Στις 19:00 η συνάντηση Σαμαρά – ελεγκτών | Σε οριακό σημείο η διαπραγμάτευση με την Τρόικα

στις-1900-η-συνάντηση-σαμαρά-ελεγκτών-σ-39215

troikaΣε οριακό σημείο έχει φθάσει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα μετά και την χθεσινή αναβολή της συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τους ελεγκτές.

Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 7:00 σήμερα το απόγευμα και μέχρι τότε θα γίνονται συζητήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση στα σημεία διαφωνίας. Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη αυτή την φορά να μην υποχωρήσει στις παράλογες απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών ακόμη και με κίνδυνο να μην επιτευχθεί τελικά συμφωνία.

Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα θέσει συνολικά τα ζητήματα που υπάρχουν στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα απαιτήσει να υπάρξει χαλάρωση της λιτότητας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες δεν θα συζητά μόνο την κατάσταση στην Ιταλία αλλά και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα.

Φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο οι δανειστές να αρνηθούν την καταβολή της επόμενης δόσης σε αυτή την περίπτωση όμως θα προκληθεί μείζων κρίση αφού τα ποσά προορίζονται για αποπληρωμή χρεών του ελληνικού δημοσίου. Ήδη από χθες έχουν υπάρξει επικοινωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με Ευρωπαίους παράγοντες προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να αρθεί το αδιέξοδο.

Για να φθάσουν στο σημείο αυτό τα πράγματα έπαιξε ρόλο η στάση που τήρησαν και τα δύο άλλα κόμματα της συμπολίτευσης και κυρίως η ΔΗΜΑΡ που επέμεινε στις θέσεις της.

Σημείο τριβής με την Τρόικα είναι η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ για το οποίο ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί ότι θα αντικατασταθεί από ενιαίο φόρο ακινήτων. Η Τρόικα εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν τα προβλεπόμενα έσοδα και ζητά να επεκταθεί η ισχύς του χαρατσιού. Επικαλείται ότι η ρύθμιση για τον ενιαίο φόρο δεν είναι έτοιμη ενώ αμφιβάλει και για την δυνατότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει τα προϋπολογισθέντα.

Άλλο σημείο διαφωνίας είναι ο αριθμός των δόσεων στις οφειλές των πολιτών προς το δημόσιο καθώς η Τρόικα επιμένει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Φυσικά παραμένει πάντα το θέμα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων καθώς ο αρμόδιος υπουργός υποστηρίζει την θέση του για μετακινήσεις και αρνείται τις απολύσεις που ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ούτε την κατάργηση της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Παράλληλα υπάρχουν και επιμέρους θέματα όπως οι ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ, οι τρύπες των δήμων στα οποία θα συνεχιστεί η τεχνική διαπραγμάτευση και θα προκύψουν διευθετήσεις.

‘Οπως ήλθαν τα πράγματα η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει χωρίς αυτό να έχει σημαντικές συνέπειες για την μακροημέρευσή της στην εξουσία αφού οι απαιτήσεις της Τρόικας απλώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Το πρόγραμμα πολύ απλά δεν βγαίνει χωρίς βελτιώσεις και γι αυτό άλλωστε και τα τρία κόμματα τηρούν σθεναρή στάση. Οι εδώ ελεγκτές και οι προϊστάμενοί τους δεν μέτρησαν αυτή την φορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης.

Και τα τρία κόμματα θεωρούν ότι η Τρόικα συμπεριφέρεται ωσάν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι κατά την διάρκεια της ημέρας θα βρεθεί συμβιβασμός που θα επισφραγιστεί στην συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους ελεγκτές. Εκτιμάται ότι θα προκύψει μία συμφωνία που θα ευνοεί την ελληνική κυβέρνηση.

Σε διαφορετική περίπτωση ο πρωθυπουργός θα θέσει στη Σύνοδο της ΕΕ την συνολική κατάσταση της χώρας επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη κάνει τα ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση για τις κοινωνίες του Νότου που φαίνεται από τις εφιαλτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει η ανεργία. Σε αυτό πάντως έχει μαζί του όχι μόνο τους αρχηγούς των κομμάτων της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης.

Πηγή:protothema.gr

2 thoughts on “Στις 19:00 η συνάντηση Σαμαρά – ελεγκτών | Σε οριακό σημείο η διαπραγμάτευση με την Τρόικα

  1. Προσωπικά ανησυχώ! Βέβαια έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό και στην πρόθεσή του να τραβήξει κόκκινες γραμμές. Απλά φοβάμαι μήπως δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα η ζημιά στο μάτι του και πιάσει πάλι το μπλάνκο αντί για τον κόκκινο μαρκαδόρο….

  2. 14 Μαρτίου, το πρωί, ακούω στο ράδιο δήλωση του στουρναρο-μπάσταρδου:
    «..μιλήσαμε με την Tройка, και είμαστε κοντά σε όλα..»

    ήτοι, «ναι σε όλα», οι ξεφτιλισμένοι γερμανόδουλοι κλεφταράδες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook