Τρία χρόνια μετά το… «έγκλημα» αναγεννήθηκε πλήρως το φοινικόδασος Πρέβελη

τρία-χρόνια-μετά-το-έγκλημα-αναγεν-59720

preveli1

Τρία χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το ξακουστό φοινικόδασος του Πρέβελη, που εκτείνεται στα νότια παράλια του Ρεθύμνου και οι νόμοι της φύσης ευτυχώς «τρέχουν» με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με τους νόμους της πολιτείας.

Η ευρύτερη περιοχή έχει πλέον αναγεννηθεί από τις στάχτες της, ενώ μόλις φέτος δόθηκε τελικά το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση των συστημάτων πυρανίχνευσης στην περιοχή. Ωστόσο, «όνειρο θερινός νυκτός» εξακολουθεί ν’ αποτελεί η σύσταση του φορέα διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής της λίμνης του Πρέβελη.

Τρία χρόνια έχουν περάσει από το «έγκλημα» που συντελέστηκε στις 22 Αυγούστου 2010 στο ξακουστό φοινικόδασος του Πρέβελη που εκτείνεται στα νότια παράλια της Κρήτης και συγκεκριμένα στα γεωγραφικά όρια του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

preveli3

Και ενώ οι θεσμικοί φορείς ακόμα και σήμερα αδυνατούν πολλές φορές να συνεννοηθούν, ευτυχώς το φοινικόδασος έχει πλέον αναγεννηθεί από τις στάχτες του, μιας και η φύση έχει τους δικούς της νόμους και κανόνες.

Αν και όλοι κάνουν λόγο για ένα μνημείο της φύσης που θα πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί, εντούτοις δεν έχουν γίνει και πολλά πράγματα. Ενδεικτικό της ασυνεννοησίας που επικρατεί είναι ότι τον Απρίλιο του 2011 όλοι οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς του Ρεθύμνου κάθισαν στο στρογγυλό τραπέζι του δήμου Αγίου Βασιλείου για να συζητήσουν και να καταλήξουν στη σύσταση του νέου φορέα διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής της λίμνης του Πρέβελη. Δύο χρόνια μετά, ο φορέας αυτός παραμένει ανύπαρκτος.
preveli2

Ωστόσο, κάλλιο αργά παρά ποτέ λέει ο σοφός λαός, αφού μόλις φέτος δόθηκε επιτέλους το «πράσινο φως» για να τοποθετηθούν τα συστήματα πυρανίχνευσης στην περιοχή, τα οποία και παλαιότερα είχαν τοποθετηθεί, όμως όταν χρειάστηκαν είχαν ήδη αποψιλωθεί από αγνώστους.

Το φυσικό στολίδι του νότου είναι ήδη επισκέψιμο και μάλιστα πέρα από τον καθαρισμό που έχει αναλάβει ο δήμος, η διεύθυνση δασών έχει αναλάβει την επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: neatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook