Σύστημα δορυφορικής τεχνολογίας μπορεί να αποτρέψει φυσικές καταστροφές | Θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο Δήμο Χανίων

σύστημα-δορυφορικής-τεχνολογίας-μπο-17644

seismosΣτην Ποτέντζα της Ιταλίας προσκεκλημένοι του Πανεπιστημίου της Basilicata και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Ιταλίας,βρέθηκε πρόσφατα ο Δήμος Χανίων, το ΤΕΙ Κρήτης με το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας,του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Κρήτης με τον Ερευνητικό Τομέα Φυσικών Πόρων και Φυσικών Καταστροφών,όπου συμμετείχαν σε επιστημονικό Συνέδριο για την Περιφερειακή Συνεργασία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Η Χανιώτικη αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης, Φίλιππο Βαλλιανάτο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωφυσικής & Σεισμολογίας ΤΕΙ Κρήτης και Γιάννη Μακρή, Προϊστάμενο του Τομέα Φυσικών Πόρων και Φυσικών Καταστροφών ΚΤΕ Κρήτης και τον Γιάννη Ξυγκάκη, Ειδικό Συνεργάτη του Δημάρχου Χανίων για θέματα Πολιτικής Προστασίας,την πρώτη ημέρα της επίσκεψης παρακολούθησαν, στο πλαίσιο του δικτύου με την ονομασία Doris Net.

Την παρουσίαση Συστήματος Δορυφορικής Προειδοποίησης και Παρακολούθησης Φυσικών Καταστροφών που αποσκοπεί στην παροχή χρήσιμων πληροφοριών για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, το σύστημα αυτό, με τη χρήση δορυφορικής τεχνολογίας μπορεί να παρακολουθήσει, φυσικούς αλλά και ανθρωπογενείς κινδύνους, όπως σύννεφα στάχτης από ηφαιστειακή έκρηξη, επεισόδια μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, εκρήξεις στην επιφάνεια της γης.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η χρήση του συστήματος για την προειδοποίηση για πλημμυρικά επεισόδια αλλά και φαινόμενα που εμφανίζονται πριν και μετά από ένα σεισμό.

Μπορεί επίσης, να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για να παρακολουθήσει την εκδήλωση και την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς ή να προειδοποιήσει για θαλάσσια μόλυνση από κηλίδες πετρελαίου.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του Συνεδρίου ήταν μεγάλο, ενώ έγινε και πρόταση για συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Basilicata, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Ιταλίας, του ΤΕΙ Κρήτης, του ΚΤΕ Κρήτης,

ώστε να γίνει μια πιλοτική εφαρμογή του Δορυφορικού Συστήματος Προειδοποίησης Φυσικών Καταστροφών στο Δήμο Χανίων, αρχικά με τη χρήση των πληροφοριών που παρέχει και την προσαρμογή του στα δεδομένα των Χανίων.

Στην συνέχεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πιλοτικό εργαλείο για έγκαιρη προειδοποίηση για φυσικές καταστροφές στα Χανιά και στην συνέχεια σε όλη την Κρήτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook