Σύσκεψη αντεγκλήσεων

σύσκεψη-αντεγκλήσεων-3623

Από διαξιφισμούς, ένταση και διαφωνίες σημαδεύτηκε η ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα 27 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ο Μανώλης Σκουλάκης, αναφορικά με την πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων να μεταφέρει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το λιμάνι της Σούδας.

Όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος Χανίων,«από την πλευρά μου,θεωρώ ότι μια εναλλακτική πρόταση, που έχει να κάνει με την σύμπραξη των επτά Δήμων του Νομού, για την δημιουργία Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αντί της εκποίησης του λιμένα της Σούδας, θα ήταν μια ενδεδειγμένη λύση, καθώς κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αν κρίνουμε από το αντίστοιχο παράδειγμα, του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, που λειτουργεί με την μορφή αυτή από το 2002.»

Παράλληλα, ο κ. Σκουλάκης, σημείωσε πως,«δεν είναι δυνατόν να εκποιηθεί το λιμάνι της Σούδας, αφού μέσα στο λιμάνι και στις παρυφές του λειτουργούν οι παρακάτω στρατιωτικές εγκαταστάσεις: Ναύσταθμος Κρήτης, Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, 115 Πτέρυγα Μάχης, Αμερικανική Ναυτική Βάση, Πεδίο Βολής Κρήτης, Δεξαμενές καυσίμων, Αποθήκες πυρομαχικών και Σχολή Εμποροπλοιάρχων.»

Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος ισχυρίστηκε πως, «θα πρέπει καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε για τι μιλάμε. Αρκεί να σας πώ ότι, το προεδρικό διάταγμα του 1968 προέβλεπε κάτι αντίστοιχο με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ. Προσωπικά, είχα προτείνει να τεθεί το θέμα στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία και μας είχε ζητήσει να θέσουμε όποια από τα θέματα, μας απασχολούσαν ως Δήμο, εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε.»

Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, είπε πως,» δεν αμφισβητεί κανείς ότι το λιμάνι της Σούδας, είναι ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι. Όμως δείτε και το παράδειγμα του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.»

Ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και βουλευτής του Νομού, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, επεσήμανε ότι, «ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, όπως είναι αυτό της Σούδας, συμφωνώ ότι δεν θα πρέπει να παραχωρηθεί ή να πουληθεί.

Συμφωνώ επίσης, πως το κράτος, είναι ο πιο κακός εργοδότης και όσο λιγότερο κράτος, τόσο το καλύτερο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως τα πάντα θα πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες. Ωστόσο, χαρακτηριστικά αναφέρω το παράδειγμα του Λιμένος Πειραιώς, όπου το κομμάτι που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή η Cosco στο Πέραμα, έχει περισσότερα έσοδα, από αυτό που είναι στην δικαιοδοσία του Ο.Λ.Π.»

Ο βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο Νομό, Γιώργος Σταθάκης, τόνισε πως,«θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το κράτος, μπορεί να παραχωρήσει στους ιδιώτες μέρος από την περιουσία και εκείνοι με την σειρά τους, μπορούν να παραχωρήσουν-νοικιάσουν τα κομμάτια αυτά σε τρίτους.

Δεν νομίζω ότι η πρόταση, του κ. Σκουλάκη, μπορεί να γίνει πραγματικότητα στην παρούσα φάση και κυρίως να μην ξεχνάμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που πάμε να λύσουμε.»

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Κώστας Μπροκαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους του Λίμενικού Ταμείου, λέγοντας πως, «από το Λιμάνι της Σούδας προέρχεται το 75% των εσόδων των λιμανιών του Νομού.

Το λιμάνι της Σούδας έχει έσοδα, ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες. Ωστόσο, Κύριε Σκουλάκη, τα κρουαζιερόπλοια που αγκυροβόλησαν για παράδειγμα στο λιμάνι του Κατάκολου ήταν 1.000 σε αντίθεση με το λιμάνι της Σούδας, που όπως είπατε που χρόνου θα έρθουν μόλις 42.»

Αξίζει να σημειωθεί πως, στην σύσκεψη, δεν παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, λόγω προσωπικού κολήματος, ενώ παρευρέθηκαν τα μέλη των δημοτικών παρατάξεων, οι δήμαρχοι Αποκόρωνα, Πλατανιά, ο πρώην δήμαρχος Σούδας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, επαγγελματιών, βιοτεχνών, παράγοντες του τουρισμού και απλοί πολίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook