Τουρισμός δυο ταχυτήτων

τουρισμός-δυο-ταχυτήτων-23203

tourismosΜε δύο ταχύτητες κινείται η εγχώρια τουριστική βιομηχανία, όπως άλλωστε αυτό αποτυπώνεται και σε έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, μέρος των ευρημάτων της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, μπορεί την τελευταία τετραετία (2009-2012) οι αφίξεις να κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,5% (μέσο όρος), την ίδια στιγμή οι αφίξεις εσωτερικού κατρακύλησαν στο -23%, γεγονός που έχει άμεση απεικόνιση στη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος, μπορεί τα νούμερα των αφίξεων να ευημερούν, ωστόσο το στοίχημα της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων κρίνεται κάθε χρόνο.

Προς επίρρωσιν τούτου, τονίζει το γεγονός, ότι οι ξενοδόχοι πλέον «πουλάνε» πιο φτηνά από ποτέ με αποτέλεσμα τα έσοδα των ξενοδοχείων στο εν λόγω διάστημα να έχουν σημειώσει πτώση -23%.

Με τέτοιες επιδόσεις αναγκαστικά, ο ξενοδόχος είναι ζημιογόνος τονίζει ο κ. Ρέτσος προσθέτοντας, ότι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε ορεινούς προορισμούς καταγράφουν απώλειες 50% απόρροια της κατάρρευσης του εσωτερικού τουρισμού.

Για την εξέλιξη της εφετινής τουριστικής χρονιάς υπάρχει αισιοδοξία στις τάξεις των φορέων του κλάδου, όπως επίσης και για την επίτευξη των 20 εκατομμυρίων αφίξεων έως το 2020, με σημαντικότερο όμως στόχο, όπως είπε ο κ. Ρέτσος την επιβίωση των επιχειρήσεων μέχρι τότε.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου είναι το «πάγωμα» της ροής χρηματοδότησης από τις τράπεζες, όπως επίσης και η μεγάλη φορολόγηση που έχει επιβληθεί στις ξενοδοχειακές μονάδες, σύμφωνα πάντα με τους επαγγελματίες του χώρου.

Στα αιτήματά τους, οι ξενοδόχοι ζητάνε την υλοποίηση καμπάνιας προβολής και διαφήμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αλλά και μείωση, μεταξύ άλλων του ΦΠΑ στην εστίαση.

Σε ό,τι αφορά τέλος στο νομοσχέδιο που χθες δημοσιοποίησε το Υπουργείο Τουρισμού, η ΠΟΞ το σχολίασε θετικά, καθώς όπως είπε ο κ. Ρέτσος, δίνει έδαφος για νέες δραστηριότητες.

Πηγή:real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook