Χανιά: Αγρότες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης | Δεν έχουν ούτε 5 ευρώ για βενζίνη

χανιά-αγρότες-στα-πρόθυρα-νευρικής-κρ-28686

agora agrotes 1Η φορολόγηση των αγροτών, οι εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων  τα απούλητα εσπεριδοειδή, οι τιμές κάτω του κόστους στα κτηνοτροφικά προϊόντων  τα προβλήματα της δακοκτονίας, οι ιώσεις στα πρώιμα κηπευτικά και η αύξηση των εισφορών σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο του Νομού Χανίων.

Σήμερα το πρωί οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα του κλάδου τους.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Zarpa.gr» ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, Σοφοκλής Τσουρουνάκης, «όλοι οι αγρότες είναι καταπιεσμένοι τώρα δεν έχουν ούτε πέντε Ευρώ να βάλουν βενζίνη στο όχημα τους.  Η αγανάκτηση είναι γενικευμένη.

Η άγρια φορολογία που μας επιβάλει η κυβέρνηση, οι μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, τα χαράτσια στα χωράφια αλλά και στα σπίτια, η αύξηση του αγροτικού και ηλεκτρικού ρεύματος, η περικοπή των πενιχρών συντάξεων και η μη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στην αγροτο-κτηνοτροφική παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες, είναι αυτά που μας απασχολούν.

Από την πλευρά μας, είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα που κάνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών της Ελλάδας».

Στην ερώτηση αν προτίθεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού ο κ. Τσουρουνάκης, απάντησε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Σχετικά με το πρόβλημα της μη μεταφοράς των κηπευτικών από τα Χανιά στην Αθήνα λόγω της απεργίας της Π.Ν.Ο. ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, υποστήριξε πως, «οι αγρότες του Νομού, έχουν δείξει μια αξιοπρεπή στάση και θεωρώ ότι ο αγώνας των ναυτεργατών είναι και αγώνας των αγροτών.

Είναι κοινός αγώνας, καθώς οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα βαπόρια είναι δραματικές. Θα μπαίνουμε στο καράβι και δεν θα βλέπουμε Έλληνα ναυτικό».

Κληθείς να σχολιάσει την διάσπαση του αγροτικού κινήματος στα Χανιά ο κ. Τσουρουνάκης, ισχυρίστηκε πως, «θα επαναλάβω αυτό που έχω πει και στο παρελθόν.

agora agrotes 2Ότι η διοίκηση της Αγροτικής Ομοσπονδίας » Η Ενότητα» είναι διορισμένη από τα δικαστήρια δεν μπορώ λοιπόν αυτόν που κατηγορούσα στο παρελθόν δημόσια, ξαφνικά να εμφανιστώ μαζί του σε κοινό συλλαλητήριο και να λέω ότι όλα είναι καλά. Αυτό δεν γίνεται».

Οι διεκδικήσεις των αγροτών 

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι αγρότες διεκδικούν την θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο εισόδημα στα 40.000 Ευρώ για κάθε ζευγάρι αγροτών, «πάγωμα» κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης,

να επανέλθει ο προηγούμενος Νόμος που ισχύει για τον ΕΛΓΑ, κατώτατη αγροτική σύνταξη στα 1.150 Ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook