Φόβοι ότι θα φθάσουν στην Αθήνα τα κύματα από το Κυπριακό τσουνάμι

φόβοι-ότι-θα-φθάσουν-στην-αθήνα-τα-κύμα-43695

euro Φόβους ότι θα φθάσουν αργά ή γρήγορα και στην Ελλάδα τα κύματα από το κυπριακό τσουνάμι που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς συνεχίζονται οι ισχυρότατες μετασεισμικές δονήσεις που δέχεται η οικονομία της Μεγαλονήσου, εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Έτσι, την αρχική ικανοποίηση που επικράτησε στην κυβέρνηση για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας για «στεγανοποίηση» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, μέσω της εξαγοράς των κυπριακών τραπεζικών παραρτημάτων, που ανοίγουν κανονικά σήμερα, διαδέχθηκε η ανησυχία για τις σημαντικές, όπως προδιαγράφονται, επιπτώσεις που θα προκληθούν στην ελληνική οικονομία από την κυπριακή κρίση.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο διατυπώνεται έντονος σκεπτικισμός για τις γενικότερες ανακατατάξεις που θα επιφέρουν οι πρόσφατες σκληρές αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο που επεβλήθησαν από τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Και, κυρίως, η αλλαγή του προσανατολισμού της ευρωζώνης που, εγκαταλείποντας την τακτική του “bail out” (σ.σ.: διάσωση απ΄ έξω) για τις προβληματικές οικονομίες, που ίσχυσε για την Ελλάδα, υιοθετεί, πλέον, το γερμανικής έμπνευσης δόγμα του “bail in” (σ.σ.: διάσωση εκ των έσω) που δοκιμάστηκε στην Κύπρο με το βαθύ «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

«Το bank run (σ.σ.: φυγή καταθέσεων) που με νύχια και με δόντια καταφέραμε να αποτρέψουμε με την άμεση απορρόφηση των κυπριακών τραπεζικών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, κινδυνεύουμε να το δούμε να συμβαίνει από την “κερκόπορτα” της ανασφάλειας για τις καταθέσεις που άνοιξαν οι Ευρωπαίοι και τις απειλές τους ότι οι αποφάσεις για την Κύπρο θα αποτελέσουν “πρότυπο” για το μέλλον», επεσήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η ανασφάλεια που μοιραία προκαλείται από την αντιμετώπιση των καταθετών ως εν δυνάμει επενδυτών, μπορεί να μην αφορά άμεσα την Ελλάδα, καθώς οι καταθέσεις στη χώρα μας είναι εγγυημένες και η τραπεζική αναδιάρθρωση βρίσκεται στην τελική της φάση, όμως, αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι οι μεσοπρόθεσμες εξελίξεις που μπορούν να προκληθούν με τη μεταφορά κεφαλαίων από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, είτε προς το Βορρά, είτε και εκτός της ευρωζώνης, ενδεχόμενο που θα εντείνει τα φαινόμενα επενδυτικής άπνοιας σε χώρες, όπως η Ελλάδα που έχουν ανάγκη για εισροή κεφαλαίου.

Εγκλωβισμός ελληνικών επιχειρήσεων

Η μεγάλη, εξάλλου, πτώση που κατέγραψε χθες το χρηματιστήριο, κατακρημνίζοντας, εκτός από τα τραπεζικά «χαρτιά», και μεγάλο αριθμό μετοχών από εταιρίες άλλων δυναμικών κλάδων της εγχώριας οικονομίας που έχουν σημαντική δραστηριότητα στην Κύπρο, θεωρείται ως ενδεικτική του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην ελληνική επιχειρηματική τάξη.

Πηγή μεγάλης ανησυχίας αποτελεί ο εγκλωβισμός στην Κύπρο πολλών μεσαίων και μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων –υπολογίζονται σε περίπου 1.600- από διάφορους δυναμικούς οικονομικούς κλάδους (τουρισμό, ναυτιλία, εμπόριο, κ.ά.) που εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες δεν έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και κινδυνεύουν με μεγάλες ζημιές από το «κούρεμα» που θα υποστούν οι καταθέσεις τους, μέρος των οποίων αποτελούσε κεφάλαιο κίνησης και σε αρκετές περιπτώσεις ήταν σε λογαριασμούς όψεως που ανοίχθηκαν εκεί όχι για κερδοσκοπία, αλλά για να διευκολύνονται οι διεθνείς συναλλαγές που είχαν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις που γίνονται κάνουν λόγο για καταθέσεις περί τα 5 δισ. ευρώ, που με ένα «κούρεμα» κοντά στο 40% θα επιφέρουν ζημιές που μπορεί να φθάσουν και τα δύο δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η βαθιά ύφεση στην οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα εισέλθει η κυπριακή οικονομία, αναμένεται να επιφέρει βαρύ πλήγμα σε ελληνικές εξαγωγικές, οι οποίες είχαν δώσει σκληρή μάχη για να διεισδύουν στο νησί και τώρα καλούνται αν όχι να αποσυρθούν, σίγουρα να περιορίσουν τον κύκλο των εργασιών τους. Κατά τους υπολογισμούς αρμοδίων οι απώλειες μόνον για φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, πάντως, όπως υποστηρίζουν επιτελείς της, βρίσκεται σε εγρήγορση και είναι έτοιμη, μόλις υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος να λάβει όλα τα μέτρα που θα μειώσουν τις επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία.

*Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε χθες το απόγευμα συνάντηση 45 λεπτών με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα, τον οποίο δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις για το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook