Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο | Σαμαράς: «Πιο ισχυρή η κυβέρνηση»

υπερψηφίστηκε-το-πολυνομοσχέδιο-σαμ-57509

vouli olomelia

Έστω και την ύστατη ώρα, διατηρήθηκε η ενότητα της τρικομματικής κυβέρνησης, καθώς υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, εν μέσω αντιδράσεων από πλευράς της αντιπολίτευσης. Επί συνόλου 168 βουλευτών, το πολυνομοσχέδιο έλαβε 168 ψήφους «υπέρ», 123 «κατά», και 1 «παρών».

Μαζί με το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν και τροπολογίες που ρυθμίζουν μισθολογική εκκρεμότητα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2010, ζητήματα παραχώρησης αιγιαλού σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής και για την απασχόληση ανέργων σε προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών εκείνων των επιχειρήσεων που δεν προβαίνουν σε μειώσεις προσωπικού.

Ενισχυμένη η κυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, για πρώτη φορά από το 2009, ψήφισε μνημονιακό νομοσχέδιο και βρέθηκε πιο κοντά στην επιστροφή του στη ΝΔ. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για ακόμα έναν πρώην της ΝΔ, τον νυν ανεξάρτητο Θεόδωρο Σολδάτο, ο οποίος υπερψήφισε και αυτός το πολυνομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση βγήκε πιο ενισχυμένη από την σημερινή ψηφοφορία διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για προβλήματα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Στο πρακτορείο Reuters ο πρωθυπουργός είπε ότι «σε μία δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα θα αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει». Οσο για τον εάν επιστρέψουν οι κύριοι Σολδάτος και Μαρκόπουλος στην Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός είπε με νόημα: «Κάτι σημαίνει αυτό…».

Η αποδοχή του άρθρου που «άναψε φωτιές»

Οι πιο έντονοι διαξιφισμοί έγιναν περίπου στις 10 το βράδυ της Κυριακής, όταν έγινε γνωστό πως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αποδέχθηκε μερικώς και το δεύτερο άρθρου της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, για τη δυνατότητα μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Η διατύπωση της νομοτεχνικής προσθήκης του κ. Στουρνάρα, για την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που αφορά στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ), προβλέπει καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως – ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως. Σε ό,τι αφορά δε, την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αυτή μπορεί να προβλέπεται «ως μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας, για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες σε αυτές, θέσεις εργασίας».

Οι αντιδράσεις

Η τροποποίηση που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος παρατήρησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και το προεδρείο, πως «δεν είναι δυνατόν τα μεσάνυχτα να ρίξετε τον κατώτατο μισθό στο μηδέν και να καταβαραθρώσετε τα ασφαλιστικά ταμεία».

Αργότερα, και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ζήτησε από το Προεδρείο να μην κάνει αποδεκτές τροπολογίες που δεν είναι σε γνώση των βουλευτών και δεν έχει προλάβει να αναπτύξει και ο αρμόδιος υπουργός στην Ολομέλεια.

Η απάντηση Στουρνάρα

«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι επιθυμητή, καθώς είναι απ’ τις πιο υψηλές στην Ευρώπη», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Η διατύπωση λέει «εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις». Οταν πετύχουμε υπέρβαση του στόχου για δημοσιονομικό πλεόνασμα, θα έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες και θα μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό είναι θετικό μέτρο. Και τα 490 ευρώ είναι όντως χαμηλός μισθός – αλλά μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ανέργους. Θα είναι μια ανακούφιση γι’ αυτούς».

Αντιδράσεις και για τη χρήση του αιγιαλού

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης επέφερε και η αποδοχή τροπολογίας βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την χρήση αιγιαλού και παραλίας από ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής. Πιο συγκεκριμένα, τροπολογία με την οποία επιδιώκεται «η εξομάλυνση προβλήματος που έχει ανακύψει για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού-παραλίας» σε κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία, λόγω μη έγκαιρης σύναψης μισθωτηρίων συμβολαίων με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) έκανε δεκτή η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Την τροπολογία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου και ‘Αντζελα Γκερέκου.

Αποδοχή του πρώτου άρθρου της τροπολογίας

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει την αποδοχή του πρώτου άρθρου της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, για προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. «Η εφαρμογή της πρότασης για απασχόληση ανέργων σε κοινωφελή προγράμματα δήμων και περιφερειών, αντιμετωπίζει τους ανέργους ως παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας», είχε δηλώσει ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και την αποδοχή τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την τακτοποίηση μισθολογικής εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 2010.

Ρύθμιση για τα φτωχά νοικοκυριά και το τέλος ακινήτων

Ειδική ρύθμιση για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας (υπαρκτή ή επικείμενη) στην επιβολή του ειδικού φόρου ακινήτων κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, θα μπορούν να ρυθμιστούν ο αριθμός των δόσεων και το ύψος της οφειλής, «ώστε τα υπόχρεα πρόσωπα να μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διαβίωση των ιδίων, ή των προσώπων που συνοικούν με αυτούς και τους βαρύνουν φορολογικά».

Παράλληλα η τροπολογία, η οποία αφορά ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία και αποτελούσε «πίεση» της Δημοκρατικής Αριστεράς, δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα ακόμα και τη δυνατότητα ολοκληρωτικής απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων.

Η κατάθεση της τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο έγινε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής από τον υπουργό, ενώ είχαν προηγηθεί συζητήσεις με τα στελέχη της Τρόικα, τα οποία εντέλει αποδέχθηκαν την προτεινόμενη ρύθμιση.

Δεκτή τροπολογία για τη συγχώνευση ΔΕΘ ΑΕ και HELEXPO

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, αποδέχθηκε βουλευτική τροπολογία με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης των εταιρειών ΔΕΘ ΑΕ και HELEXPO AE.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που είχε κατατεθεί από τους βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Γιώργο Ορφανό, Ελενα Ράπτη και Σάββα Αναστασιάδη, η διαδικασία της συγχώνευσης δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα των δύο μηνών επειδή αναδείχθηκαν τεχνικά προβλήματα και ο προβλεπόμενος χρόνος αποδείχθηκε εξαιρετικά σύντομος.

Με την τροπολογία «οι εγκριτικές της συγχωνεύσεως Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να έχουν συντελεστεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 2 μηνών από την έναρξη ισχύος του Ν. 4109/2013, ακόμη και κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων περί προθεσμιών και δημοσιότητας του κ.ν. 2190/1920 και του ν. 2166/1993. Η δε συγχώνευση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών από την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων Γενικών Συνελεύσεων. Οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις ανατρέχουν στο χρόνο έναρξης ισχύος του ν. 4109/2013».

 

Πηγή:  iefimerida

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook