Τόμσεν: Ήταν λάθος το πρόγραμμα για την Ελλάδα | Το παραδέχτηκε έστω και αργά

τόμσεν-ήταν-λάθος-το-πρόγραμμα-για-την-24520

tomsenΟι επιπτώσεις του προγράμματος στην ανάπτυξη δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά, παραδέχτηκε ο Πολ Τόμσεν σε τηλεδιάσκεψη με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου για το ΔΝΤ.

Ο κ. Τόμσεν άφησε και αιχμές εναντίον της ευρωζώνης λέγοντας ότι εξαρχής το ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής για την Ελλάδα.

Στο τελευταίο πρόγραμμα, είπε ο Τόμσεν, υιοθετήθηκε ένας πολύ υψηλότερος «πολλαπλασιαστής», καθώς κατέστη σαφές ότι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές από αυτές που είχαν εκτιμηθεί αρχικά (όπου «πολλαπλασιαστής» είναι το μέγεθος που δείχνει πόση ύφεση προκαλεί μια δεδομένη περικοπή στον προϋπολογισμό: εάν το μέγεθος είναι 0,5, τότε για κάθε μονάδα του ΑΕΠ δημοσιονομικής προσαρμογής το ΑΕΠ θα έπεφτε μισή μονάδα).

Μάλιστα έριξε ευθύνες σε Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι ο «πολλαπλασιαστής» ήταν μεγαλύτερος γιατί δεν είχε εκτιμηθεί σωστά η πολιτική κρίση, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας και γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Η προοπτική ανάκαμψης δεν είναι μια «εύκολη υπόθεση», παραδέχθηκε ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν διευκρινίζοντας ότι ο πρωθυπουργός εργάστηκε σκληρά για να βάλει το πρόγραμμα σε «σωστή τροχιά».

Επισημαίνει δε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο τόσο στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας όσο και στο δημοσιονομικό τομέα.

Ο κ. Τόμσεν σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το ελληνικό πρόγραμμα είχε εκτροχιαστεί κάποια στιγμή το 2012, αλλά «η νέα κυβέρνηση εργάστηκε εντατικά για να βάλει το πρόγραμμα πάλι σε τροχιά. Τώρα είναι σε σωστό δρόμο».

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ εκτίμησε ότι μέσα στο 2013 αναμένεται κάποια στιγμή να περάσει η χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι και προκλήσεις, κυρίως στο μέτωπο των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, σημείωσε, είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, υπογράμμισε ότι το κόστος εργασίας έχει αναπροσαρμοστεί, αλλά η μείωση των μισθών δεν έχει ακολουθηθεί από μείωση των τιμών, «κάτι που είναι πρόβλημα».

Ο Πολ Τόμσεν εξήγησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις περικοπές των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητες γιατί η αύξηση στις συντάξεις του Δημοσίου ήταν ο βασικός λόγος για το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας.

Για την αποφυγή νέων περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις είναι κρίσιμο, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση Σαμαρά να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να μειώσει το δημόσιο τομέα.

Ο Πολ Τόμσεν σημείωσε επίσης στη συνέντευξή του ότι η παράταση δύο ετών που δόθηκε στην Ελλάδα είναι σωστή αλλά απαιτεί και επιπλέον οικονομική βοήθεια.

Τελικά, είπε, επιτεύχθηκε παράταση του προγράμματος προσαρμογής για 2 χρόνια, έως το 2016, οπότε και αναμένεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ της.

Παραδέχτηκε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα «πολύ δύσκολη» καθώς οι κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες είναι εύθραυστες, το χρέος πολύ υψηλό και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ασθενής.

Πηγή:protothema.gr

One thought on “Τόμσεν: Ήταν λάθος το πρόγραμμα για την Ελλάδα | Το παραδέχτηκε έστω και αργά

  1. Eεεεεέλα!?!?!? Δεν το πιστεύω!!!!
    Και -μη μου πεις!- φταίνε όλοι άλλοι, εκτός από ΔΝΤ/IMF, και υμών προσωπικά..?
    κουφάλες

    ΟΝΤΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ, ΛΟΓΩ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

    — Δεν επιδιώκεται επανεκκίνηση της Οικονομίας (με αποκατάσταση
    i. νομοθετικής συνέπειας, ii. επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και iii. δημοσιονομικής αισιοδοξίας)

    — Δεν επιδιώκεται η αποκατάσταση της Ευημερίας στη χώρα (πρόνοια / social safety net, τουλάχιστον)

    — Δεν επιδιώκεται αύξηση της αγοραστικής δύναμης, δηλαδή συρρίκνωση του «καλαθιού της νοικοκυράς». (Ούτε καν επιχειρείται ελάφρυνση των ζημιών στα εισοδήματα των πολιτών, π.χ. με μείωση των φόρων επί καυσίμων.)

    — Δεν επιδιώκεται συρρίκνωση του Χρέους, αφού αυτό σαφώς και διογκώνεται, ιδίως και στο λόγο του ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) -το οποίο ΑΕΠ συρρικνώνεται εσκεμμένα και συντεταγμένα. (Ενώ το συνολικό Χρέος ουσιαστικά διογκώνεται με αθέμιτα έως παράνομα μέσα, ψαλιδίστηκε μονάχα το πιο καλοήθες τμήμα του, ήτοι η Πίστη του Ελληνικού Δημοσίου, με το PSI, και αυτό με ασαφές κέρδος.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook