Σαμαράς – Ερτογάν: Για την ταμπακιέρα, τίποτα…

σαμαράς-ερτογάν-για-την-ταμπακιέρα-37170

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία στα λεγόμενα αγκάθια των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ελληνική κυβερνητική αποστολή επέστρεψε χθες το βράδυ στην ΑΘήνα από την Κωνσταντινούπολη όπου πραγματοποιήθηκε το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν ήταν μια επίσκεψη «πυροτέχνημα» και θα έχουν συνέχεια οι επαφές, ενώ κυρίως θα τεθούν σε εφαρμογή τα 25 μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν από τους Έλληνες υπουργούς.

Οι δύο πρωθυπουργοί μίλησαν για όλα μέσα στην μιάμιση ώρα που κράτησε η συνάντηση τους χωρίς να εμβαθύνουν σε κάποιο θέμα ή να καταλήξουν σε συμφωνία. Το θέμα της ΑΟΖ τέθηκε μεν στο τραπέζι, όμως, δεν προχώρησαν σε λεπτομέρειες. Ο Ταγίπ Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε για της ΑΟΖ από δημοσιογράφο τουρκικού τύπου είπε ότι έγινε συζήτηση στην λογική αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας. Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο υπάρχει πάντοτε για την ΑΟΖ.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη η αναφορά του πρωθυπουργού της Τουρκίας στο μειονοτικό αφού η Θράκη είναι ένα από τα ζητήματα που τον απασχολούν. Έκανε λόγο για «μειονότητες που αποτελούν τα οικοδομικά υλικά για να χτιστούν οι γέφυρες ανάμεσα στις δύο χώρες».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπογράμμισε πως στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ «η Ελλάδα δεν φείδεται καμίας προσπάθειας στην υποστήριξη των προσπαθειών μας». Για το Κυπριακό είπε πως η Τουρκία θέλει «το θέμα να αποτελέσει ένα ιστορικό παρελθόν».

Αναμενόμενη ήταν και η αναφορά του στην τρομοκρατία αφού ο τουρκικός τύπος τους τελευταίους μήνες κάνει συχνά αναφορές για υποτιθέμενη εκπαίδευση τρομοκρατών σε ελληνικά στρατόπεδα. Από τις 25 συμφωνίες που υπεγράφησαν η πιο σημαντική θεωρείται αυτή που υπέγραψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας και αφορά την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών, όπως επίσης και του τουρισμού για τη θεσμοθέτηση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων της βίζα από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων το κλίμα ήταν πολύ πιο θετικό και φάνηκε ότι υπάρχει διάθεση για μια «καζάν-καζάν» οικονομική συνεργασία, δηλαδή για μια συνεργασία που και οι δύο χώρες να βγούνε κερδισμένες.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ είπε ότι η γειτνίαση μας επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος και με αμεσότερη επαφή. Πρότεινε την ανάληψη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή αλλά και επιδοκίμασε τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.

Τι συμφώνησαν οι δύο πρωθυπουργοί:

• Άνοιγμα του διαλόγου για την επίλυση του κυπριακού. Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η λύση θα πρέπει να περνάει από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ζήτημα θέλει να αποτελέσει παρελθόν.

• Επίλυση των διαφορών με ειρήνη και διάθεση συνεργασίας

• Η Ελλάδα στηρίζει το όραμα της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε.

• Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα σημαντικό σημείο καμπής

• Τη συνέχιση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

• Συνεργασία στα θέματα της τρομοκρατίας

 

Πηγή: real

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook