Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Excision σήμερα στα Χανιά

το-συγκλονιστικό-ντοκιμαντέρ-excision-σήμερ-53930

AFISA LEFTΤην Κυριακή 21 Απριλίου και ώρα 19.30, στην αίθουσα του κινηματογράφου Megaplace στα Χανιά, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Excision” σκηνοθεσίας Βίκυς Βελλοπούλου και παραγωγής Indigoview / ActionAid και θέμα την κλειτοριδεκτομή και την αλλαγή που συμβαίνει τώρα σε μια πολύ φτωχή περιοχή της Κένυας, όπου ζουν οι Ποκότ.

Το “Excision” γυρίστηκε τον Ιανουάριο σε μια από τις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας, όπου οι Ποκότ κρατούν πιστά τις παραδόσεις τους και υποβάλουν τα 13χρονα κορίτσια τους σε ακρωτηριασμό, για να «καθαρίσουν» και να ετοιμαστούν για γάμο. Η πρακτική αυτή χάνεται στα βάθη του χρόνου. Τα κορίτσια πρέπει να φανούν γενναία, να μην κλάψουν, να μην φανεί τίποτα στο πρόσωπό τους την ώρα που η κλειτοριδοκτόμος, που εκτελεί και χρέη μαίας στην κοινότητα, τα κόβει με το ίδιο ακονισμένο δόρυ το ένα μετά το άλλο. Πολλές φορές, τα ίδια τα κορίτσια ζητούν να τα ακρωτηριάσουν γιατί αλλιώς δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτά μέλη της κοινωνίας τους, δεν θα παντρευτούν, δεν θα κάνουν παιδιά, δεν θα είναι «αγνά» και «καθαρά» ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρος στις τελετές των Ποκότ.

Μέσα σε ένα από τα πιο μαγευτικά τοπία της Αφρικής, η Τσεμόγιο και η Τσεπόν είναι δύο από τα 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) υπολογίζει ότι έχουν υποστεί ακρωτηριασμό σε ολόκληρο τον κόσμο, τα 92 εκατομμύρια από αυτές στην Υποσαχάρια Αφρική. Ο Π.Ο.Υ. ορίζει τον ακρωτηριασμό ως τη μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων ή άλλα τραύματα που γίνονται για μη ιατρικούς λόγους. Για την Τσεμόγιο, οι επιπτώσεις ήταν τραγικές: μόνιμη ακράτεια και δύο μωρά νεκρά κατά τη γέννα. Η Τσεπόν συνειδητοποίησε ότι η τελετή δεν σημαίνει μόνο πόνο και κίνδυνο για την υγεία της, αλλά και τέλος στην εκπαίδευση και υποχρεωτικό γάμο με κάποιον που δεν ξέρει.

Οι γυναίκες αυτές είναι από τις πρώτες της κοινότητάς τους που συνειδητοποίησαν ότι ο ακρωτηριασμός δεν είναι υποχρεωτικός, υπάρχει επιλογή. Αυτή την επιλογή ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα κορίτσια και επιλέγουν να απορρίψουν την πρακτική και να συνεχίσουν το σχολείο. Έρευνα της ActionAid στους Ποκότ, δείχνει ότι η πρακτική έχει μειωθεί κατά 20% τα τελευταία 4 χρόνια, λόγω της απαγόρευσης της πρακτικής στη χώρα και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην περιοχή.

«Στην Κένυα του 2013, στην περιοχή των Ποκότ, τα κορίτσια από 6 έως 15 ετών ‘κόβονται’ για να ενηλικιωθούν. Πολύ πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, τα κορίτσια μπαίνουν στη σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο και υφίστανται την επέμβαση, χωρίς το παραμικρό αναισθητικό ή παυσίπονο και σε συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες. Με το ίδιο λεπίδι, το οποίο δεν έχει περάσει από κανενός είδους αποστείρωση, θα ‘κοπούν’ όλες. Κάποιες θα πεθάνουν από αιμορραγία, κάποιες θα μολυνθούν από HIV. Η κλειτοριδεκτομή είναι σημείο αναφοράς στη ζωή τους. Από τη στιγμή που θα συμβεί, όλα παίρνουν το δρόμο προς τον ‘ενήλικο βίο’. Αφήνουν το σχολείο, παντρεύονται, υπηρετούν τον άντρα τους και τις ανάγκες του. Έτσι βρίσκουν τη θέση τους στην κοινωνία τους. Οι πεποιθήσεις τους είναι τόσο βαθιά ριζωμένες, που οι περισσότερες δεν ζητούν βοήθεια και δεν αντιδρούν.» δήλωσε η σκηνοθέτης, Βίκυ Βελλοπούλου.

Το ντοκιμαντέρ “Excision” δυναμώνει τις φωνές ενάντια στον ακρωτηριασμό, συγκλονίζει χωρίς να σοκάρει και φανερώνει πως η αλλαγή είναι δυνατή ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτη Βίκυ Βελλοπούλου και την ομάδα παραγωγής.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook