Φαύλος κύκλος στην Κρήτη | Nέα γενιά οφειλετών σε τράπεζες και εφορίες!

φαύλος-κύκλος-στην-κρήτη-nέα-γενιά-οφε-108654

xrehΑποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά-κάρτες) και τη νέα γενιά οφειλετών που έχει προκύψει τον τελευταίο χρόνο λόγω της βαθιάς ύφεσης που εξακολουθεί να δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την συνεχή οπισθοχώρηση της Κυβέρνησης.

Τα στοιχεία για την τραγικότητα της κατάστασης αφορούν την Κρήτη, και τα αποκαλύπτει στο Creteplus.gr ανώτερο τραπεζικό στέλεχος που έχει πρόσβαση στα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας που αφορούν την Περιφέρεια του νησιού μας (η εικόνα είναι ίδια ή ακόμα χειρότερη σε άλλες Περιφέρειες).

Σύμφωνα με το τραπεζικό στέλεχος που για ευνόητους λόγους κρατά την ανωνυμία του, τον τελευταίο χρόνο, στην Κρήτη έχει ξεκινήσει να δημιουργείται με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό μια νέα…»γενιά» οφειλετών προς τις τράπεζες, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία κυρίως το ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

«Η ύφεση τον τελευταίο χρόνο που έχει κορυφωθεί, με την τεράστια δεξαμενή ανέργων, ειδικά στις νέες ηλικίες , τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα που είναι κατά μέσο όρο 600-700 ευρώ, τους απανωτούς φόρους όπως τα χαράτσια στα ακίνητα, οι φόροι εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τέλος του μήνα, τα δάνεια πάσης φύσεως που δεν εξυπηρετούνται, έχουν επιφέρει ένα ασφυκτικό κλίμα για άλλη μια φορά στις τράπεζες, αφού έχει δημιουργηθεί μια νέα γενιά οφειλετών».

Η συγκεκριμένη κατηγορία, της νέας γενιάς οφειλετών, έχει ξεκινήσει να … ΄΄κτίζεται΄΄ από τις αρχές του 2012, και αφορά κυρίως φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να πληρώσουν τους αυξανόμενους φόρους τους στο Κράτος (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) και στις τράπεζες, επειδή ανατράπηκε η ισορροπία που είχαν έστω με το πενιχρό εισόδημα που εξασφάλιζαν, αφού είτε έχασαν την δουλειά τους, είτε μειώθηκε ο μισθός τους και άλλο, είτε απολύθηκαν, είτε αναγκάστηκαν να κλείσουν την μικρή επιχείρηση που είχαν.

Συγκεκριμένα το τελευταίο 1,5 χρόνο στην Κρήτη έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 60% τα δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» είτε πρόκειται στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά.

«Αυτή η εικόνα, της δεύτερης γενιάς οφειλετών που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οφείλεται στην εντεινόμενη ύφεση που προκαλούν οι απανωτοί φόροι-χαράτσια, η μεγάλη ανεργία σε πρόσωπα που μέχρι το 2011 είχαν μια δουλειά, ένα εισόδημα, και το 2012 το έχασαν με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το τραπεζικό στέλεχος.

Τι χρειάζεται εδώ και τώρα…

Όπως εξηγεί το ίδιο πρόσωπο στο CretePlus.gr μια λύση υπάρχει για την Κυβέρνηση, να προχωρήσει, σε μια γενναία ρύθμιση όλων των οφειλών με πολλές άτοκες δόσεις, όπως επίσης στην διαγραφή χρεών σε μεγάλο ποσοστό ακόμα και ολικά, σε πρόσωπα που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.

«Αν δεν γίνει αυτό, ανεξαρτήτως αντιδράσεων της τρόικας, ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται στη χώρα, και πολύ σύντομα οι τράπεζες που δεν εισπράττουν τις οφειλές των φυσικών προσώπων, των επιχειρηματιών, ή θα χρειαστούν και πάλι μια γενναία χρηματοδότηση ή θα … ΄΄σκάσουν΄΄» καταλήγει χαρακτηριστικά, με δραματικές και ανυπολόγιστες επιπτώσεις…

Πηγή: creteplus

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook