Φορολογικό: Ποιοι ευνοούνται και ποιοι χάνουν

φορολογικό-ποιοι-ευνοούνται-και-ποιο-10163

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να δοθεί πιθανότατα σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο, φέρνει μεγάλες ανατροπές από τον προσεχή Ιανουάριο για το σύνολο των φορολογουμένων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις, κ.λπ.).

Μεγάλοι χαμένοι από το φορολογικό νομοσχέδιο είναι οι οικογένειες με παιδιά και κυρίως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι που λόγω της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα ειδικά επιδόματα που θα θεσπιστούν σε αντικατάσταση του υπό κατάργηση αφορολογήτου για τα τέκνα, θα μεταφράζεται σε ένα «σημαντικό ποσό» για να καλύψουν τις ανάγκες τους όσοι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι στο τελευταίο σκαλοπάτι της εισοδηματικής κλίμακας.

Στο νέο φορολογικό προβλέπεται επίσης κατάργηση των φοροαπαλλαγών (τόκοι στεγαστικών, ενοίκια πρώτης κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής) που οδηγούν και αυτές σε αύξηση της φορολογίας.

Από τους υπολογισμούς χωρίς τον συνυπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων προκύπτουν περισσότεροι φόροι εισοδήματος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 11.000 ευρώ και πάνω.

Βέβαια, σε περίπτωση που κάποιες οικογένειες καταφέρουν να «πιάσουν» τα αυστηρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που έχουν τεθεί για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων, τότε ίσως να δουν και μείωση της συνολικής επιβάρυνσης.

Στο στόχαστρο ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, για ελεύθερους επαγγελματίες-ατομικές επιχειρήσεις καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Θα υπολογίζεται φόρος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Για εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 33%.

Όσοι νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους, θα επιβαρυνθούν τα χαμηλά ενοίκια και θα ευνοηθούν τα υψηλά.

Όσον αφορά τη φορολόγηση των αγροτών, θα φορολογηθούν παραπάνω από το 2014 καθώς θα καταργηθεί ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος. Ο φόρος επί των κερδών τους θα είναι 13%.

Μεγάλες κερδισμένες θα είναι οι επιχειρήσεις για τις οποίες η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από 40% που είναι σήμερα στο 33% το 2013.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί μια από τις «προαπαιτούμενες δράσεις» για την Ελλάδα και πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου.

Πηγή: newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook