Συμβουλές στους μαθητές της Τρίτης Λυκείου για τις πανελλαδικές

συμβουλές-στους-μαθητές-της-τρίτης-λυ-53238

mathitisΗ «αντίστροφη μέτρηση» για χιλιάδες μαθητές της Γ’ Λυκείου, έχει ήδη αρχίσει καθώς στις 17 Μαΐου καλούνται να εξεταστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Το άγχος και η βιασύνη, είναι οι πιο συχνές απειλές οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν ακόμα και τα καλύτερα γραπτά και οι εξεταζόμενοι καλούνται να τα καταπολεμήσουν προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη επίδοση.

Οι συμβουλές που ακολουθούν, δεν αποτελούν «πανάκεια» για μια καλή επίδοση στις πανελλαδικές, καθώς η συστηματική και σε βάθος μελέτη είναι η μόνη που το διασφαλίζει. Ωστόσο, μπορούν να βοηθήσουν στο να μη χάσουν οι μαθητές μονάδες χωρίς λόγο καθώς και να καταπολεμήσουν το άγχος τους.

Καλός ύπνος

mathitis ypnosΜια ημέρα πριν εξεταστείτε στο μάθημα, καλύτερα να κοιμηθείτε νωρίς. Το άγχος ιδιαίτερα της πρώτης ημέρας τον εξετάσεων είναι λογικό, επομένως ένας ξεκούραστος ύπνος είναι ότι καλύτερο προκειμένου να πάτε στο μάθημα με «καθαρό» μυαλό. Κάντε μια καλή επανάληψη πριν κοιμηθείτε, αλλά μην ξενυχτήσετε διαβάζοντας. Εάν δεν κοιμηθείτε καλά, το πιθανότερο είναι να είστε υπερβολικά κουρασμένοι την επόμενη ημέρα και να μην μπορείτε να αποδώσετε το μέγιστο δυνατό.

Γράψτε πρώτα τα θέματα που ξέρετε

Παίρνοντας τα θέματα, αφού κοιτάξετε όλα τα ερωτήματα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αρχίσετε να γράφετε πρώτο το ερώτημα που σας φαίνεται πιο εύκολο. Την στιγμή που συμμετέχετε στις πανελλήνιες εξετάσεις, είστε «κυνηγοί» μορίων, επομένως γράφοντας όσα πιο πολλά ερωτήματα ξέρετε θα σας διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή επίδοση. Αφήστε τα θέματα που σας δυσκολεύουν για το τέλος, καθώς εάν αφοσιωθείτε σε ένα δύσκολο θέμα για αρκετή ώρα, υπάρχει κίνδυνος να μην λύσετε ούτε αυτό ούτε τα αλλά τα οποία μπορεί να σας είναι πιο εύκολα.

Διαβάστε κάθε θέμα αργά και προσεκτικά ώστε να κατανοήσετε πλήρως τι ζητείται

Η κατανόηση των ερωτημάτων, είναι το πρώτο «μυστικό» για την επιτυχία. Καλό θα είναι ακόμα και κατά την διάρκεια της απάντησής σας να «τσεκάρετε» πάλι την ερώτηση, προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι δεν σας ξέφυγε κάποιο ερώτημα ή ότι δεν φύγατε εκτός θέματος. Επίσης, καλό θα είναι να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί στον τρόπο που γράφετε, έτσι ώστε να μην δημιουργήσετε την παραμικρή αμφιβολία στον διορθωτή για τις γνώσεις σας και τον αναγκάσετε να σας κόψει μόρια.

Αγνοείστε όσους σας μιλάνε

Μην ασχοληθείτε με τους φίλους σας, που απεγνωσμένα ζητούν «τα φώτα σας» για να γράψουν καλά. Δυστυχώς αυτές οι εξετάσεις είναι ανταγωνιστικές. Μπορεί να χάσετε τη συγκέντρωσή σας, προσπαθώντας να βοηθήσετε ή ακόμη χειρότερα κάποιος από τους επιτηρητές να σας μηδενίσει το γραπτό.

ÐÁÍÅËËÁÄÉÊÅÓ ÅÎÅÔÁÓÅÉÓ 2005

Ερωτήσεις που φαίνονται γνωστές και εύκολες, χρειάζονται περισσότερη προσοχή

Συχνά σε ερωτήσεις που φαίνονται γνωστές- εύκολες δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή και απαντάμε σχεδόν απερίσκεπτα και γρήγορα. Έτσι όμως, ξεφεύγουν ορισμένες λεπτομέρειες της ερώτησης. Μία λέξη που λείπει ή άλλαξε, ίσως να διαφοροποιεί όλο το πνεύμα της ερώτησης. Διαβάζουμε λοιπόν με την ίδια σοβαρότητα όλες τις ερωτήσεις, και σκεφτόμαστε καλά τις απαντήσεις, ώστε να είμαστε σίγουροι πως αυτό που γράφουμε είναι πραγματικά αυτό που μας ζητείται.

Γράψτε στο πρόχειρο ότι σας είναι απαραίτητο για την λύση του ερωτήματος

Κάποια στιγμή, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστείτε το πρόχειρο στην τελευταία σελίδα του γραπτού σας, είτε για το προσχέδιο μιας έκθεσης, είτε για την λύση μιας άσκησης κτλ. Καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε για να καταγράψετε τις σκέψεις σας και τα επιχειρήματα σας στην έκθεση και να ελέγξετε τις πράξεις σας στα μαθηματικά.

Προσέξτε την εμφάνιση του γραπτού σας

mathites moutzoures

Η εμφάνιση του γραπτού σας και η καλή ορθογραφία επηρεάζει σημαντικά τους βαθμολογητές. Φροντίστε να μην υπάρχουν ελλείψεις και λάθη στη γραμματική ή προτάσεις δίχως νόημα. Ένα κακογραμμένο διαγώνισμα, είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τον βαθμολογητή σε σύγκριση με ένα καθαρογραμμένο και καλογραμμένο.

Όταν τελειώσετε και με το τελευταίο ερώτημα, μη σηκωθείτε να φύγετε αμέσως

Αφού τελειώσατε, καθίστε λίγο ακόμα. Ηρεμήστε, χαλαρώστε και ρίξτε ακόμα μία ματιά στα θέματα. Κάνετε έναν έλεγχο αν απαντήσατε όντως σε όλα τα θέματα όπως νομίζετε. Μήπως ξεχάσατε να γράψετε κάποιο θέμα ή κάποιο ερώτημα, ενώ έχετε την εντύπωση ότι το έχετε γράψει.

Αν διαπιστώσατε ότι θέλετε να προσθέσετε κάτι, έχετε το χρόνο για να το κάνετε, αλλιώς μπορείτε να αποχωρήσετε.

Πηγή: edu.klimaka

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook