Σημαντικά έργα 5,7 ευρώ στην Ανατολική Κρήτη

σημαντικά-έργα-57-ευρώ-στην-ανατολική-κ-114473

symvaseis.perifereia.16dekΤέσσερις συμβάσεις έργων ο προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 5,7 εκ. ευρώ, και  αφορούν την αναβάθμιση των κοινωνικών παροχών στην ΠΕ Λασιθίου και την οδική ασφάλεια στην ΠΕ Ηρακλείου, υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ «Κρήτης-Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και αφορούν την δημιουργία νέου γηροκομείου στην Λατσίδα Αγ. Νικολάου, «Το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Λασιθίου», τη τοποθέτηση στηθαίων στον δρόμο Γάζι-Κρουσώνας, καθώς επίσης τον ηλεκτροφωτισμό του κόμβου Ποταμιών με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφερόμενος στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ είπε ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2015 ενώ σήμερα είναι ενταγμένα 540 έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 850 εκ. ευρώ.

«Η απορρόφηση μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει το 62% και το θετικό είναι ότι οι συμβάσεις όλων των έργων έχουν υπογραφεί και εκτιμάμε ότι μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί ώστε να μην έχουμε ούτε ένα ευρώ απώλεια πόρων. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, και το πρώτο πεντάμηνο του 2014 θα έχουμε τις πρώτες εντάξεις έργων». Τέλος ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει καλύψει και εξοφλήσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις στους ανάδοχους των έργων, γεγονός που σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά ήδη «πέφτουν» και ενισχύουν την οικονομία του νησιού.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης υπέγραψε τις συμβάσεις έργων που αφορούν στην ΠΕ Λασιθίου: «ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ (ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ) ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ» στην Λατσίδα Αγ. Νικολάου.» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 με το ποσό 3,8 εκ. ευρώ.

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός νέου Γηροκομείου δυναμικότητας 34 κλινών που θα κατασκευασθεί στη θέση Αγ. Παρασκευή Δ.Δ. Λατσίδας Λασιθίου. Σύμφωνα με την εκδοθείσα άδεια δόμησης το κτίριο (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων), πρόκειται να ανεγερθεί σε οικόπεδο της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, εμβαδού Ε=10.243,59τμ, θα αποτελείται από ισόγειο όροφο εμβαδού Ε= 743,47μ, από Α όροφο εμβαδού Ε=743,47ΤΜ και Υπόγειο όροφο εμβαδού Ε=743,47ΤΜ. Στο ισόγειο θα υπάρχουν η Υποδοχή, όλες οι Διοικητικές Υπηρεσίες, η Τραπεζαρία, το Σαλόνι.

Στον Όροφο θα είναι τα δωμάτια των φιλοξενουμένων, σαλόνι και δωμάτιο προσωπικού. Στον Υπόγειο χώρο θα είναι όλοι οι βοηθητικοί χώροι κουζίνα, αποθήκες, ψυκτικός θάλαμος, λεβητοστάσιο, Μηχανοστάσιο, μπάνια προσωπικού, κλπ. Επίσης προβλέπεται η προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού (ιατρικού, ξενοδοχειακού , ηλεκτρονικού, κουζίνας και πλυντηρίων) για την πλήρη λειτουργία του.

Συνοπτικά, το κτιριακό συγκρότημα θα είναι δυναμικότητας τριάντα τεσσάρων κλινών. Οι προδιαγραφές του κτιρίου προβλέπουν και την

εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ.

Η δεύτερη σύμβαση αφορά το «ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

ΛΑΣΙΘΙΟΥ) – ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ» με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ. Το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται επίσης από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Λασιθίου λειτουργεί ως οικοτροφείο 24ωρης λειτουργίας για αγόρια από 6 έως 18 ετών. Σύμφωνα με την εκδοθείσα άδεια δόμησης στο υφιστάμενο κτίριο πρόκειται να γίνουν οι παρακάτω εργασίες: Αντικατάσταση της υφιστάμενης αυτοφερόμενης ξύλινης στέγης Αντικατάσταση της ξύλινης ψευδοροφής, Αντικατάσταση των φθαρμένων ξύλινων κουφωμάτων , Ανακατασκευή των δυτικών τουαλετών και δημιουργία τουαλέτας ΑΜΕΑ., Δημιουργία χώρου ιατρείου, Αντικατάσταση του παλιού φθαρμένου μωσαϊκού με πλακάκια, Βελτιώσεις στα βοηθητικά κτίρια των πλυντηρίων, αποθηκών τροφίμων κλπ , Εξωτερικοί και εσωτερικοί χρωματισμοί, Τοποθέτηση μαρμαροποδιών στα εξωτερικά παράθυρα που θα αντικατασταθούν. Βελτίωση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευή δικτύων υπολογιστών,  Εγκατάσταση και τοποθέτηση Θερμοσυλλεκτών σε τμήμα οροφής του κτιρίου, Χρωματισμοί των σκουριασμένων καλοριφέρ και τοποθέτηση νέων (εκεί όπου δεν

υπάρχουν ), Τοποθέτηση φωτιστικών ασφαλείας (εισόδου-εξόδου), Επισκευή επιχρισμάτων σημειακά μετά τις αποξηλώσεις κλπ και διαμόρφωση και βελτίωση προσβασιμότητας περιβάλλοντος χώρου.

Επίσης προβλέπεται η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την εύρυθμη λειτουργία του.

 

Συμβάσεις έργων για την οδική ασφάλεια στην ΠΕ Ηρακλείου:

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη, του στελέχους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηρακλείου Χαράς Τριαματάκη και των ανάδοχων κατασκευαστών υπέγραψε τις συμβάσεις:

«6o ΥΠΟΕΡΓΟ. ΔΡΟΜΟΣ ΓΑΖΙ – ΚΡΟΥΣΩΝΑΣ. ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΛΕΣΣΑ – ΚΡΟΥΣΣΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΒΟΥΣ  ΚΑΝΤΡΗ ΚΑΙ ΚΟΡΦΕΣ – ΛΟΥΤΡΑΚΙ. ΣΤΗΘΑΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» με προϋπολογισμό 580.000 ευρώ, με χρηματοδότηση  από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το έργο προβλέπει την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στο δρόμο Γάζι – Κρουσώνας  και συγκεκριμένα στο τμήμα από διασταύρωση προς Καλέσσα έως Κρουσώνα, μήκους 8.732,45 μέτρων, καθώς και στους ισόπεδους κόμβους  Καντρή και Κορφές – Λουτράκι ώστε με το πέρας της κατασκευής να δοθεί προς χρήση ένας ολοκληρωμένος, σύγχρονος και ασφαλής δρόμος.

Η δεύτερη σύμβαση στην ΠΕ Ηρακλείου αφορά τον ηλεκτροφωτισμό του κόμβου Ποταμιών με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ. Συγκεκριμένα αντικείμενο της εργολαβίας είναι η προμήθεια και τοποθέτηση ιστών, «πίλλαρς», φωτιστικών και λοιπού εξοπλισμού για τη κατασκευή δικτύου Ηλεκτροφωτισμού του κόμβου στις Ποταμιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Ηρακλείου.

Ειδικότερα προβλέπεται ο ηλεκτροφωτισμός του κόμβου Ποταμιών  στο οδικό δίκτυο  Ηράκλειο-Οροπέδιο Λασιθίου. Θα τοποθετηθούν 28 ιστοί ηλεκτροφωτισμού 12μ. ύψους, με φωτιστικά λαμπτήρων LED  για συνολικό ανοιγμένο μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο,  κατά μήκος και των δύο πλευρών. Η απόσταση από ιστό σε ιστό θα είναι περίπου 35 μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook