«Στην απ΄έξω» τα συσσίτια της Σπλάντζιας από την Μητρόπολη και τον Δήμο Χανίων

στην-απ΄έξω-τα-συσσίτια-της-σπλάντζ-59146

Εκτός των κοινωνικών δράσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, στις οποίες συμμετέχουν ο Δήμος Χανίων και η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, έμειναν τα συσσίτια της Σπλάντζιας, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρός τους Μανώλης Καλλιγέρης.

sisitia splantzias

Δικαιούχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Ξένιος Ζευς’, ενώ ο Δήμος Χανίων και η Μητρόπολη συμπράττουν σε αυτό.

Κατά τον πρόεδρο των συσσιτίων της Σπλάντζιας, ποτέ δεν έγινε κρούση για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, με τον Δήμο να απαντά ότι απλά συμμετέχει σε αυτό και δεν ορίζει τους συμμετέχοντες, ενώ η δικαιούχος “Ξένιος Ζευς” επισημαίνει από την πλευρά της ότι αίτηση συμμετοχής μπορούσε να καταθέσει όποιος πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Αναλυτικά σε επιστολή του ο κ. Καλλιγέρης αναφέρει:

«Ο Σύλλογος Φιλόπτωχοι Αδελφοί – Φιλόπτωχο Συσσίτιο Σπλάντζιας “Ο Αγιος Νικόλαος” ευχαριστεί τον Δήμο Χανίων και την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, που, έστω με καθυστέρηση, ξεκίνησαν οι δράσεις του προγράμματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ειδικότερα ατόμων ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας.

Το Φιλόπτωχο Συσσίτιο Σπλάντζιας λειτουργεί από το 1963 και έχει βραβευτεί από τον υπουργό κ. Κακλαμάνη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια για αυτά που έχει προσφέρει στην πόλη των Χανίων από το 1963 και εξακολουθεί εκτός των συσσιτίων να προσφέρει οδοντιατρική και με τον αείμνηστο γιατρό Κωστή Νικηφοράκη πλήρη ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση σε παιδιά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όλο αυτό χάρη στη βοήθεια των συμπολιτών μας, παρά τον ύπουλο πόλεμο που αντιμετωπίζει καθημερινά από ορισμένους κύκλους.

Το συσσίτιο έχει καθιερώσει κάθε Σάββατο να δίνει τσάντες με τρόφιμα και κατά τα διαστήματα των γιορτών τσάντες με μεγάλο αριθμό τροφίμων.

Σχετικά με την απουσία μας από το πρόγραμμα κατά της φτώχειας λυπούμαι πολύ, αλλά δεν μας κάλεσαν να συμμετάσχουμε. Το συσσίτιο πάντως είναι στη διάθεση του δημάρχου Χανίων και της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου για οτιδήποτε χρειαστούν».

Ο Δήμος Χανίων.

Θέτοντας το ζήτημα υπόψη του Δήμου Χανίων, η αρμόδια αντιδήμαρχος Χρυσή Χατζηδάκη εξήγησε ότι «ο Δήμος Χανίων και η Μητρόπολη είναι συμπράττοντες Φορείς, ενώ δικαιούχος είναι η “Ξένιος Ζευς’, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία είχε τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονταν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Σύμφωνα με την κα Χατζηδάκη, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες. Είναι δράσεις που απασχολούν προσωπικό, το οποίο προσλαμβάνεται με δαπάνες που καλύπτονται από την “Ξένιος Ζευς’.

Όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Χανίων «εμείς ως Δήμος απλά κληθήκαμε να συμμετέχουμε και αυτό πράξαμε».

Αναφορικά με τη στήριξη στα συσσίτια της Σπλάντζιας από πλευράς Δημοτικής Αρχής, η κα Χατζηδάκη υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση του Δήμου προς τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν βάσει καταστατικού δίδονται με βάση την προσφορά τους και στην περίπτωση των Συσσιτίων Σπλάντζιας θα έπρεπε να είναι περισσότερα, αλλά υπάρχουν προβλήματα φορολογικής ενημερότητας που καθιστούν αδύνατο κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι τα συσσίτια είχαν βρει απέναντί τους τον “βραχνά” της Εφορίας καθώς επιχειρώντας να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα (ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) τους ζητήθηκε να καταβάλουν 7.448 ευρώ για δύο χρόνια, αντί 471 ευρώ και 612 που είχαν καταβάλει τα έτη 2009 και 2011, ποσό που ήταν πάνω από τις δυνατότητές τους.

Η “Ξένιος Ζεύς”

Από την πλευρά του ο διοικητικός υπεύθυνος της “Ξένιος Ζευς” που υλοποιεί το πρόγραμμα “Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στον Δήμο Χανίων’, υποστήριξε ότι δεν ήταν δική τους ευθύνη να καλέσουν Φορείς σε συμμετοχή, αλλά έπρεπε αυτοί να υποβάλουν αιτήσεις.

«Εμείς αξιοποιήσαμε ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας δηλώνοντας ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με τον Δήμο Χανίων για τη συγκεκριμένη δράση. Από εκεί και πέρα ο κάθε Φορέας που πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις όφειλε να έρθει σε επαφή με τον Δήμο, να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα και να αξιολογηθεί από τον Δήμο», εξήγησε ο κ. Ξηρουχάκης, δηλώνοντας ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω τι ισχύει για το συσσίτιο της Σπλάντζιας».

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του συγκεκριμένου προγράμματος προβλέπονται 17 προσλήψεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, με την αμοιβή των προσώπων που απασχολούνται στο έργο να ορίζεται «έως του ποσού των 13.600 ευρώ ανά έτος», συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων.

Πηγή: Χανιώτικα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook