Τσίπρας: «Η κυβέρνηση φτιάχνει μια Ελλάδα για τους λίγους, τους ισχυρούς»

τσίπρας-η-κυβέρνηση-φτιάχνει-μια-ελλ-37137

tsipras 2Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με θέμα τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος έκανε λόγο για «ένα φορολογικό σύστημα εστιασμένο στην ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών».

Όπως τόνισε «στον πυρήνα της αντιπρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ένα φορολογικό σύστημα απλό, λειτουργικό, σταθερό, πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο δίκαιο». Επεσήμανε μάλιστα ότι «μια εναλλακτική φορολογική πολιτική πρέπει να εστιάζει στην αύξηση των εσόδων, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ώστε να χρηματοδοτηθεί η έξοδος από την κρίση προς όφελος των πολλών».

«Είναι αδιανόητο να μετατρέπονται οι μικροιδιοκτήτες σε ενοικιαστές, στα ίδια τους τα σπίτια ή να απειλούνται με κατάσχεση όσοι δεν έχουνε δουλειά ή ζούνε μέσα στη φτώχεια», τόνισε παρουσιάζοντας τους βασικούς πυλώνες μίας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης στο φορολογικό με πρώτο τη δημιουργία περιουσιολογίου και την κατάργηση των χαρατσιών.

Δεύτερος στόχος είναι η οργάνωση κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος πάνω στους εξής άξονες:

  •  Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα (με εξαίρεση τόκους από καταθέσεις).
  •  Αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα.
  •  Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων.
  •  Φόρος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.
  •  Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών.

Τρίτος στόχος είναι η επανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης, δηλαδή μεταρρύθμιση της οργάνωσης, από την είσπραξη, μέχρι τον έλεγχο και την επιβολή ή διευθέτηση προστίμων ενώ μηχανισμοί όπως ο ΣΔΟΕ πρέπει να μετεξελιχθούν σε εξειδικευμένους θεσμούς που θα στοχεύουν σε δύσκολα θέματα: ενδοομιλικές σχέσεις, λαθρεμπόριο καυσίμων κ.ά.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως περιορίζεται στην οργάνωση μιας συστηματικής φοροεπιδρομής, που στοχεύει κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν. «Απειλεί με φυλακή το μισό ενεργό πληθυσμό, και οργανώνει μια οικονομική μεταρρύθμιση που καθηλώνει τις επόμενες γενιές στα 300 ευρώ, χωρίς κοινωνικό κράτος, χωρίς θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς δημόσιο πλούτο. Φτιάχνουν μια Ελλάδα για τους λίγους, τους ισχυρούς και τους πλούσιους. Εντελώς στην άλλη πλευρά βρίσκεται το δικό μας όραμα», ανέφερε.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζει τις αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ. οργανώνει την έξοδο από την κρίση με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, βάζει τέλος στην προκλητική φοροασυλία του πλούτου, δημιουργεί όρους ανεξαρτησίας για την οικονομική μας πολιτική.

«Επιδίωξη είναι η οργάνωση των δημόσιων οικονομικών έτσι ώστε δαπάνες και έσοδα να βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, να εξασφαλίζεται έτσι η επαρκής στήριξη του κοινωνικού κράτους, να κατοχυρώνεται η δυνατότητα για δημόσιες επενδύσεις, που αποτελούν εργαλείο ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας και, ταυτόχρονα, να υλοποιείται η πολιτική αυτή χωρίς να απαιτείται δανεισμός και χωρίς να προκαλείται αύξηση του χρέους», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η σταθερή και διαχρονική μεροληψία της φορολογικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά ισχυρών, αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της σημερινής κατάστασης.

Μάλιστα υποστήριξε πως ο δημόσιος τομέας αφέθηκε συστηματικά να καταρρεύσει προκειμένου να δημιουργηθεί, σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς, χώρος για την ιδιωτική πρωτοβουλία και κερδοσκοπία.

Η κρίση των δημόσιων οικονομικών, που σχετίζεται άμεσα με την διόγκωση του χρέους, δεν είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, κρίση δαπανών αλλά κρίση εσόδων σε συνδυασμό με μια δημόσια διοίκηση που δεν εξυπηρετούσε με αποτελεσματικό τρόπο τις κοινωνικές ανάγκες.

Όπως εξήγησε στη ρίζα του φορολογικού προβλήματος δεν βρίσκονται κάποιοι ασυνείδητοι ιδιοτελείς επαγγελματίες, αλλά ένα σύστημα νόμιμης φοροαποφυγής ή και ακόμη και φοροαπαλλαγής, στημένο επίτηδες για τους οικονομικά ισχυρούς. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν φορολογούνται οι πλούσιοι, υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε τέλος, στο μνημόνιο, λέγοντας πως βασική επιδίωξη του είναι η καταστροφή του κοινωνικού κράτους. Στόχος, συνέχισε, είναι να εκχωρηθούν σε ιδιώτες η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, αλλά και ένα ευρύτατο φάσμα δημοσίων αγαθών όπως το νερό, τα δάση, οι παραλίες, η δημόσια γη και ότι άλλο πουλιέται – μέχρι και νησιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook