Το τριπλό «όχι» της τρόικας

το-τριπλό-όχι-της-τρόικας-4037

«Πήρατε το μέγιστο δυνατό» απαντά η τρόικα στην Αθήνα για εργασιακά και αποκρατικοποιήσεις. Αμηχανία σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ, την Τρίτη ξεκινά η «μητέρα των μαχών» στη βουλή. Κινούμενη άμμος οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ο ίδιος την εντολή στον Γιάννη Στουρνάρα να βγει μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου και να κάνει την ανακοίνωση ότι η τρόικα έκοψε κάθε συζήτηση για τα αιτήματα της Δημοκρατικής Αριστεράς βάζοντας έτσι τους τίτλους τέλους στο σήριαλ των εργασιακών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο κ. Στουρνάρας – και όχι ο Αντώνης Σαμαράς –είχε φροντίσει νωρίτερα να ενημερώσει τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είπαν ένα μεγαλοπρεπές όχι στα αιτήματα για:

-Διατήρηση του επιδόματος γάμου στο 10% του μισθού

-Επέκταση των συλλογικών συμβάσεων

-Αυξημένο ρόλο της βουλής στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων

Οι ανακοινώσεις Στουρνάρα προκάλεσαν αμηχανία στα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ καθώς μέχρι και στο παρά πέντε συνεργάτες του κ. Κουβέλη πίστευαν ότι είναι δυνατόν η τρόικα να κάνει πίσω προκειμένου να μην τιναχθεί η όλη συμφωνία στον αέρα.

Το email όμως που έφτασε ως απάντηση στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ήταν ξεκάθαρο: «Πετύχατε το μέγιστο δυνατό» απάντησαν οι εκπρόσωποι της τρόικα κάνοντας σαφή αναφορά στο θέμα των τριετιών και των αποζημιώσεων.

Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπάνω εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο απορρίφθηκαν τα αιτήματα της Αθήνας ενώ αίσθηση προκάλεσε η θέση που πήρε υπέρ της απάντησης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και του ενδεχομένου η βουλή να λειτουργήσει εν τέλει ως ένα σταθμό απόρριψης κάθε απόφασης με τον ενεργό ρόλο που διεκδικούν περισσότερα από δέκα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενόψει της ψηφοφορίας της Τρίτης.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, την Τρίτη οι διατάξεις για τις αποκρατικοποιήσεις ενδέχεται να περάσουν μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ενώ το ένα και μοναδικό πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί για δημοσιονομικά, διαρθρωτικά και εργασιακά δεν θα ψηφιστεί από το κόμμα του κ. Κουβέλη –εκτός κάποιου θετικού απροόπτου το οποίο θα προέλθει ενδεχομένως από μία απευθείας συνεννόηση του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους ομολόγους του.

Τα χρονικά περιθώρια όμως δεν υπάρχουν αφού η Ελλάδα θα πρέπει στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης και στη συνέχεια μέχρι τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου να έχει παρουσιάσει και να έχει ψηφίσει το πακέτο των μέτρων, είτε με τη μέγιστη πολιτική νομιμοποίηση είτε με μία «ψαλιδισμένη» πλειοψηφία κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα βγει βαθιά «τραυματισμένη» από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Το ενδεχόμενο να μην περάσουν τα μέτρα δεν εξετάζεται ούτε ως ελάχιστη πιθανότητα στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Για τον κ. Σαμαρά η μόνη εναλλακτική σε αυτήν περίπτωση, όπως και στο ενδεχόμενο της τμηματικής καταβολής της δόσης, είναι η χρεοκοπία της χώρας, η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και του ιδιωτικού τομέα όπως και η αδυναμία πληρωμής συμβατικών υποχρεώσεων.

Ανάστατη η κοινοβουλευτική ομάδα

Οι βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι δεν έχουν ακόμη την παραμικρή ιδέα για το τι θα κληθούν να ψηφίσουν, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και την ενημέρωση από τον Αντώνη Σαμαρά πριν πάνε τα μέτρα στη βουλή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συνεδρίαση ενδέχεται να γίνει εντός της εβδομάδας, ωστόσο με τη συμφωνία των αρχηγών να είναι στο κενό ουδείς γνωρίζει πότε θα γίνει η σύγκλιση του οργάνου.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στους κόλπους της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας είναι το άρθρο του πρώην εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη στη Real news μέσω του οποίου επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στον Λουκά Παπαδήμο για το γεγονός ότι η Ελλάδα επί δικής του πρωθυπουργίας αλλά και επί των ημερών Παπανδρέου δεν προχώρησε αμέσως στο «κούρεμα» του χρέους προκειμένου να μην υπάρχουν σήμερα υπόνοιες για τη βιωσιμότητά του.

Μάλιστα ο κ. Μιχελάκης αφήνει να εννοηθεί ότι ο κ. Παπαδήμος ως σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου και αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αντιτάχθηκε στο «κούρεμα» που όπως λέει θα αποτελούσε τη μοναδική και ριζική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους: «Και για όλα αυτά οφείλει κάποια στιγμή να δώσει εξηγήσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά στο άρθρο του.

Πηγή: real.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook