Τι να προσέξετε στην αγορά των Σαρακοστιανών

τι-να-προσέξετε-στην-αγορά-των-σαρακοσ-40291

sarakostiano trapeziΣυμβουλές προς τους καταναλωτές και τι πρέπει να προσέχουν με αφορμή το Σαρακοστιανό τραπέζι δίνει με ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Στην ανακοίνωση, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής,

«αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους ή περιστασιακούς πωλητές ή από ανώνυμα σημεία πώλησης θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.

Τα κατεψυγμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης πρέπει να συντηρούνται στα σημεία πώλησης σε ψυγείο – καταψύκτη με θερμοκρασία -180C και να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή στη συσκευασία, τα οποία είναι ο κωδικός αριθμός έγκρισης της Ε.Ε., οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης και η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.

Σε περίπτωση καταναλώσιμων αλιευμάτων που πωλούνται χύμα οι παραπάνω ενδείξεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στον καταναλωτή (μεταφορά και τοποθέτηση των ενδείξεων του χαρτοκιβωτίου στο ψυγείο πώλησης).

Συστήνεται η αγορά χύμα αλιευμάτων να περιορίζεται σε αλιεύματα προφυλαγμένα σε ατομικές ή όχι συσκευασίες και να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή».

Χαρακτηριστικά προϊόντων 

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων ειδική αναφορά γίνεται στα χαρακτηριστικά των προϊόντων και μεταξύ άλλων σημειώνεται:

• Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα κ.λπ.): Τα βλέπουμε στην αγορά είτα ως νωπά είτε ως κατεψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε τα παρακάτω:

Την οσμή: Θα πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή ξένη προς το προϊόν.

Την επιφάνεια του σώματος: Θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή.

Τα πλοκάμια – βεντούζες: Θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

Τη σάρκα: Θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

Τα μάτια: Θα πρέπει να είναι ζωηρά, γυαλιστερά και χωρίς κηλίδες.

Τα καλαμάρια φέρουν δύο τριγωνικά πτερύγια που καλύπτουν τα 2/3 του σώματός τους, ενώ στα θράψαλα τα πλευρικά τριγωνικά πτερύγια καλύπτουν το 1/3 του σώματος.

Γενικά να γνωρίζουμε ότι το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη αλλοίωση και τα μπαγιάτικα μυρίζουν άσχημα και τραβώντας τα πλοκάμια κόβονται εύκολα.

Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με ένα απαλό στρώμα πάγου. Οταν γίνεται απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.

• Δίθυρα οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια):

Εφ’ όσων πωλούνται με το κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά.

Τα κελύφη: Θα πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα και αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος θα πρέπει να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. Το περιεχόμενο: Πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. Η σάρκα: Πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή σώματος με τσίμπημα καρφίτσας ή σταγόνων λεμονιού).

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κέλυφος, συσκευασμένα. Επάνω στη συσκευασία τους πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης, το είδος του αλιεύματος, την ημερομηνία συσκευασίας και τη λήξη του προϊόντος.

• Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια). Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά είτε κατεψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει: Η οσμή να είναι ευχάριστη (θάλασσα). Τα πόδια τους να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα και σκληρά. Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

Οι οφθαλμοί να γεμίζουν την κόγχη των ματιών. Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Τα όστρακα στα μπαγιάτικα μαλακόστρακα είναι ξηρά και γλοιώδη.

Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Γενικά να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν αίσθηση ζέστης, όταν βυθίζουμε το χέρι μας στο κιβώτιο που τις περιέχει. Για τα κατεψυγμένα ισχύουν ό,τι και για τα φρέσκα.

Ψάρια: Τα ψάρια γενικά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και ευαλλοίωτα. Η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν μετά την αγορά τους.

• Ταραμάς: Ο ταραμάς θα πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Για τον ταραμά η αλλοίωση φαίνεται από τη μούχλα, την ξήρανση και την τάγγιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook