Στουρνάρας: Δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα το 2013 | Τα ‘χουμε ξανακούσει αυτά

στουρνάρας-δεσμεύομαι-ότι-δεν-θα-υπάρ-10105

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ότι δεν θα υπάρξουν εκ νέου περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα στο επόμενο έτος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η χώρα βρίσκεται, ακόμη, πολύ μακριά από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, υπογράμμισε ότι επιτεύχθηκαν όλοι οι σημαντικοί στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι θα έρθουν στην Ελλάδα 43,7 δισ. ευρώ, ένα μεγάλο μέρος από τα οποία θα διατεθεί κατευθείαν στην αγορά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το μεγαλύτερο εμπόδιο για την Ελλάδα ήταν η «δραχμική αβεβαιότητα» και, πλέον, έπειτα από το Eurogroup και την διαβεβαίωση ότι η χώρα παραμένει εντός ευρώ, το κλίμα αλλάζει υπέρ των επενδύσεων, κυρίως των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και της επιστροφής των καταθέσεων από το εξωτερικό.

Ανέδειξε, ακόμη, ως σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες την γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή, τομείς στους οποίους η κυβέρνηση αποσκοπεί να τα πάει καλύτερα μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Παραδέχθηκε τη σκληρότητα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση πριν από μερικές εβδομάδες, σημειώνοντας ότι αυτή η βίαιη προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη.

Επανέλαβε, πάντως, τον όρο που υπάρχει στο μνημόνιο και αναφέρει ότι αν η Ελλάδα έχει καλύτερα αποτελέσματα σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος, «η ελληνική κυβέρνηση έχει δικαίωμα να μην εφαρμόσει ένα μέρος από τα επώδυνα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι εφόσον προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα το 70% της διαφοράς μπορεί να κατευθυνθεί στη «διόρθωση αδικιών» και κοινωνική πολιτική.

Από την άλλη πλευρά, ήταν ξεκάθαρος στο ζήτημα χαλάρωσης της φορολογίας υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που το δημόσιο χρέους της χώρας φθάνει στο 180% του ΑΕΠ δεν υπάρχει πιθανότητα μείωσης της φορολογίας.

Ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι στο προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα προκύψει μειωμένη φορολογία για τις επιχειρήσεις σε ποσοστό περίπου 7%, ενώ φορολογική ελάφρυνση θα υπάρξει και για φυσικά πρόσωπα από ένα συγκεκριμένο εισόδημα και κάτω, το οποίο δεν προσδιόρισε.

Σε ότι αφορά την επαναγορά ομολόγων και το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, ο υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε μεν την βεβαιότητά του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους, αλλά δεν αρνήθηκε την πιθανότητα να υπάρξει εμπλοκή με το ΔΝΤ εφόσον δεν πιάσει το πρόγραμμα τους στόχους. «Πάντα υπάρχει κίνδυνος μιας περιπλοκής» τόνισε με νόημα ο κ. Στουρνάρας.

Χαρακτήρισε, ωστόσο, ως το μεγαλύτερο κίνδυνο να αποτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους το γεγονός να μην περάσει από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τη συμμετοχή των ξένων και ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι η τιμή που καθορίζεται από τη συμφωνία δίνει σημαντικό κέρδος στις τράπεζες.

Απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο υποχρεωτικής συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα επαναγοράς, καθώς, ως κομμάτι της γενικής κυβέρνησης δεν προκαλούν ελάφρυνση χρέους διότι «είναι σαν να βγάζεις λεφτά από την μια τσέπη και να τα βάζεις στην άλλη τσέπη του Δημοσίου».

Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ζητώντας από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να διορθωθούν άμεσα το όποια λάθη στη λειτουργία της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε, ακόμη, εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να υπογράψει μνημόνιο με κάθε υπουργείο ξεχωριστά, δίνοντας προτεραιότητα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook