Χανιά |Τα απόκρυφα μυστικά των υπογείων στη διάθεση των επισκεπτών

χανιά-τα-απόκρυφα-μυστικά-των-υπογείω-30247

UNDERGROUNDΣε λίγους μήνες στη διάθεση των επισκεπτών, φέρνει η αρχαιολογική σκαπάνη μία από τις κρυφές   εισόδους στα ενετικά τείχη της παλιάς πόλης των Χανίων.

Οι εργασίες ανάδειξης των οχυρώσεων από το Γραφείο Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης αποκάλυψαν την κρυφή δίοδο που συνέδεε τον προμαχώνα San Salvatore (πρώην Ξενία) με τη Δυτική Τάφρο.

Αυτές τις ημέρες από τα συνεργεία ολοκληρώνεται η κατασκευή σκαλοπατιών και του δικτύου ομβρίων υδάτων, που σε συνδυασμό με τον φωτισμό, θα κάνουν τη συγκεκριμένη διόδο, που για δεκαετίες παρέμενε κλειστή, επισκέψιμη για το κοινό. Η κρυφή είσοδος βρίσκεται σε ένα σημείο όπου το τείχος του προμαχώνα συναντά την ‘cortina’ μακρύ τείχους των δυτικών οχυρώσεων.
Πρόκειται για μία προστατευμένη δίοδο από τον προμαχώνα San Salvatore προς την τάφρο, που ανοίχθηκε μεταγενέστερα στο πάχος της τοιχοποιίας (την ενετική περίοδο, αλλά μετά την αρχική κατασκευή του τείχους) με σκοπό την ασφαλή επικοινωνία σε καιρό πολέμου, αναφέρει ο υπεύθυνος του Γραφείου κ. Μιχάλης Ανδριανάκης.

Οι πολιορκούμενοι χρησιμοποιούσαν τη συγκεκριμένη δίοδο, ώστε την οποιαδήποτε στιγμή να μπορούν να κατέβουν από το τείχος στην τάφρο σε ένα σημείο ασφαλές και το οποίο δεν θα μπορούσε να το προσεγγίσει εύκολα ο εχθρός είτε στο πλαίσιο μιας δικής τους αντεπίθεσης είτε για την κατασκοπία και τη συλλογή πληροφοριών.
Από τα συνεργεία μας έγινε μία διαμόρφωση της διόδου αυτής, ώστε εκτός από την αποκατάσταση του μνημείου να είναι χρήσιμη και για την πραγματοποίηση επισκέψεων. Πλέον κάποιος θα μπορεί να ανεβαίνει στον προμαχώνα όχι μόνο από την είσοδο της Θεοτοκοπούλου, αλλά και από την Τάφρο.Επίσης θα βοηθάει πάρα πολύ, αν π.χ. γίνονται δύο εκδηλώσεις στην Τάφρο και πάνω στον προμαχώνα. Αποφασίσαμε να κάνουμε τα σκαλοπάτια έτσι ώστε η διέλευση να είναι εύκολη καθώς πριν η δίοδος ήταν πιο στενή και πολύ πιο απότομη, υπογραμμίζει ο κ. Ανδριανάκης.

Στο βορειοδυτικό τμήμα των τειχών υπάρχει άλλη μία δίοδος που οδηγεί από τον προμαχώνα Santa Salvatore στον επιπρομαχώνα Santa Katerina. Στόχος του Γραφείου Οχυρώσεων είναι κάποια στιγμή να ανακατασκευαστεί και να αναπλαστεί και αυτή, αναδεικνύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο όλο αυτό το τμήμα των τειχών.

πηγή:  Χανιώτικα Νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook