Συνεδριάζει η Κ.Ο. του Πασοκ

συνεδριάζει-η-κ-ο-του-πασοκ-4277

Στο πιο κρίσιμο δεκαπενθήμερο της ιστορίας του εισέρχεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Στην Κ.Ο. που συνεδριάζει στις 11 το πρωί θα αποφασιστεί η στάση του κόμματος στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, τον προϋπολογισμό και το τρίτο μνημόνιο (δημοσιονομικά, ασφαλιστικά και εργασιακά σε ένα άρθρο).

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιχειρήσει να πείσει τους βουλευτές του πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το «ναι», με την προϋπόθεση πως οι διαπραγματεύσεις για βελτιώσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή. Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και ότι αυτό το πακέτο των μέτρων θα είναι το τελευταίο. Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις η συμβιβαστική πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι να αποφασίζει η Βουλή μόνο για τις στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις.

Το κυρίως πιάτο, όμως, είναι η συμφωνία με την τρόικα. Στο θέμα αυτό υπάρχει απέναντί του μια ισχυρή ομάδα στελεχών που αντιδρά. Ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν κρύβει σε συνομιλητές του ότι θεωρεί μονόδρομο την καταψήφιση των μέτρων και την έξοδο του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση. Δηλώσεις στην κατεύθυνση του «όχι» έχουν κάνει κι άλλοι βουλευτές, όπως ο Θόδωρος Παραστατίδης, ο Μίμης Ανδρουλάκης και ο Μιχάλης Κασσής. Προβληματισμένος είναι και ο Γιάννης Κουτσούκος ενώ είναι άγνωστο το τι θα πράξει η ομάδα των πέντε (Δριβελέγκας, Μωραΐτης, Τζάκρη, Μπόλαρης, Κεγκέρογλου). Το σκηνικό περιπλέκεται κι άλλο αν συνυπολογιστούν και οι χθεσινές δηλώσεις Λοβέρδου- Χρυσοχοΐδη. Και τα δύο κορυφαία στελέχη προανήγγειλαν το καθένα τη δική του πολιτική κίνηση.

Η γραμμή άμυνας της Ιπποκράτους αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στη χώρα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πει στους βουλευτές του πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κρατήσει στάση ευθύνης και να διασφαλίσει, έστω και με πολιτικό κόστος, τη χρηματοδότηση της χώρας. Το δεύτερο έχει να κάνει με το πολιτικό σύστημα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει ενότητα, γιατί μόνο έτσι θα πει θα μπορέσει το Κίνημα να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Στο πλαίσιο αυτό, θα αφήσει αιχμές για όσους θέλουν να κάνουν το ΠΑΣΟΚ συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνουν ξανά οι υπουργοί, ή ουρά της ΝΔ για τον ίδιο ακριβώς λόγο. «Για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ οφείλονται τα λάθη στρατηγικής του προέδρου» απαντούν οι διαφωνούντες.

Πηγή: Protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook