«Χαμός» στη Σούδα! | Επτά πολεμικά πλοία των Βρετανών κατέπλευσαν στη βάση

χαμός-στη-σούδα-επτά-πολεμικά-πλοία-92623

sto-gibraltar-ploio-bretanikou-polemikou-nautikou-630x394Στη Σούδα βρίσκεται η ισχυρή Ναυτική Δύναμη της Βρετανίας Cougar 13 -με 7 τουλάχιστον  πλοία »πρώτης γραμμής» – με νοτιοανατολική κατεύθυνση προς »θέατρα επιχειρήσεων», όπως αναφέρθηκε στον διεθνή τύπο! Χθες μια  φρεγάτα της Δύναμης Cougar 13, η  »HMS Montrose» συνεκπαιδεύτηκε με την ελληνική φρεγάτα »Κανάρης», το πλήρωμα του οποίου απέσπασε τα δημόσια συγχαρητήρια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μ. Κωσταράκου, ενώ τη βρετανική  Nαυτική Δύναμη, όπως και ελληνικά πλοία, επισκέπτεται σήμερα και ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ε.Αποστολάκης.Συγκεκριμένα ο κ Αποστολάκης επισκέφθηκε στην Σούδα  το »Ιλούστριους» και το »Μπούλγουορκ».

Ποια είναι όμως η Cougar 13  και τι γυρεύει στο …παζάρι, αφού το Βρετανικό Κοινοβούλιο δεν επέτρεψε την συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτική επέμβαση στην Συρία;

Υψηλής ετοιμότητας Ναυτική Δύναμη με ..προϊστορία

Πρόκειται λοιπόν για  μια υψηλής ετοιμότητας Ναυτική Δύναμη του Βρετανικού Ναυτικού που συγκροτείται σε ετησία βάση με περίπου 10 πλοία ώστε να υπάρχει πάντα μια ικανή δύναμη να ανταποκρίνεται, με μια σειρά από δυνατότητες , σε παγκόσμια γεγονότα- μπορεί δηλαδή να είναι σε κάθε »καυτό» σημείο του πλανήτη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Στην πρόσφατη επίθεση στην Λιβύη, ενώ …περνούσε …τυχαία από την κεντρική Μεσόγειο όταν ξεκινούσε η επίθεση των συμμάχων, ένα (τουλάχιστον ) πλοίο της με πεζοναύτες, εντάχθηκε αμέσως στις επιχειρήσεις… Και φέτος έχει στην  σύνθεσή της  αντίστοιχο πλοίο, ενώ στην πορεία της από την Βρετανία προς τον Περσικό ( όπου θα αναλάβει αποστολή περιπολίας και αποτροπής), κάνει ασκήσεις με διάφορες χώρες – αμέσως πριν συνεκπαιδεύτηκε με Αλγερινές δυνάμεις. Είναι αρχή της Cougar13  να επιδιώκει να εκπαιδεύει τα πληρώματα της  με άλλες συμμαχικές δυνάμεις για να εξασφαλιστεί ότι είναι έτοιμη να λειτουργήσει από κοινού κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η άσκηση με το »Κανάρης» σε σενάριο »hunter-killer» 

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα  του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού άριστες εντυπώσεις  άφησε στους Βρετανούς η φρεγάτα KANAΡΗΣ (F-464) του ελληνικου Πολεμικού Ναυτικού σε συνεκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Αυγούστου με τη φρεγάτα HMS Montrose (F-236) του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού (RN).

>, ήταν το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στατηγού Κωσταράκου στο πλήρωμα, μέσω twitter.

Οι δύο φρεγάτες συνεκπαιδεύτηκαν σε σενάριο »hunter-killer» , εκτελώντας μεγάλο αριθμό γυμνασίων όπως μετάδοση  πολύπλοκων σημάτων με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, βολές πυροβόλων όπλων και φάσεις ηλεκτρονικού πολέμου με ανίχνευση εχθρικού πλοίου με παθητικά μέσα εντοπισμού, αναφέρεται από τους Βρετανούς.Ακολούθησε μια προσομοίωση εκτόξευση πυραύλων η μια φρεγάτα κατά της άλλης.

Ο βομβαρδισμός στα Καράβια

Η διμερής άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Cougar 2013 που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μεσόγειο για την επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Βρετανικού Ναυτικού. Η συγκεκριμένη συνεκπαίδευση ( κορυφώθηκε με την εκτέλεση βολών στις  βραχονησίδες Καράβια με τη βοήθεια του  ελικόπτερο Lynx Mark 8 του βρετανικού πλοίου, στο οποίο επέβαιναν μέλη της 148ης Πυροβολαρχίας του 29ου Συντάγματος Κομάντο του Βασιλικού Πυροβολικού και οι οποίοι είχαν ως αποστολή την καθοδήγηση/διόρθωση των πυρών- προφανώς με συσκευές λέιζερ. Είναι μια μονάδα που είναι έτοιμη να δράσει σε »γεγονότα» σε όλο τον κόσμο .

Η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ εκτέλεσε πρώτη βολές με το πυροβόλο Oto Melara και ολοκλήρωσε την άσκηση από πλευράς της   με βολέ με »εξαιρετική ακρίβεια», όπως γράφουν οι Βρετανοί .Ακολούθησε η βρετανική φρεγάτα HMS Montrose που ολοκλήρωσε το δικό της μέρος με δεκάδες βολές πυροβόλου Mk8 των 4.5 ιντσών, καταστρέφοντας όλους τους στόχους, συνεχίζει η περιγραφή.. Ο κυβερνήτης  της HMS MontroseJames Parkin,είπε :

Διαλειτουργικότητα

«Ήταν ένα προνόμιο να συνεργαστούμε  με τον »Κανάρη» και να αποδείξουμε , κατηγορηματικά , ότι είμαστε σε θέση να έχουμε   διαλειτουργικότητα σε προχωρημένο επίπεδο ειδικά με το Πολεμικό Ναυτικό  ειδικά καθώς η Ελλάδα είναι ένας τόσο σημαντικός εταίρος του  Ηνωμένου Βασιλείου . Προσβλέπω στην περαιτέρω συνεργασία μαζί τους στο μέλλον» .

Ο Βρετανός ανθυποπλοίαρχος Chris Poulson που καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης επέβαινε στην  Φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ και έτυχε άριστης φιλοξενίας από τους Έλληνες συναδέλφους του, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον επαγγελματισμό  και τη συμπεριφορά όλων στο πλοίο.»Είναι μια εμπειρία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό». είπε. Αντίστοιχα στην βρετανική φρεγάτα επέβαινε ο Μάχιμος Ανθυποπλοίαρχος Μπικάκης (στην φωτογραφία με τον Κυβερνήτη της Βρετανικής φρεγάτας).

Τώρα ως προς το ερώτημα για τυχόν δράση της δύναμης κατά Συρίας η απάντηση είναι – από ειδικούς – ότι ισχύει η απόφαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι πριν από αυτή και ενώ είχε ξεκινήσει η αποστολή της  , αρμόδιοι άφηναν να εννοηθεί ότι μέρος της αποστολής ήταν και η »υπόθεση Συρία».Μάλιστα είχε αναφερθεί στον τύπο  ειδικότερα ο (προγραμματισμένος) ρόλος στην επίθεση της φρεγάτας HMS MONTROSE και ενός υποβρυχίου.

 

Πηγή : onalert

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook