Συνεχίζεται το θρίλερ με τους μητροπολίτες | Δεν έχουν απελευθερωθεί

συνεχίζεται-το-θρίλερ-με-τους-μητροπο-56414

syria2Αγωνία εξακολουθεί να επικρατεί για τους δύο απαχθέντες ορθόδοξους Μητροπολίτες στη Συρία. Οι αρχικές πληροφορίες που αναπαρήγαγαν διεθνή αλλά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης χθες το απόγευμα τελικώς διαψεύστηκαν καθώς ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης της ίδιας πόλης Γρηγόριος -Ιωάννης βρίσκονται ακόμη υπό ομηρία.

Το «γαϊτανάκι» των αρχικών πληροφοριών και των αντικρουόμενων στο περιεχόμενο επίσημων ανακοινώσεων που ακολούθησαν περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την υπόθεση. O βοηθός Επίσκοπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας Κωνσταντίνος μιλώντας χθες το βράδυ στο Real.gr δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάληξη της ομηρίας των δυο επισκόπων. Ό,τι έχει αναπαραχθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το απόγευμα της Τρίτης σε διεθνή μέσα ενημέρωσης έτυχαν ευρείας προβολής και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτές,οι δύο μητροπολίτες είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές από το Πατριαρχείο Αντιοχείας έβγαλε πρώτο την συγκεκριμένη είδηση

Ακολούθησε η ιεραποστολική οργάνωση “l’Œuvre d’Orient” σε ανακοίνωσή της που απέστειλε και στο Γαλλικό Πρακτορείο και αναπαρήγαγε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο υποστήριζε ότι «ελεύθεροι αφέθηκαν γύρω στις 14:00 τοπική ώρα Γαλλίας (16:00 ώρα Ελλάδος) ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ που είχαν απαχθεί χθες (σ.σ. τη Δευτέρα) στην επαρχία του Χαλεπίου, στην βόρεια Συρία».

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας από την πρώτη στιγμή φρόντισε να τηρήσει στάση αναμονής και δεν υιοθέτησε το περιεχόμενο τηλεγραφημάτων των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Στην Ελλάδα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την πεαιτέρω ενημέρωση της κυβέρνησης και παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κρατούσε επιφυλακτική στάση απέναντι στις εξελίξεις και ττις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν.

 

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας

Το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας από την πρώτη στιγμή ακολούθησε προσεκτική στάση και δεν υιοθέτησε το περιεχόμενο τηλεγραφημάτων των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα, νωρίς χθες βράδυ, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι’, που τυγχάνει να είναι και αδελφός του απαχθέντος Μητροπολίτη Παύλου, κοινή ανακοίνωση με τον Συρορθόδοξο Πατριάρχη Ιγνάτιο Α’.

Στο κείμενο οι δυο προκαθήμενοι -και ενώ την ίδια ώρα αναπαράγονταν από τα διεθνή και τα ελληνικά μέσα οι πληροφορίες για την απελευθέρωση των ομήρων- δεν επιβεβαίωσαν την είδηση. Αντιθέτως, απηύθυναν έκκληση στους απαγωγείς να μεριμνήσουν για την απελευθέρωση των δύο επισκόπων υπογραμμίζοντας ότι: «οι απαχθέντες είναι απόστολοι αγάπης στον κόσμο και τούτο βεβαιώνεται από τα θρησκευτικά, κοινωνικά και εθνικά έργα τους».

Επιπλέον, οι δυο Πατριάρχες από τη Συρία ζητούσαν τη συνεργασία των συμπολιτών τους από όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες προκειμένου «να μην θεωρήσουμε τον άνθρωπο, ως εμπορικό προϊόν ή ανθρώπινη ασπίδα στις συγκρούσεις ή χρηματικό ή πολιτικό ανταλλάξιμο προϊόν», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Τι αβακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «έσπασε» τη σιωπή του και με ανακοίνωση του άλλαξε τα δεδομένα, δηλώνοντας πως οι δύο επίσκοποι επισήμως δεν βρίσκονται σε ασφαλή χέρια. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε:

«Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Yohanna Ibrahim παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις και τις σχετικές πληροφορίες. Τις τελευταίες ώρες, δημοσιεύονται σε διεθνή και ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης πληροφορίες, από διάφορες πηγές, ότι απελευθερώθηκαν οι δύο απαχθέντες Μητροπολίτες. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως. Για οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη εξέλιξη θα υπάρξει ανακοίνωση».

Το χρονικό της απαγωγής

Το απόγευμα της Δευτέρας Ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλοςκινούνταν στη συροτουρκική μεθόριο με κατεύθυνση προς το Χαλέπι. Την ίδια ώρα ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Ιωάννης κατευθυνόταν προς τα σύνορα, προκειμένου οι δυο επίσκοποι να μεταβούν μαζί στην πόλη του Χαλεπίου. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και ενώ το αυτοκίνητο του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη πέρασε τα σύνορα, ένοπλη ομάδα είχε στήσει ενέδρα και με τη βία αποβίβασε τον οδηγό του οχήματος στο οποίο επέβαιναν οι δυο υψηλόβαθμοι κληρικοί μεταφέροντάς τους σε άγνωστη κατεύθυνση.

Λίγα λεπτά μετά την απαγωγή ο Μητροπολίτης Παύλος έστειλε γραπτό μήνυμα σε έμπιστους συνεργάτες του ειδοποιώντας για το περιστατικό. Η είδηση μεταφέρθηκε αμέσως στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη,  και από εκείνο το χρονικό σημείο ξεκίνησαν οι προσπάθειες εντοπισμού.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή των δύο ιεραρχών

Η επιλογή των απαχθέντων αρχιερέων από πολλούς χαρακτηρίζεται στοχευμένη και καλά μελετημένη καθώς ο μητροπολίτης Χαλεπίου, Παύλος, είναι ένας προβεβλημένος κληρικός με έντονη δραστηριότητα στην Συρία ενώ ήταν από τους βασικούς διεκδικητές του Θρόνου. Ανάλογη διεθνή προβολή είχε και ο Συροϊακωβίτης Επίσκοπος Yohanna Ibrahim ο οποίος ήταν γνωστός για τον ακτιβισμό του ενώ μέσω του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών κατήγγειλε τις διώξεις που σημειωνόταν από μουσουλμάνους σε βάρος των χριστιανών.

Διασυνδέσεις απαγωγέων με τους βομβιστές;

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό portal yalibnan.com, η ομάδα που απήγαγε τους δύο επισκόπους αυτοαποκαλείται «Τσετσένικη Ομάδα» και συνδέεται με τους δυο υπόπτους για την τρομοκρατική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης.
Ωστόσο με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ του Πατριαρχείου Ρωσίας, Ιλαρίωνας, απέδωσε την ενέργεια σε ομάδες Ουαχαμπιτών « εξοπλισμένων και χρηματοδοτούμενων από ξένες δυνάμεις που επέβαλλαν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» ενώ τόνισε πως οι Τζααμίτες -όπως αποκαλούνται στη Συρία-έχουν ως βασική προτεραιότητα την εξόντωση των Χριστιανών από την περιοχή.

One thought on “Συνεχίζεται το θρίλερ με τους μητροπολίτες | Δεν έχουν απελευθερωθεί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook