Την επόμενη Τετάρτη το «κείμενο των 50» για την ενιαία κεντροαριστερά

την-επόμενη-τετάρτη-το-κείμενο-των-50-90313

vouliΜε πρότυπο τον… Συνασπισμό του 1989 δημοσιοποιείται την προσεχή Τετάρτη το «κείμενο των 50» για την κεντροαριστερά, τη συγγραφή του οποίου ολοκλήρωσε ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης και που αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις αλλά και κραδασμούς στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το κείμενο προβλέπει την αυτονομία των κομμάτων του χώρου, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, και μια «ομπρέλα» που από άλλους ερμηνεύεται ως μια ελληνική έκδοση της ιταλικής «Ελιάς» και από άλλους ως αντιγραφή του τρόπου ίδρυσης του Συνασπισμού το 1989, με το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ. Η δεύτερη εκδοχή δείχνει να είναι και η πιθανότερη.

Το «κείμενο των 50» διανοουμένων για την κεντροαριστερά, όπως επικράτησε να λέγεται -αν και είναι πιθανόν να το υπογράψουν περισσότεροι- στηρίζει ήδη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που ουσιαστικά υποκινεί την πρωτοβουλία σε μια προσπάθεια να «στριμώξει» τη ΔΗΜΑΡ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που έχει διαθέσει τα βασικά στελέχη του «εκσυγχρονιστικού μπλοκ» που συνεχίζουν να τον ακολουθούν και πολλές μικρότερες κινήσεις.

Εν αντιθέσει με τους πολιτικούς χώρους, η προσπάθεια του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη που ηγείται της συγγραφής και της διακίνησης του «κειμένου των 50» είναι ειλικρινής, γι’ αυτό και αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή του αναμένεται -όπως τουλάχιστον ενημερώνει τους συνομιλητές του- να αποχωρήσει από την προσπάθεια. Στο παρασκήνιο τα νήματα της προσπάθειας κινούν ο Νίκος Μπίστης, που έχει αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ και που συνεχίζει να αποτελεί έναν εκ των πιστότερων (αν όχι τον πιστότερο) εκφραστή των απόψεων του Κ. Σημίτη και ο Ανδρέας Δερβένης, αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και εκ των στενότερων συνεργατών του Ευ. Βενιζέλου – άλλωστε αποτελεί και τον προσωπικό του ιατρό.

Κατηγορηματικό «όχι» Κουβέλη

Ο Φώτης Κουβέλης αρνείται, πάντως, κατηγορηματικά όχι απλώς τη συμμετοχή αλλά και την οποιαδήποτε συμμετοχή έστω στη συζήτηση της ΔΗΜΑΡ, παρότι ο Γ. Βούλγαρης έχει στενή επαφή με την Αγίου Κωνσταντίνου. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, όμως, αποκλείει την οποιαδήποτε συμμετοχή του κόμματός του σε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρεί ότι ο Ευ. Βενιζέλος συμπλέει απολύτως με τον Αντώνη Σαμαρά. Φέρεται επίσης να θεωρεί πως η όλη πρωτοβουλία έχει ως αντικειμενικό αποτέλεσμα την αντιμετώπιση των αδιεξόδων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, και παράλληλα ως στόχο το χτύπημα της ΔΗΜΑΡ.

Όχι από Άννα και Φλωρίδη

Την συμμετοχή τους στην προσπάθεια αρνούνται ήδη κορυφαία στελέχη του χώρου, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης και η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ δεν συμμετέχει στις διεργασίες ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, όπως έχει δηλώσει, επιμένει πως «ο χώρος χρειάζεται κάτι νέο από την αρχή, χωρίς να ενσωματώνει τα παλαιά κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ως δομές».

Στη θέση που εξέφρασε εδώ και μήνες εμμένει και ο Γιώργος Φλωρίδης, που τάσσεται -όπως επισημαίνει στο Real.gr- στην ανασυγκρότηση του χώρου από τις παρυφές της ΝΔ έως τις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ «με ριζοσπαστικό τρόπο». «Χρειάζεται κάτι νέο και ενιαίο, στο οποίο θα αυτοδιατεθούν οι πάντες» αναφέρει, υπονοώντας ότι προαπαιτείται η διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων.

Υπογράφουν μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ!

Ο Φώτης Κουβέλης, πάντως, αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα με την εκδήλωση της πρωτοβουλίας. Πρώτον, επειδή το «κείμενο των 50» αναμένεται να υπογράψει ο Σταύρος Λειβαδάς, επικεφαλής της «εκσυγχρονιστικής τάσης» της ΔΗΜΑΡ, πιθανόν δε και άλλα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως οι Γ. Γεωργάτος, Γ. Αντωνίου και Ν. Τσικαρδάνη. Δεύτερον, γιατί μικρότερες κινήσεις φλερτάρουν με την ιδέα ενός μεγάλου σχήματος της κεντροαριστεράς, με υπαρκτό κίνδυνο η Αγίου Κωνσταντίνου να παρουσιαστεί «αποκομμένη» από τις εξελίξεις, παρά τις πρωτοβουλίες Κουβέλη με πρόσωπα όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χάρης Καστανίδης.

Δερβένης και Πιερρακάκης

Από το ΠΑΣΟΚ το «κείμενο των 50» αναμένεται να υπογράψουν στελέχη που δεν προκαλούν τριβές, όπως ο αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Δερβένης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, νεαρό μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Από τους «οργανωτές» είχε προταθεί και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που από πολλούς είναι ο «ιθύνων νους» της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά εκτιμήθηκε για λόγους τακτικής να μην είναι στις πρώτες υπογραφές. Και το ΠΑΣΟΚ, πάντως, θα αντιμετωπίσει προβλήματα, καθώς η μειοψηφία επιμένει πως κεντροαριστερά χωρίς ανοίγματα στον ΣΥΡΙΖΑ και με μονομερή προσανατολισμό στη συμμαχία με τον Αντώνη Σαμαρά δεν μπορεί να υπάρχει.

Κεντροαριστερά χωρίς κεντροαριστερούς;

Το ζητούμενο, ωστόσο, για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, δεν μπορεί να είναι η συγκόλληση προσώπων και ομάδων, γύρω ή παράλληλα με το ΠΑΣΟΚ. Ζητούμενο είναι αν ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να δώσει ένα εναλλακτικό αφήγημα από αυτό που δίνει αφενός ο Αντώνης Σαμαράς και αφετέρου ο Αλέξης Τσίπρας. Η έλλειψη αυτής της εναλλακτικής πρότασης είναι που δεν επιτρέπει ελπιδοφόρες προοπτικές, με αρκετούς να κάνουν λόγο για μια «κεντροαριστερά χωρίς κεντροαριστερούς».

Το βιβλίο Γιαννίτση

Στο κλίμα που δημιουργείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Γιαννίτση «Η Ελλάδα στην κρίση», την μεθεπόμενη Πέμπτη 17 Οκτωβρίου. Πολύ περισσότερο που την παρουσίαση θα κάνουν ο συγγραφέας Γιάννης Βούλγαρης, ο Ανδρέας Πανταζόπουλος, ο Βασίλης Ράπανος και ο Γιώργος Σιακαντάρης – οι περισσότεροι εκ των οποίων (αν όχι όλοι) θα έχουν υπογράψει το «κείμενο των 50».

 

Πηγή : real

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook