Το μεγάλο κόλπο με τις ρευματοκλοπές

το-μεγάλο-κόλπο-με-τις-ρευματοκλοπές-2899

Δε φαίνεται να έχει τέλος το «καρκίνωμα» με τις ρευματοκλοπές στην Κρήτη, ιδίως στις μεγάλες καταναλώσεις της ΔΕΗ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά της Δημόσιας Επιχείρησης και το πώς αυτό μεταφέρεται τελικά στις πλάτες της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που πληρώνει αγόγγυστα για να ζήσει ακόμη και κόβοντας από τον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

Ακόμη και χθες, την ώρα που κυκλοφορούσε η «Νέα Κρήτη» με τις αποκαλύψεις για τη μάστιγα της ρευματοκλοπής, που απλώνεται σε όλη την Κρήτη προκαλώντας πανελλήνια αίσθηση, κλιμάκια της ΔΕΗ, με τη συνδρομή και ειδικών συνεργείων από την Αθήνα, εντόπιζαν επ’ αυτοφώρω άλλες δύο μεγάλες υποθέσεις ρευματοκλοπής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη Χερσόνησο, παρουσία και του τομεάρχη Εκμετάλλευσης της ΔΕΗ στο Ηράκλειο κ. Παύλου Βαρδουλάκη. Μάλιστα, οι τεχνικοί της ΔΕΗ προσδιόρισαν με ακρίβεια ότι μόνο σε αυτές τις δύο περιπτώσεις ρευματοκλοπής που αποκαλύφθηκαν χθες, η ΔΕΗ ζημιώθηκε κοντά στις 150 χιλιάδες ευρώ, αφού εμφάνιζαν «μειωμένη» κατανάλωση ρεύματος.

Ανεξέλεγκτη κατάσταση

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, οι ανώτεροι προϊστάμενοι της ΔΕΗ στην Κρήτη κάνουν λόγο για κύμα ρευματοκλοπής, ιδίως στις μεγάλες καταναλώσεις, που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο, και μιλούν πλέον ανοιχτά για διαφυγή εκατομμυρίων ευρώ από τις κανονικές εισπράξεις της ΔΕΗ στην Κρήτη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και στη δυσφήμιση του δημόσιου χαρακτήρα της Επιχείρησης. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο με τις εκρηκτικές πλέον διαστάσεις, από χθες, με εντολή του διευθυντή της Περιοχής Ηρακλείου του ΔΕΔΔΗΕ-ΔΕΗ κ. Γιώργου Κουρλετάκη, σε συνεννόηση με την κεντρική διεύθυνση της ΔΕΗ, στην Κρήτη βρίσκονται επιπλέον κλιμάκια τεχνικών της Επιχείρησης που, σε συνεργασία με αυξημένα τοπικά κλιμάκια, «χτενίζουν» το νησί σε μια προσπάθεια, ιδίως στις μεγάλες καταναλώσεις, να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ρευματοκλοπής.

Όμως το φαινόμενο, όπως αποκαλύπτουν οι αρμόδιοι, δεν περιορίζεται μόνο στις μεγάλες καταναλώσεις. Μικρές επιχειρήσεις, οικιακές χρήσεις, μπαρ, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, ελαιουργεία, ακόμη και βενζινάδικα, μέχρι και αντλιοστάσια σε Δήμους εφαρμόζουν τη ρευματοκλοπή. Οι μέθοδοι ποικίλλουν, με πολλές από αυτές να είναι επικίνδυνες για όσους κάνουν ρευματοκλοπή, αλλά αυτό που εντυπωσιάζει είναι η δράση κυκλωμάτων που δρουν «εργολαβικά» και περίπου ως «σπείρες» προσεγγίζουν κυρίως μεγάλες καταναλώσεις-επιχειρήσεις σε όλη την Κρήτη.

Το κόλπο της προσέγγισης φέρει την επωνυμία «μείωση της κατανάλωσης με χρήση προηγμένης τεχνολογίας», αλλά μόλις προσεγγιστεί ο «στόχος», του δηλώνεται ευθέως ότι πρόκειται για ρευματοκλοπή, αφού η μέθοδος γίνεται με σταδιακή μείωση της κατανάλωσης για να μην το πάρει χαμπάρι, όπως τους λένε, η ΔΕΗ.

Έτσι, οι επιχειρηματίες που έρχονται σε επαφή με αυτές τις «εργολαβικές σπείρες» μόνο άγνοια δεν έχουν περί τίνος πρόκειται. Εκεί όμως που οι «εργολάβοι» τη… φέρνουν κυριολεκτικά σε όσους επιχειρηματίες τους επιλέγουν, είναι στη χρήση προηγμένης τεχνολογίας για την επί της ουσίας ρευματοκλοπή, αφού τους χρεώνουν ως προηγμένα μηχανήματα «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»…

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το ότι, ενώ οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες που έκαναν τη «δουλειά» με αυτούς τους «εργολάβους» μόλις εντοπίστηκαν για τη ρευματοκλοπή αναφέρθηκαν σε αυτούς, κανείς μέχρι σήμερα δεν τους υπέδειξε στη ΔΕΗ ονομαστικά, ή τους παρέπεμπαν σε ανθρώπους που ήρθαν από την Αθήνα. Επίσης, και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες που ναι μεν προσεγγίστηκαν από τους «εργολάβους», αλλά αντιλαμβανόμενοι το παράνομο αρνήθηκαν, αδυνατούν να δώσουν τα στοιχεία τους.

Το κύκλωμα των «εργολάβων»

της ρευματοκλοπής

Ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ/ΔΕΗ (των δικτύων δηλαδή της ΔΕΗ στο Ηράκλειο) κ. Γιώργος Κουρλετάκης, μιλώντας χθες το πρωί στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Ηράκλειο 98,4», ήταν εξόχως αποκαλυπτικός για το μέγεθος της απάτης στην Κρήτη και τον απίστευτο τρόπο που δρουν ιδίως τα οργανωμένα κυκλώματα «εργολάβων» που βαφτίζουν τη ρευματοκλοπή ως τεχνολογία μείωσης της κατανάλωσης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια η ρευματοκλοπή στην Κρήτη είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας. Ιδίως από την εμφάνιση διαφόρων ομάδων εργολάβων, που υπόσχονται στον κόσμο ότι δήθεν θα του μειώσουν την κατανάλωση, η κατάσταση ξέφυγε.

Δυστυχώς, από αυτούς του αετονύχηδες δεν μπορέσαμε να πιάσουμε κανέναν. Πάνε σε μερικούς, πολλούς δηλαδή, ιδίως με μεγάλες επιχειρηματικά καταναλώσεις, τους λένε «κοιτάξτε, θα σας βάλουμε ένα προηγμένο μηχάνημα μετά τον πίνακά σας, εντός του κτηρίου σας, μακριά από τον πίνακα της ΔΕΗ, το οποίο θα μειώνει την κατανάλωση», αλλά βέβαια τους λένε επιπλέον ότι θα κάνουν τμηματικά τη μείωση για να μην το καταλάβει η ΔΕΗ… δηλαδή τους λένε επί της ουσίας ότι θα κλέβουνε, άρα και οι επιχειρηματίες που τους χρησιμοποιούν καμία άγνοια δεν έχουν για το τι συμβαίνει, καμία άγνοια. Εδώ εμφανίστηκαν σε γνωστό μου πρόσωπο και του είπαν να κάνει το κόλπο, τους φοβήθηκε γιατί είχαν εμφάνιση μπράβων και όχι εργολάβων για μείωση κατανάλωσης ρεύματος, και του είπαν εν ψυχρώ θα το κάνουμε τμηματικά το κόλπο για να μην καταλάβει και η ΔΕΗ τη μείωση της κατανάλωσης»…

Κι άλλη «μηχανή»;

Ωστόσο, το ζήτημα φαίνεται να παίρνει κι άλλη διάσταση, καθώς από την ώρα που είδε το φως της δημοσιότητας το δημοσίευμα της «Ν.Κ.», δεκάδες ιδιώτες καταναλωτές οικιακού ρεύματος κάλεσαν τα γραφεία της «Ν.Κ.» και δήλωσαν ότι τους γίνεται κλήση με απόκρυψη, για προσφορά μηχανημάτων που «μαγικά» θα «μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος» και μάλιστα θα πρέπει να τοποθετηθούν κοντά στο ρολόι της ΔΕΗ.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κι άλλη παράμετρος, την οποία θα πρέπει να ερευνήσουν οι αρμόδιοι.

Ζημία εκατομμυρίων ευρώ

Αλλά ο κ. Κουρλετάκης είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικός για την οικονομική ζημία που υφίσταται η ΔΕΗ, το ύφος των «εργολάβων» και τους εντοπισμούς της ρευματοκλοπής: «…Έτσι τους βρίσκουμε από τις μειώσεις δραματικά της κατανάλωσης, βέβαια όχι όλους, αφού η κρίση μειώνει την κατανάλωση, αλλά μεγάλες επιχειρήσεις, ιδίως τουριστικές, που στο πικ της περιόδου εμφανίζονται με μικρή κατανάλωση, τις «τσιμπάμε» απευθείας. Σε Χανιά και Ηράκλειο γίνεται το «έλα να δεις» με μεγάλες μονάδες τουρισμού και η διαφυγή εσόδων για τη ΔΕΗ δεν είναι μερικές χιλιάδες, αλλά εκτιμώ εκατομμύρια ευρώ… Δεν είναι μόνο αυτά βέβαια, είναι και απλά σπίτια, μικρές επιχειρήσεις, σουβλατζίδικα, μπαρ, ελαιουργεία, εστιατόρια, ακόμη και πρατήρια υγρών καυσίμων.

Υπάρχουν και αυτοί που κάνουν μόνοι τους παρεμβάσεις στους πίνακες με τους μετρητές της ΔΕΗ, πράγμα επικίνδυνο και θανατηφόρο αν έχεις άγνοια».

Τι απαντούν οι επιχειρήσεις

Αντιδράσεις και για το χαράτσι

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις υπάρχουν και για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το χαράτσι όπως επικράτησε να το λέμε, μέσω της ΔΕΗ. Αρκετοί από όσους είδαν τις επωνυμίες των επιχειρήσεών τους να φιγουράρουν ανάμεσα σε αυτές που παρουσίασε χθες η «Ν.Κ.» με μηδενικό αντίτιμο ή πολύ μικρό έναντι των χιλιάδων τετραγωνικών που διαθέτουν, με αποδείξεις της ΔΕΗ που μας έστειλαν, διευκρινίζουν ότι είτε έχουν πληρώσει περισσότερα το 2011 και μετά τη ρύθμιση Βενιζέλου το 2012 η μείωση με τις απαλλαγές στο οφειλόμενο ποσό συμψηφίστηκε με αυτό του 2012, είτε είναι μηδενικό όπως αναγράφεται στο σχετικό πίνακα που παραθέσαμε, είτε είναι πολύ μικρό το ποσό που απομένει και έτσι εξηγείται σε σχέση με τα πολλά τετραγωνικά που φέρονται στην ιδιοκτησία τους.

Άλλοι πάλι υποστήριξαν πως είτε έγινε λάθος υπολογισμός για την οφειλή τους, είτε, αν και θα έπρεπε να πληρώσουν για τα τετραγωνικά που δηλώνουν, από λάθος της ΔΕΗ ή κυρίως από μηδενική δήλωση τετραγωνικών (!) στα έγγραφα των Δήμων – όπου και οι δηλωθείσες επιφάνειες – χαράτσι δεν τους ήρθε ούτε το 2011, ούτε το 2012!

Σε αυτές τις περιπτώσεις προκύπτει άλλο μείζον θέμα ιδίως για τουριστικούς δήμους, αφού την ώρα που απλοί πολίτες στενάζουν για το χαράτσι ή άλλοι ξενοδόχοι και επιχειρηματίες το πλήρωσαν μέχρι το τελευταίο τετραγωνικό εκατοστό, άλλοι είτε δεν το έχουν πληρώσει, είτε πλήρωσαν με λιγότερα τετραγωνικά από τις πραγματικά ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες που κατέχουν. Ο εκπρόσωπος της Δομικής Ακινήτων, γενικός της διευθυντής κ. Σωτήρης Ανδρεούλης, επικοινώνησε με την «Ν.Κ.», αποστέλλοντας και τους σχετικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ, για να σημειώσει με έμφαση ότι όσον αφορά την εταιρεία που εκπροσωπεί, τη «Δομική Ακινήτων Α.Ε. Τάλως», το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών πληρώθηκε κανονικά για το έτος 2011 και μάλιστα, αν και το 2011 η επιβάρυνσή της ήταν, από λάθος, πολύ μεγαλύτερη από την κανονική, εντούτοις η εταιρεία που εκπροσωπεί την εξόφλησε την εποχή εκείνη με 117.504 ευρώ, για συνολική επιφάνεια των 19.599 τετραγωνικών μέτρων. Μάλιστα, χαρακτήρισε περίπου ως κατευθυνόμενη τη διαρροή των στοιχείων σε βάρος της επιχείρησης του, η οποία εμφανίζεται στο σχετικό πίνακα με μηδενική πληρωμή στο Έκτακτο Τέλος.

Η αλήθεια είναι, όπως είπε, πως το 2012 εμφανίζεται μηδενικό το ποσό γιατί με τη ρύθμιση (γνωστή ως ρύθμιση Βενιζέλου) για τις επιφάνειες άνω των 1.000 τετραγωνικών το χαράτσι για το 2012 ανήλθε σε 52.437,60 ευρώ, οπότε με το συμψηφισμό ανάμεσα στα δύο έτη εμφανίζεται μηδενικό, αφού έχει πληρωθεί κανονικά και εξοφληθεί και για το 2012. Άρα η παραδοχή ότι το ποσό είναι μηδενικό λόγω του συμψηφισμού επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του σχετικού πίνακα της εφημερίδας, μόνο που τα στοιχεία που διαθέταμε δεν καλύπτουν το σχετικό συμψηφισμό.

Πολύ περισσότερο, ο εκπρόσωπος της ξενοδοχειακής επιχείρησης SUNTOS A.E., με βάση λογαριασμούς που μας προσκόμισε, αποδεικνύει ότι για το 2011 το ξενοδοχείο του κατέβαλε για το χαράτσι 34.032 ευρώ για επιφάνεια 8.726 τετραγωνικών, το 2012 με τη σχετική ρύθμιση επανυπολογισμού θα έπρεπε να καταβάλει 10.932 ευρώ, οπότε με βάση την πληρωμή του 2011 στο ξενοδοχείο πιστώνονται από τη ΔΕΗ και 12.169, που το πιθανότερο είναι να μην του επιστραφούν αλλά να συμψηφιστούν με άλλους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το ίδιο παρέθεσε και η νομική εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ ΑΞΕΕ Α.Ε. κ. Νάντια Ταμιωλάκη, σημειώνοντας ότι μεταξύ 2011 και 2012μ με τη ρύθμιση Βενιζέλου για τους κοινόχρηστους χώρους και το εμβαδόν άνω των 1.000 τ.μ. προέκυψε διαφορά 35 χιλιάδων ευρώ περίπου που η εταιρεία είχε πληρώσει επιπλέον στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα μετά το συμψηφισμό το ποσό που απέμεινε για καταβολή να είναι μόλις 240 ευρώ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία οφειλή για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος προς τη ΔΕΗ.

Η εκπρόσωπος του ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΙΣ Α.Ε., στη Χερσόνησο, κ. Αγάπη Σμπώκου, για το ποσό των 5.062 ευρώ για επιφάνεια 16.717 τετραγωνικά μέτρα το έτος 2012, αποστέλλοντας και τα σχετικά έγγραφα, μας τόνισε ότι «το 2011 από λάθος της ΔΕΗ πληρώσαμε για την έκταση με υπολογισμό ως οικιακή χρέωση ένα υπέρογκο ποσό. Η ΔΕΗ άλλαξε τη χρήση και με βάση το υψηλό ποσό του 2011 συμψηφίστηκε και η οφειλή του 2012 και για αυτό είναι μόλις 5.062 ευρώ, που στην πραγματικότητα είναι το υπόλοιπο μετά των συμψηφισμό μεταξύ του 2011 και του 2012».

Η κ. Αγάπη Σμπώκου, μάλιστα, μας αποκάλυψε ότι ως εκπρόσωπος και της ξενοδοχειακής επιχείρησης «Ασημένια Ακτή Α.Ε.», στα Μάλια, που επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα που χθες παραθέσαμε για τα 12 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που διαθέτει, πράγματι για λόγους που η ίδια αδυνατεί να εξηγήσει ούτε το 2011, ούτε το 2012, ήρθε ειδοποίηση για πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους, υποθέτοντας ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις καταγραφές του οικείου Δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βεβαίως και είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε αυτό που μας αναλογεί, εφόσον μας έρθει ειδοποίηση για να πληρώσουμε, κάτι που δεν έχει γίνει ούτε το 2011, ούτε το 2012. Εμείς ξέρουμε ότι οφείλουμε να πληρώσουμε, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά ο υπολογισμός του πόσο και η αποστολή της σχετικής ειδοποίησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της «Τσαγκαράκης Δ. ΑΞΤΕ» στο Μπαλί Ρεθύμνου, ο οποίος μας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πληρώσει το ποσό που του αναλογεί, το οποίο για λόγους που ο ίδιος αγνοεί εμφανίζεται για την ώρα μηδενικό με μηδενικά τετραγωνικά μέτρα για την επιχείρησή του.

Είναι προφανές ότι για τους Δήμους, ιδίως τους τουριστικούς, εγείρονται πλέον μεγάλα ερωτήματα για το πώς χειρίστηκαν το όλο θέμα, γιατί άλλο οι απαλλαγές και οι μειώσεις ιδίως για τους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων και άλλο η σιωπηρή πλήρης απαλλαγή,- με ευθύνη των Δήμων, με βάση τα στοιχεία που έδωσαν στη ΔΕΗ για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων ή μεγάλων ιδιοκτησιών, την ώρα που ο απλός κοσμάκης στενάζει.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση στο όλο θέμα του γνωστού επιχειρηματία και με δράση στις ξενοδοχειακές μονάδες Μιλτιάδη Καράτζη, που θεωρείται από τους κορυφαίους στο χώρο του και θέτει θέμα ακόμη και αθέμιτου ανταγωνισμού για ορισμένους, με τις «ευλογίες» κάποιων δημοτικών Αρχών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για τους ακριβείς λόγους που κάποιοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Είτε αν η ΔΕΗ τους το χρέωσε, είτε αν ο Δήμος ενημέρωσε τη ΔΕΗ για τα τετραγωνικά μέτρα. Εάν όμως έχουν ενημερωθεί και δεν πληρώσανε, για μένα αυτός είναι φρικτός, αθέμιτος ανταγωνισμός. Δηλαδή τα ξενοδοχεία που πληρώνουν ΦΠΑ, χαράτσι, που πληρώνουν δημοτικά τέλη – και δεν είναι όλα – δεν μπορούν να ανταγωνιστούν κάποιους «κυρίους». Τελικά, έτσι μαθαίνουμε πολλές φορές ότι το τάδε ξενοδοχείο πουλάει 20 ευρώ all inclusive την ημέρα».

Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Μαρίτα Καράτζη για το ίδιο θέμα δήλωσε στη «Ν.Κ.»: «Πέραν όλων των άλλων, οι άμεσα εμπλεκόμενες υπηρεσίες και Αρχές οφείλουν να κάνουν ελέγχους άμεσα. Δεν μπορεί να έχουμε δύο ταχύτητες σε δημοτικά τέλη και χαράτσια. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και δεν ωφελεί κανένα. Οι Δήμοι δεν μπορεί να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Έκπληκτος από τις αποκαλύψεις για τη ρευματοκλοπή και το χαράτσι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανόλης Αλιφιεράκης, δήλωσε: «Δεν μπορεί, την ίδια ώρα που κάποιοι με μεγάλες δυσκολίες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, κάποιοι άλλοι να μην πληρώνουν τίποτα. Το δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικό και μας προκάλεσε έκπληξη. Άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν τα πάντα. Δεν μπορεί κάποιοι να είναι εξυπνότεροι των άλλων».

Ωστόσο, αυτό και μόνο αναδεικνύει τη λογική των δύο μέτρων και σταθμών που εφάρμοσε το υπουργείο Οικονομικών επί Βενιζέλου και δεν άλλαξε από το διάδοχό του (αυτό δεν αφορά τις επιχειρήσεις) για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, που θεωρητικά είναι και περισσότερο οικονομικά δυνάμενοι. Άμοιροι ευθυνών δε φαίνεται να είναι και πολλοί Δήμοι, σε σχέση με την πλειοψηφία των μικρο-ιδιοκτητών, που όχι απαλλαγής ή έκπτωσης δεν έτυχαν αλλά έφτασαν μέχρι και σε δανεισμούς ή ελεημοσύνες και δραματικές περικοπές στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για να πληρώσουν το περίφημο χαράτσι. Ακόμη χειρότερα που κάποιοι, εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής του, είτε αδυνατούν να πάρουν ενημερότητα από την εφορία, είτε έφτασαν μέχρι και σε απονενοημένα διαβήματα ζωής.

Εξήντα υποθέσεις και στη δυτ. Κρήτη

Ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ και στη δυτική Κρήτη, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας μας, αποκαλύπτουν ότι μέχρι σήμερα έχουν εξιχνιαστεί ήδη 60 υποθέσεις μεγάλης ρευματοκλοπής. Από αυτές τρεις αφορούν το νομό Ρεθύμνης, για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και 57 το νομό Χανίων με επίκεντρο το βόρειο τουριστικό μέτωπο του νομού, από Χανιά-Πλατανιά μέχρι το Καστέλι Κισσάμου. Μέσος όρος στα ποσά που βεβαιώθηκαν είναι οι 60 χιλιάδες ευρώ, αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις από 30 χιλιάδες μέχρι και 150 χιλιάδες ευρώ. Οι τελευταίες αφορούν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ιδίως στον Πλατανιά, με εμπλοκή παραγόντων πρώτης γραμμής για τα Χανιά. Τα ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ Χανίων βεβαίωσαν ότι και οι 60 αυτές υποθέσεις ρευματοκλοπής αποκαταστάθηκαν με τη συμμόρφωση των παρανομούντων και την καταβολή στη ΔΕΗ των ποσών που τους βεβαιώθηκαν.

Η πρακτική άλλωστε που ακολουθείται, αφού η ΔΕΗ δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμα, είναι η εξής: Με την αποκάλυψη της ρευματοκλοπής αποστέλλεται στον πελάτη μία επιστολή όπου καταγράφεται με πλήρη ακρίβεια η κατανάλωση που «εξαφανίστηκε» και πρέπει να πληρωθεί. Αυτή κοινοποιείται και στον τομέα εμπορίας της ΔΕΗ, που δίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την πληρωμή της οφειλής, διαφορετικά προχωράει σε προσωρινή διακοπή και υποβολή μηνύσεων κατά του πελάτη της.

Οι αρμόδιοι της ΔΕΗ ήδη διεξάγουν με αυξημένα κλιμάκια ελέγχους και στην ενδοχώρα αλλά και σε επίμαχες από πλευράς επιχειρήσεων περιοχές. Μάλιστα, σε πρώτο άξονα βρίσκονται κατά πληροφορίες η Χερσόνησος, τα Μάλια και το Γάζι, για το οποίο υπάρχουν καταγγελίες συγκάλυψης στο παρελθόν καταστάσεων από θεσμικούς φορείς, η ευρύτερη περιοχή του Πλατανιά αλλά και η πόλη των Χανίων, ο Αδελιανός Κάμπος και το Μπαλί στο Ρέθυμνο. Έρευνα διεξάγεται ήδη και σε Ελούντα, Μακρύ Γιαλό και Άγιο Νικόλαο. Πρωταρχικής σημασίας, η ανεύρεση στοιχείων για τις περίφημες ομάδες «εργολάβων» που θα επιχειρηθεί να ταυτοποιηθούν με πρόσωπα και για αυτό η ΔΕΗ απευθύνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε, έστω και ανώνυμα, να συνδράμει.

Ο τομεάρχης εκμετάλλευσης της ΔΕΗ Παύλος Βαρδουλάκης σημειώνει με νόημα: «Αντιλαμβάνομαι ότι ιδίως στις μέρες μας είναι δελεαστικό για επιχειρηματίες να θέλουν να ρίξουν την κατανάλωση και τους λογαριασμούς τους, αλλά πριν έρθουν σε επαφή με τρίτους που υπόσχονται πολλά ας συμβουλευτούν το μηχανολόγο τους ή τον ηλεκτρολόγο τους, γιατί κινδυνεύουν να είναι συνεργοί σε ρευματοκλοπή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook