Σκηνές Αποκάλυψης στην Κίσαμο | «Καταγράφουμε και καταγραμό δεν έχουν οι ζημιές»

σκηνές-αποκάλυψης-στην-κίσαμο-καταγ-112036

kissamos...

Μετρά τις πληγές της η Κίσαμος από τη Θεομηνία, με το αγροτικό οδικό δίκτυο να έχει «εξαφανιστεί», τους επαρχιακούς δρόμους «ανοικτούς αλλά όχι ασφαλείς», το δίκτυο ύδρευσης αχρηστευμένο σε μεγάλη έκταση, τους αγρότες σε απόγνωση από τις ζημιές στις καλλιέργειες αλλά και στα μηχανήματά τους, κάποιους κατοίκους να μην μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους και τις παραλίες της περιοχής, γεμάτες με στοίβες από σκουπίδια που παρέσυραν στο πέρασμά τους, οι χείμαρροι.

Καταγραφή των ζημιών 

Πρώτη ημέρα καταγραφής των ζημιών η Τετάρτη και από νωρίς το πρωί, βρέθηκαν στην Κίσαμο τα συνεργεία  της Αντιπεριφέρειας που μαζί με συνεργεία του εκεί Δήμου και μηχανικούς της Δ/νσης Τεχνικών Έργων, επιχείρησαν μια πρώτη καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών, σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό να αναζητηθούν τα απαραίτητα κονδύλια, για την άμεση αποκατάστασή τους.

voulgarakis«Καταγράφουμε, καταγράφουμε και… καταγραμό δεν έχουνε», είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκης, μιλώντας αργά το μεσημέρι στον SUPER FM.

«Θα καθίσουμε αύριο να κάνουμε την πρόσθεση, να δούμε τι θα ζητήσουμε», τόνισε, εξηγώντας ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και εκτεταμένες.

kissamos2

Οδικό Δίκτυο

Όπως τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι ανοικτό, με μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου, όμως δεν είναι ασφαλές. «Πρέπει να γίνουν πολλές διορθώσεις και παρεμβάσεις. Ελπίζουμε να βρούμε χρήματα για να τις κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τραγική είναι η εικόνα στο αγροτικό δίκτυο, το οποίο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και δεν είναι προσπελάσιμο.

kissamos4

Παραλίες

Τεράστιο πρόβλημα, υπάρχει και στις παραλίες της Κισσάμου, καθώς όλα τα φερτά υλικά που παρέσυραν οι πέντε χείμαρροι έχουν καταλήξει εκεί. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, πρόκειται για: «εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά, καλάμια, ξύλα, χαρτόνια, βαρελία κι ό,τι μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους», τα οποία, όπως είπε «πρέπει να καθαριστούν άμεσα».

Φυτική και Ζωική Παραγωγή

Την ίδια ώρα, στην περιοχή, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ,  κατέγραφε τις ζημιές που έχει υποστεί το φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. Οι αγρότες βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, δεδομένης της κακής ελαιοπαραγωγής και των συνολικότερων προβλημάτων που ήδη είχαν να αντιμετωπίσουν φέτος.

Προβλήματα στην Υδροδότηση

Τεράστια προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και στην υδροδότηση μέρους του Δήμου Κισάμου, κυρίως στα Τοπόλια, το Βουλγάρω, τις Καλάθαινες και τα γύρω χωριά. Όπως εξήγησε ο κ. Βουλγαράκης, στις περιοχές αυτές έχουν σπάσει πολλοί αγωγοί και το δίκτυο ύδρευσης έχει σχεδόν καταστραφεί.

kissamos

Σπίτια

Μηχανικοί του Δήμου, κατέγραφαν από νωρίς το πρωί τις ζημιές στα σπίτια, τις αγροικίες, τις αποθήκες και τα υπόγεια που μπήκε νερό. Πολλές οικοσυσκευές έχουν αχρηστευθεί όπως και αγροτικά μηχανήματα, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Αποζημιώσεις

Σσυνεννόηση με τον Δήμαρχο Κισάμου, ο Αντιπεριφερειάρχης θα αποστείλει σήμερα αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, για αποζημίωση των κατοίκων της περιοχής των οποίων οι οικοσκευές έχουν υποστεί ζημιές.

Επίσης, όπως τόνισε, ο καθαρισμός των ποταμών και των ρεμάτων πρέπει να συνεχιστεί σε όλο το νομό, γι’ αυτό και το ποσό που θα αναζητηθεί θα είναι αρκετά μεγάλο.

Photos: sadentrepese.blogspot.com

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook