Σταθερά προς τα πάνω κινείται η τιμή του λαδιού

σταθερά-προς-τα-πάνω-κινείται-η-τιμή-το-23866

oilsΣταθερά ανοδικά κινούνται από την αρχή του έτους οι τιμές του ελαιολάδου, σύμφωνα το Δελτίο Τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που αποτελεί την πλέον αξιόπιστη καταγραφή της κίνησης των τιμών του προϊόντος.

Η ανοδική αυτή τάση έχει, ήδη, αρχίσει να καταγράφεται από το τέλος του Φθινοπώρου δημιουργώντας προσδοκίες για μια καλή χρονιά στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.

Βασική αιτία της αυξητικής τάσης είναι η διαπίστωση από τον Οργανισμό Ελαιόλαδου της Ισπανίας, ότι η παραγωγή, εκεί, είναι περισσότερο μειωμένη από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, γεγονός που οδηγεί τους Ισπανούς παραγωγούς στο να ζητούν υψηλότερες τιμές. Έτσι πολλοί προμηθευτές στρέφονται προς την Ελλάδα για αγορές ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ υπάρχει αύξηση της τάξης μέχρι και 14%, το τελευταίο δεκαήμερο στις τιμές που καταγράφονται στην Κρήτη σε σχέση με το τέλος του 2012.

Οι υψηλότερες καταγράφονται στην ΕΑΣ Ηρακλείου 2,60ευρώ /κιλό, και το Ελαιοτριβείο Αλμπαντάκη στα Καλέσια 2,60 ?/κιλό.

Σημειώνεται ότι στις 18-12-12 οι τιμές για το έξτρα παρθένο 0,3 οξύτητα -που αντιστοιχούν με τις μέγιστες της Ισπανίας- κυμάνθηκαν στην Κρήτη από 2,05 μέχρι 2,30 €/Kg.

Οι τιμές στην Ισπανία υπερέχουν κατά 40 λεπτά

Ωστόσο η διαφορά τιμής με τα αντίστοιχης ποιότητας ισπανικά ελαιόλαδα παραμένει. Πιο συγκεκριμένα για το έξτρα παρθένο έφτασαν μέχρι 3,06 ευρώ/κιλό η μέγιστη, στα 2,68ευρώ/κιλό η μέση και στα 2,59 ευρώ/κιλό η ελάχιστη. Έτσι, η μέγιστη τιμή στην Ισπανία που αφορά πολύ καλά ελαιόλαδα, που αντιστοιχούν στα ελληνικά με οξύτητα, 0,3 βαθμών, υπερέχει και πάλι κατά 0,40?/κιλό. Κύριος λόγος η έλλειψη, παρά τις τελευταίες προσπάθειες, συνενώσεων των παραγωγικών σημείων, που αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ικανότητα των παραγωγών και δε διασφαλίζει οικονομίες κλίμακας.

Πηγή: reporter.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook