Τα προβλήματα των αγροτών της Κουντούρας στη βουλή από το ΚΚΕ

τα-προβλήματα-των-αγροτών-της-κουντού-12416

Τα μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών της Κουντούρας στη βουλή από τους βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου , Νίκο Μωραίτη και Σπύρο Χαλβατζή.

Οι βουλευτές τονίζουν πως οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών της περιοχής Κουντούρας του νομού Χανίων, οι οποίοι κάθε χρόνο βλέπουν τη σταδιακή μείωση του εισοδήματός τους ως απόρροια των πολιτικών επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνεχίζει η τρικομματική κυβέρνηση της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που ψηφίζουν και εφαρμόζουν τα αντιαγροτικά μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολικής της Ε.Ε. βρίσκονται σε απόγνωση .

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

»Οι αγρότες βλέπουν τον κόπο τους να εξανεμίζεται, αφού το κόστος παραγωγής καλπάζει ανεξέλεγκτο και τον τελευταίο χρόνο έχει ξεπεράσει το 35%, ενώ οι τιμές των προϊόντων βρίσκονται στα επίπεδα του 1995. Οι συνεχείς αυξήσεις της ΔΕΗ, αλλά και των υπολοίπων εφοδίων και υλικών έχουν κάνει σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία των σύγχρονων θερμοκηπευτικών εγκαταστάσεων της περιοχής.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι αγρότες αντιμετωπίζουν την καταστροφή 230.000 φυτών ντομάτας από το βακτήριο Clavibacter Michiganensis. Το βακτήριο κατέστρεψε μέχρι τώρα 60 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας ντομάτας και επεκτείνεται και σε συνδυασμό με την ίωση Bemicia, που έχει καταστρέψει μέχρι τώρα 80 στρέμματα, έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Ενδεικτικό είναι ότι το 90% των αγροτών είναι χρεωμένοι σε περισσότερες από μια τράπεζες, το 75% της γης είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ και δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει.

Το κόστος μεταφοράς των προϊόντων από την Κρήτη προς τη χερσαία Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των τρίτων ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Κρήτης οξύνονται και από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Με δεδομένο ότι είναι αναγκασμένοι από τους προμηθευτές αγρεφοδίων, λοιπών εφοδίων και μηχανημάτων να πληρώνουν προκαταβολικά τις προμήθειες και αδυνατούν, λόγω έλλειψης χρημάτων, να αγοράσουν τα αναγκαία, υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος φέτος να εγκαταλειφτούν λόγω αδυναμίας.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση είναι αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των αγροτών:

Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση, για τους μικρομεσαίους παραγωγούς

Πολιτική μείωσης του κόστους (πχ κατάργηση του ΦΠΑ στις εισροές) για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ.

Άμεση χορήγηση καλλιεργητικών άτοκων δανείων στους μικρομεσαίους παραγωγούς.

Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ και μείωση κατά 30% στο αγροτικό ρεύμα. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους μικρομεσαίους αγρότες.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια.

Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.

Δημόσια και δωρεάν επιστημονική στήριξη για τη γεωργική παραγωγή.

Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με κύριο κριτήριο τα καθαρά έσοδα. Το αφορολόγητο να είναι 40.000 ευρώ ανά ζευγάρι, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Επιδότηση των αυξημένων μεταφορικών για το νησί της Κρήτης στους μικρομεσαίους παραγωγούς.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,

  •  Εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη λήψη των παραπάνω αναγκαίων μέτρων για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών της Κουντούρας για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα.
  •  Τι μέτρα θα παρθούν για την αντιμετώπιση του βακτηρίου και της ίωσης προκειμένου να μην επεκταθεί η καταστροφή τα επόμενα χρόνια και να αποζημιωθούν για την καταστροφή που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook