Χανιά | Αεροδρόμιο – Λαφονήσι… ένα βήμα απόσταση!

χανιά-αεροδρόμιο-λαφονήσι-ένα-βήμ-106743

creativecrete0Είναι υπερσύγχρονα, μοναδικά στον κόσμο, διαδραστικά και κυρίως… ελληνικά και μπορούν να σε «μεταφέρουν» από την αίθουσα των αφίξεων του αεροδρομίου Ι. Δασκαλογιάννης, στο εξωτικό Λαφονήσι, το εντυπωσιακό Φαράγγι της Σαμαριάς, τα βουκολικά τοπία της Χανιώτικης ενδοχώρας, τις χιονισμένες βουνοκορφές.

creativecrete123Οι νέες, καινοτόμες, διαδραστικές εφαρμογές του «Creative Crete», που οραματίστηκε η Περιφέρεια και υλοποίησε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας που είναι πλέον εγκατεστημένες και στις τέσσερις πύλες εισόδου της Κρήτης (αεροδρόμιο και λιμάνι Ηρακλείου – αεροδρόμιο και λιμάνι Χανίων) παρουσιάστηκαν σήμερα παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη και κέρδισαν τις εντυπώσεις.

creativecrete«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια για να προβάλουμε την Κρήτη, την ιστορία, τον πολιτισμό της, το φυσικό περιβάλλον, τη διατροφή και να επιδιώξουμε το ‘πάντρεμα’ του τουριστικού με τον αγροτικό τομέα, με την ανάδειξη των πιστοποιημένων κρητικών προϊόντων και της κρητικής κουζίνας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, συμπληρώνοντας ότι αυτή η παρέμβαση, που αναμένεται να φέρει «μια σημαντική ποιοτική αναβάθμιση στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης», του χρόνου, σχεδιάζεται να μεταφερθεί και στην Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκης, ενέταξε τη συγκεκριμένη δράση στο πλαίσιο του συνολικού τουριστικού σχεδιασμού από πλευράς Περιφέρειας, ο οποίος συνέβαλε στη φετινή «απογείωση» του τουρισμού: «Τίποτα δεν γίνεται με έναν αυτόματο πιλότο. Όλες οι παρεμβάσεις και οι συνεργασίες μας στηρίζονται σε σχέδιο και έχουν αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.

creativecrete44Παγκόσμια καινοτομία… οικονομική και ελληνική

Όπως εξήγησε ο κ. Βουλγαράκης, «τα διαδραστικά συστήματα και οι καινοτόμες εφαρμογές αυτές για την προβολή της Κρήτης είναι μοναδικές στον κόσμο».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το κόστος τους, ο κ. Αρναουτάκης εξήγησε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός και για τέσσερα σημεία, δεν ξεπέρασε τα 90.000 ευρώ, από την ιδέα, σχεδίαση και υλοποίηση μέχρι την εγκατάσταση. 

Τα συστήματα

Την παρουσίαση έκανε ο Τεχνικός Υπεύθυνος του Έργου από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ κ. Γιώργος Μαργέτης.

Στον Αερολιμένα Χανίων έχουν εγκατασταθεί 4 διαδραστικά συστήματα που συνδυάζουν τεχνολογίες αιχμής με την τέχνη και τα πολυμέσα.

  • Το πρώτο σύστημα είναι τοποθετημένο πάνω από τον ιμάντα αποσκευών. Είναι ένα εντυπωσιακό μεταλλικό διαδραστικό γλυπτό και δύο μεγάλες οθόνες στις οποίες παρουσιάζονται εικόνες και βίντεο με τοπία του νησιού. Οι ταξιδιώτες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το σύστημα από απόσταση κινώντας το χέρι τους στον αέρα προκειμένου να πλοηγηθούν και να δουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα, αλλάζουν το φωτισμό του γλυπτού και θέτουν σε λειτουργία διάφορους μηχανισμούς που περιλαμβάνει.

creativecrete1

 

  • Το δεύτερο σύστημα είναι μια παραδοσιακή πέτρινη πρέσα λαδιού η οποία συνοδεύεται από δύο διαδραστικές οθόνες που παρουσιάζουν παραδοσιακά κρητικά προϊόντα και συνταγές. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεφυλίσσουν τον ψηφιακό «τσελεμεντέ» περιστρέφοντας τη μεταλλική λαβή της πρέσας, ενώ ταυτόχρονα κυλάει πραγματικό λάδι από τη μια άκρη του συστήματος. Επίσης μπορούν να στείλουν τις πληροφορίες που βλέπουν στο e-mail τους! Το έκθεμα πλαισιώνεται από φωτιζόμενες γυάλινες προθήκες με μουσειακά αντίγραφα πήλινων αντικειμένων.

creativecrete2

creativecrete21

  • Το τρίτο σύστημα περιλαμβάνει μια μεγάλη οθόνη αφής όπου παρουσιάζεται ένα μωσαϊκό από λέξεις-κλειδιά που σχηματίζουν την Κρήτη, τις οποίες οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν προκειμένου να δουν σχετικές φωτογραφίες και πληροφορίες. Το σύστημα προσφέρει πληροφορίες για μια ποικιλία θεμάτων σχετικών με την Κρήτη για έξι θεματικές ενότητες: μυθολογία, ιστορία, αρχαιότητα, πολιτισμό, φύση, προορισμούς.

creativecrete3

  • Το τέταρτο σύστημα προβάλει σε μία μεγάλη πολύ επιφάνεια χαρακτηριστικές φωτογραφίες από διάφορες τοποθεσίες της Κρήτης μαζί με μια πληροφοριακή λεζάντα. Αν ένας επισκέπτης περάσει κοντά από την προβολή βλέπει ζωντανά την εικόνα του σώματός του μέσα στο ψηφιακό τοπίο, το οποίο μάλιστα μπορεί να αλλάξει περιστρέφοντας έναν μεταλλικό κύβο. Επίσης, αγγίζοντας μια εικονική φωτογραφική μηχανή μπορεί να αποθηκεύσει μια ψηφιακή φωτογραφία και να την αποστείλει σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

creativecrete4

 

One thought on “Χανιά | Αεροδρόμιο – Λαφονήσι… ένα βήμα απόσταση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook