Δικτύου Πολλαπλής Παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ Χανίων, τόνισε τον ρόλο της πρόληψης και της απεξάρτησης, με συντονισμένη, οργανωμένη παρέμβαση από την ίδια την οικογένεια, για να μπορεί ο έφηβος να οργανώσει συγκροτημένα τη ζωή του.

Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος του σχολείου και όλων των άλλων εμπλεκόμενων Φορέων. «Οποιαδήποτε παρέμβαση είναι καλύτερη από την ανυπαρξία οποιασδήποτε παρέμβασης. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά προκειμένου να έχουμε σωστούς ενηλίκους», σημείωσε η κα Σκουλάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook