Σε συμφωνία κατέληξε το Εurogroup | Οι Γερμανοί τους «έσκισαν»…

σε-συμφωνία-κατέληξε-το-εurogroup-οι-γερμανο-43003

CyprusMoneyΣε μια δυσμενέστατη -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- πολιτική συμφωνία για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, κατέληξαν τα ξημερώματα της Δευτέρας η Κύπρος και η Τρόικα. Τους όρους της συμφωνίας, που δεν έγιναν εξ ολοκλήρου γνωστοί, επικύρωσε σε σύντομη συνεδρίασή του, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας, το Eurogroup.

Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας, όπως έχουν γίνει γνωστές από συγκλίνουσες πηγές, προβλέπουν τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου, με κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η συμφωνία δεν προσδιορίζει το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων, όμως, αυτό φημολογείται στο 30%-40%.

Η Τράπεζα Κύπρου θα επιβαρυνθεί με τα εννέα δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η Λαϊκή από το μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΚΤ, και θα έχει συνολική έκθεση στον ELA ύψους δέκα δισ. ευρώ. Μέρος του κόστους της διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου θα κληθούν να πληρώσουν οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της.

Ακόμη, η συμφωνία προβλέπει τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και το κλείσιμό της. Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ διασώζονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου.

Οι καταθέσεις της Λαϊκής άνω των 100.000 ευρώ θα περάσουν στην «κακή» τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις αυτές θα «παγώσουν» και θα υποστούν μεγάλες ζημιές, που μένει να φανούν.

Όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες είναι εγγυημένες.

Δηλώσεις Αναστασιάδη – Ντάισελμπλουμ – Ρεν – Λαγκάρντ – Ρέγκλινγκ – Σόιμπλε

«Έχουμε συμφωνία, η οποία είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε νωρίς σήμερα η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη» εκτίμησε απ΄πο την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές -την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε δέκα δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών.

Τόνισε ακόμη ότι το ύψος του «κουρέματος» θα καθοριστεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ εκτίμησε ότι η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα, είναι καλύτερη από αυτήν της περασμένης εβδομάδας, γιατί εστιάζει στο κέντρο του προβλήματος, που είναι η κατάσταση των κυπριακών τραπεζών.

Επιβεβαίωσε ακόμη τη διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία θα διασπαστεί σε «καλή» και «κακή». «Κανένα από τα μέτρα που λάβαμε σήμερα δεν θα επηρεάσει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ» διαβεβαίωσε.

Η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από την κυπριακή Βουλή, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Επιτροπή μας πληροφόρησε σήμερα ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί» είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία.

«Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία, μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών» πρόσθεσε ο Σόιμπλε,, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική Κάτω Βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με τη δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε ακόμη πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Bundestag.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, σχολίασε ότι η συμφωνία βοηθά την Κύπρο να ξαναχτίσει την οικονομία της, ενώ αναγνώρισε ότι «το εγγύς μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για την Κύπρο και το λαό της».

Όπως είπε ο κ. Ρεν, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις κυπριακές αρχές ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολες, καθώς οι επιλογές ήταν «σκληρές». Ωστόσο, ο κ. Ρεν παραδέχτηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της διαγράφεται δύσκολο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από αυτό το οικονομικό σοκ».

«Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, με τη σύμφωνη γνώμη του κύπριου προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Σχετικά με τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Ρεν τόνισε ότι βάσει των συνθηκών της Ε.Ε., τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους μέτρα εάν τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος. Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου.

Λιτή στις δηλώσεις της, αλλά ικανοποιημένη, καθώς η συμφωνία ουσιαστικά ικανοποιεί τους όρους που είχε θέσει το ΔΝΤ (και το Βερολίνο), η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συνεχάρη τις κυπριακές αρχές, «που αποφάσισαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις», και τόνισε ότι θα εισηγηθεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της Κύπρου.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι η πρώτη δόση του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να εκταμιευθεί στις αρχές Μαΐου.

 

Πηφή: protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook