Συμφωνούν στο «κούρεμα» για προϋπολογισμό οι 27

συμφωνούν-στο-κούρεμα-για-προϋπολο-29931
E.E.Οι ηγέτες των «27» φαίνεται ότι καταλήγουν σε αρχική συμφωνία για ανώτατο όριο τα 960 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επόμενη επταετία, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται το Reuters και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων το πρωί της Παρασκευής.
Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί αργότερα εντός της ημέρας, αν και δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν θα μπορεί να εξασφαλίσει την έγκριση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. O πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, που έχει ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις, απείλησε με βέτο.
Μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι 27 διέκοψαν στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) για λίγες ώρες τη συζήτησή τους. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε ξανά στις 14:00 ώρα Ελλάδος.
Η συμφωνία για το πλαίσιο, υποστήριξαν στο Reuters οι αξιωματούχοι, ισορροπεί μεταξύ όσων χωρών θέλουν περιορισμό του προϋπολογισμού και όσων που δεν θέλουν να δουν τα κονδύλια να μειώνονται.
Μετά από αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων και διαφωνιών τα όρια των δαπανών διαμορφώθηκαν σε 960 δισ. ευρώ για τις δεσμεύσεις (commitments) και 908,4 δισ. για τις πληρωμές (payments). Οι πληρωμένες σημειώνεται ότι είναι ποσά που θα καταβληθούν από τα ταμεία της ΕΕ και οι δεσμεύσεις ποσά που προϋπολογίζονται και καταβάλλονται αν εκπληρωθούν ορισμένες υποχρεώσεις.
«Η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί πλήρως, αλλά αισθανόμαστε σίγουροι πως αυτό θα γίνει σήμερα [Παρασκευή]» ανέφεραν οι πηγές. «Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι πως θα έχουμε το πλαίσιο για συμφωνία», τόνισαν.
Αριθμός διπλωματών αλλά και κάποιοι ηγέτες από αρκετές χώρες των «27» επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει ένα κλίμα σύγκλισης.
Ψαλίδι για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό
Πρόκειται για τον πρώτο κοινοτικό προϋπολογισμό από καταβολής ΕΕ με μείωση σε πραγματικούς όρους.
Οι περικοπές φαίνεται ότι αφορούν την προώθηση σχεδίων για τη διασυνοριακή μετακίνηση, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Για τα κονδύλια σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπεται μείωση 11 δισ. ευρώ. Βάσει των αναφορών, τα κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις γλιτώνουν το «μαχαίρι» ενώ προβλέπεται και αύξηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη.
Στην πρόταση για τον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται και πάγωμα μισθών για δύο χρόνια στους μισθούς στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Associated Press, προβλέποντας επίσης και μείωση του κοινοτικού προσωπικού.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν επιστρέψει από τα ξημερώματα στο τραπέζι της Συνόδου, εξετάζοντας από τις 07:30 (ώρα Ελλάδος) τη νέα πρόταση του Ρομπάι. Ενεργό ρόλο έχει πάρει και ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, από το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί η όποια συμφωνία. Φυσικά προέχει και πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία και των 27 κρατών μελών
Η Σύνοδος είχε αρχίσει με καθυστέρηση πέντε ωρών γύρω στις 10 το βράδυ την Πέμπτη, εξαιτίας των συναντήσεων μεταξύ του Κάμερον, ηγετών και των αξιωματούχων της ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook