Σταθάκης: Επικοινωνιακές οι εξαγγελίες Χατζηδάκη για το ΕΣΠΑ

σταθάκης-επικοινωνιακές-οι-εξαγγελί-16986

stathakis 5Για κλίμα «τεχνητής εφορίας» κάνει λόγο ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ,Γιώργος Σταθάκης με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξεδωσε ο κ. Σταθάκης,«ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης προσπαθεί τους τελευταίους μήνες με επικοινωνιακές εξαγγελίες να συντηρήσει την «τεχνητή ευφορία» περί της επικείμενης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στο ίδιο κλίμα στις 2 του μήνα, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την πορεία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων από το Ε.Σ.Π.Α.

logo_espaΕιδικότερα, δήλωσε ότι η Ελλάδα υπερέβη τους μνημονιακούς στόχους απορρόφησης κονδυλιών για το β’ εξάμηνο του 2012 γεγονός που την κατατάσσει πάνω από το κοινοτικό μέσο όρο σε ποσοστό απορροφητικότητας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόνο που οι εξαγγελίες δεν παράγουν ανάπτυξη. Το κλίμα τεχνητής ευφορίας δοκιμάζεται από την επιδεινούμενη κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Το 2013 η ύφεση αναμένεται να φθάσει στο υψηλότερο σημείο της με μείωση του ΑΕΠ κατά 6,5 με 7%, ποσοστό ρεκόρ σε σχέση με τα 5 προηγούμενα χρόνια που ήταν ανάμεσα στο -3 και στο -5,5%.

Εάν τα μηνύματα σχετικά με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι τόσο θετικά τότε πώς εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης:

kostis xatzidakisα) Tο γεγονός τα τελευταία δύο χρόνια η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ έχει “παγώσει” εξαιτίας των επιλογών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των Βρυξελλών;

Την παραπάνω περίοδο κανένα νέο έργο δεν ξεκίνησε και η χρηματοδότηση συνεχίστηκε μόνο σε έργα που είχαν ήδη ξεκινήσει.

β) Tο γεγονός ότι τα μεγαλύτερα έργα του ΕΣΠΑ αξίας 6,5 δις. ευρώ, οι 4 δηλαδή αυτοκινητόδρομοι, (των οποίων μεταφέρει διαρκώς την έναρξη από εξαγγελία σε εξαγγελία.

Αρχικά η επανεκκίνηση τους είχε παραπεμφθεί στα τέλη Νοεμβρίου, τώρα έχουν μεταφερθεί στα τέλη Απριλίου) έχουν παγώσει χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση εκ μέρους των τραπεζών που συμμετέχουν σε αυτά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν;

γ) Tην εξαγγελία μεταφοράς μαζικά πόρων από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που έχουν αποτύχει πλήρως, και πρακτικά έχουν εγκαταλειφτεί, όπως είναι η ψηφιακή σύγκλιση, σε άλλα προγράμματα που είναι άμεσα και εύκολα υλοποιήσιμα, όπως είναι αυτό του ανθρώπινου δυναμικού.

Η συνθήκη αυτή έχει οδηγήσει το μείζον θέμα της ψηφιακής αναβάθμισης του δημοσίου, προϋπόθεση οποιασδήποτε αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών του, ουσιαστικά σε πλήρη εγκατάλειψη;

δ) Tο γεγονός ότι το 30% των περιφερειακών έργων που χρηματοδοτούνται μέσω Ε.Σ.Π.Α. βρίσκονται υπό καθεστώς αναθεώρησης, δηλαδή ουσιαστικά αδυνατούν να υλοποιηθούν;

ε) Tο γεγονός ότι ενώ η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στενάζει κάτω από το βάρος της απόλυτης έλλειψης ρευστότητας στην Ελληνική αγορά το «πολυδιαφημισμένο» πακέτο των 500 δις. ευρώ που προοριζόταν για τις Μ.μ.Ε. ακόμα δεν έχει προχωρήσει;

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας για το μέλλον του Ε.Σ.Π.Α. δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με την μείωση του αναμενόμενου όγκου των χρηματοδοτήσεων της διαχειριστικής περιόδου 2014-2020 για την οποία οι ελληνικές προτάσεις καθυστερούν χαρακτηριστικά.

Τέλος, οι εξαγγελίες του κ. Χατζηδάκη δεν αναφέρουν τίποτα για τα μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με το Ε.Σ.Π.Α. που αφήνουν δημοσιεύματα στον τύπο (π.χ. Βήμα 20/11) σύμφωνα με τα οποία ο ρυθμός απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων θα συναρτάται στο μέλλον από την πορεία υλοποίησης των «μεταρρυθμίσεων» και την εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων λιτότητας που έχουν ρίξει την ελληνική οικονομία στην πρωτοφανή σημερινή ύφεση.

Με άλλα λόγια, η απορρόφηση κονδυλίων από το Ε.Σ.Π.Α. θα εξαρτάται από την εφαρμογή των μέτρων που συνεχίζουν να βαθαίνουν την ένταση και την έκταση της κρίσης της ελληνικής οικονομίας.

Τούτων δοθέντων, η αισιοδοξία του κ. Χατζηδάκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μάλλον ψευδεπίγραφη και επικοινωνιακή, παρά ως αντανακλούσα μία πραγματική τομή για το «αναπτυξιακό» μέλλον της χώρας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook